Xίος: Χωρίς ενεργό μέτωπο μετά από τρεις ημέρες μάχης με τις φλόγες – «Στάχτη» χιλιάδες στρέμματα
αγαπημένα σου στη Google
Μετά από τρεις ημέρες ανείπωτης δοκιμασίας, η Χίος ξημέρωσε σήμερα, Τετάρτη χωρίς ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς.
Ήταν η πρώτη ελπιδοφόρα εικόνα έπειτα από μια παρατεταμένη μάχη με τις φλόγες, που απείλησαν οικισμούς, δασικές εκτάσεις και πολύτιμες καλλιέργειες.
Παρότι η σημερινή εικόνα δημιουργεί αίσθημα ανακούφισης, οι αρχές παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή, καθώς οι καιρικές συνθήκες και ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας της φωτιάς τις προηγούμενες ημέρες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οπως αναφέρει το politischios, o στόχος πλέον είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να διασφαλιστεί η προστασία των πληγεισών περιοχών και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και ανασυγκρότησης.
Η νύχτα που προηγήθηκε ήταν καθοριστική. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις, κυρίως στη δύσβατη περιοχή Καμπί, μετά τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα κατάφεραν να συγκρατήσουν την πυρκαγιά πριν περάσει στον Κοντυλώπο. Εάν οι φλόγες είχαν καταφέρει να περάσουν την κρίσιμη αυτή γραμμή, η νότια Χίος και οι μαστιχοκαλλιέργειες θα είχαν υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή.
Στο νησί αυτή τη στιγμή επιχειρούν 444 πυροσβέστες, αριθμός που περιλαμβάνει όλη τη διαθέσιμη δύναμη της Χίου ενισχυμένη με πυροσβεστικές μονάδες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Λέσβο.
Συγκεκριμένα, συμμετέχουν 21 ομάδες δασοκομάντο, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 30 εθελοντές σε πεζοπόρα τμήματα με 4 εθελοντικά οχήματα, ενώ στον αέρα επιχειρούν 8 εναέρια μέσα (2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα). Στο έργο κατάσβεσης συνδράμουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα προχώρησαν σε συντονισμένες ρίψεις νερού, στοχεύοντας στην πλήρη κατάσβεση των τελευταίων μικροεστιών και την εξάλειψη κάθε κινδύνου αναζωπύρωσης.
-
05 Ιουλιου 2026, 21:01Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κρήτης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η Μαρία Αντωνογιαννάκη -
05 Ιουλιου 2026, 13:35Θανάσης Αντετοκούνμπο: Γάμος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα -Θα παντρευτεί τη σύντροφό του Κάτια με κουμπάρο τον Γιάννη -
05 Ιουλιου 2026, 07:50Αναστάτωση έξω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου- Λεωφορείο του ΚΤΕΛ τυλίχθηκε στις φλόγες (Βίντεο) -
05 Ιουλιου 2026, 14:55Ελλάδα – Πορτογαλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ -
05 Ιουλιου 2026, 07:00Όμιλος Φίλων Προόδου Βασιλειών «ο Δωρόθεος»: Άμεση δράση για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Γεωργίου που κάηκε πρόσφατα -
04 Ιουλιου 2026, 18:28Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: 112 για εκκένωση των περιοχών Αμπελάκια και Κηπούπολη
