Ελαιόλαδο: "Χάος" στην ψαλίδα των τιμών - Απ΄ το χωράφι ως το ράφι η διαφορά είναι τεράστια!
Μπορεί στο ράφι οι τιμές του ελαιολάδου να είναι υψηλές, όμως στον παραγωγό δεν υπάρχει αυτό το "υπερβολικό εισόδημα" που πολλοί κύκλοι της κοινωνίας και της οικονομίας επιχειρούν να παρουσιάσουν. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, δήλωσε ότι η μεγάλη αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου παγκοσμίως έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις του πληθωρισμού.
Τα παραδείγματα που αναφέρει στο newshub.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ - Μικρών Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης, δεν δείχνουν ότι με τις τιμές αυτές οι ελαιοπαραγωγοί τρώνε..."με χρυσά κουτάλια"...Αλλά αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα, που επιβεβαιώνει ότι η ψαλίδα των τιμών του παραγωγού και του καταναλωτή, είναι τεράστια!
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου
Αναλυτικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Σ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα στην αγορά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Μάρτιο.
«Ειδικά σε μια κατηγορία προϊόντων που έχει ενσωματώσει και πάρα πολλούς από τους κωδικούς που υπήρχαν στην πρωτοβουλία “μόνιμη μείωση της τιμής” στα καθαριστικά προϊόντα, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και ούτω καθεξής, έχουν επιτευχθεί πολύ μεγαλύτερες μειώσεις από το 5%, οπότε η συνέχιση του ίδιου μέτρου που αφορούσε 5% σε σχέση με τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, θα ήταν κάτι προβληματικό, υπό την έννοια ότι θέλουμε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέψουμε στα καινούργια μέτρα αυτά, τα οποία έχουν υιοθετηθεί και λειτουργούν από τον Μάρτιο, να δράσουν. Όπως έχουμε δει από τα στοιχεία τα οποία έρχονται από τα σουπερμάρκετ κάθε εβδομάδα, έχουν περιοριστεί πάρα πολύ οι ανατιμήσεις, υπό την έννοια ότι πλέον οι προμηθευτές δεν κάνουν ανατιμήσεις, δεν αλλάζουν τους τιμοκαταλόγους τους ακριβώς επειδή δεν μπορούν, αν κάνουν την αύξηση αυτή να κάνουν οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια η έκπτωση, και αυτό έχει εμποδίσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις να κάνουν αύξηση τιμών».
Συγκεκριμένα, για το ελαιόλαδο, ο Σ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε πως οι κακές σοδειές των δύο τελευταίων στην Ισπανία επηρέασαν σημαντικά την παγκόσμια αγορά και κατ’ επέκταση και την Ελλάδα. Παράλληλα, εκτίμησε πως οι τιμές θα είναι σίγουρα αυξημένες μέχρι να υπάρξουν στοιχεία για τη σοδειά της επόμενης χρονιάς.
«Σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο, επηρεαζόμαστε πάρα πολύ από τις δύο τελευταίες χρονιές της κακής σοδειάς στην Ισπανία. Στις υπόλοιπες χώρες επίσης δεν είχαμε πολύ καλή σοδειά της Μεσογείου, αλλά ειδικά στην Ισπανία υπήρξε μια καταστροφή τα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι τιμές.
Ο μισός πληθωρισμός τροφίμων που έχουμε αυτή τη στιγμή οφείλεται καθαρά στο ελαιόλαδο. Όχι μόνο η Ελλάδα, το ίδιο πρόβλημα έχει και η Ισπανία, λιγότερο η Πορτογαλία και η Ιταλία, οι οποίες κάνουν μίξεις ελαιόλαδου με άλλα έλαια.
Στην Ισπανία όμως και στην Ελλάδα, που αυτό δεν είναι στην κουλτούρα των δύο λαών, οι τιμές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ στο ελαιόλαδο και θα είναι αυξημένες σίγουρα μέχρι να έχουμε στοιχεία για την επόμενη σοδειά.
Από το φθινόπωρο θα αρχίσουμε να βλέπουμε την διαφορά, διότι τότε θα έχουμε εικόνα από το πώς θα πάει η επόμενη σοδειά. Αυτό προφανώς επηρεάζει τις τιμές του ελαιόλαδου, διότι πάντοτε οι τιμές του ελαιολάδου είναι χρηματιστηριακού τύπου σε διεθνές επίπεδο και επηρεάζεται πάρα πολύ το διεθνές εμπόριο».
Τα στοιχεία για την ψαλίδα των τιμών
Από την πλευρά του, ο Μύρων Χιλετζάκης, λέει τα εξής:
"Εμείς θα φέρουμε το παράδειγμα της χρονιάς 2022-2023. Γιατί το 2023-2024 δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της αφορίας. Επομένως, 2022-2023 η μέση τιμή στον παραγωγό ήταν στα 5 ευρώ το κιλό. Είδαμε το λάδι που πουλήθηκε 5 ευρώ από τον παραγωγό, να φτάνει στον καταναλωτή στα 13,14 και 15 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, είδαμε την τιμή να τριπλασιάζεται"!

Συνεχίζοντας, ο συνεταιριστής μας μίλησε για "έξι καπέλα στις εμπορικές πράξεις": Η πρώτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον παραγωγό και στον ελαιουργό. Η δεύτερη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον ελαιουργό και στον έμπορα. Η τρίτη είναι ανάμεσα στον έμπορα και στον τυποποιητή. Η τέταρτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον τυποποιητή και στο σούπερ μάρκετ. Και η έκτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στο σούπερ μάρκετ και στον καταναλωτή. Αυτές οι έξι εμπορικές πράξεις, κερδίζουν το 70% της τιμής που πάει στον καταναλωτή. Και το 30% της τιμής, πάει στον παραγωγό".
Ο συνεταιριστής τονίζει την ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα συμβάλουν στη διατήρηση για τους παραγωγούς μίας τιμής αξιοπρεπούς και ταυτόχρονα για τον καταναλωτή να υπάρχει μία προσιτή τιμή στο ράφι.
Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει, ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για τη φετινή χρονιά, γιαί όλα τα ενδεχόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι ανοιχτά.
Και έφερε ως παράδειγμα τη χρονιά του 2019, όταν περιμέναμε μεγάλη βεντέμα και τελικά οι καταστροφές από τον δάκο και τους μύκητες ήταν ολοκληρωτική για την Κρήτη.
-
26 Απριλιου 2026, 07:10Το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη και η τελετουργία της ευλογίας των προβάτων στην Κρήτη (Φωτο & Βίντεο) -
26 Απριλιου 2026, 10:00«Διαμάντι» υπό περιορισμό η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ – Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστούς θαλάμους-πρότυπα -
25 Απριλιου 2026, 23:21"Φλέγεται" η Κρήτη: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΟΦΗ -
26 Απριλιου 2026, 11:00Γιώργος Βουλγαράκης: Απ’ τον πολιτικό λόγο στο… ρουσφέτι! Βουλευτές, κόμματα και ποιότητα της δημοκρατίας (podcast) -
27 Απριλιου 2026, 09:24Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου Agusta-Bell λόγω βλάβης κοντά στη Μαθιά -
27 Απριλιου 2026, 16:15Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για τον θάνατο του 45χρονου καθηγητή Κωνσταντίνου Βαμβουκάκη
