Η χοιροτροφία "πέθανε" στην Κρήτη - Σε επίπεδο Ελλάδας "βουλιάζει" στα προβλήματα -Υπάρχει όμως ελπίδα
"Χειρότερα δε γίνεται", λένε για την Κρήτη οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων, αφού σήμερα δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε χοιρινό ούτε στο 15%, όταν ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 είχαμε μια επάρκεια που έφτανε ή και ξεπερνούσε το 85%. Σε πανελλαδικό επίπεδο η επάρκεια μας δεν ξεπερνάει το 30%, με τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος Γιάννη Μπούρα, να τονίζει στο newshub.gr, πως αν η χώρα φτάσει το 45% θα είναι μια επιτυχία, σε σχέση με τους στόχους και τους προγραμματισμούς του κλάδου.
Μέσα από τη λογική «Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ», στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 άρχισαν να μπαίνουν τα Ολλανδικά κρέατα στην τοπική αγορά που ήταν πολύ φτηνότερα και εκτόπισαν τα ντόπια.
«Ο κλάδος μας τα τελευταία πέντε χρόνια κλονίστηκε πάρα πολύ, λόγω covid, λόγω οικονομικής κρίσης κ.λπ με τα κόστη να έχουν φτάσει πολύ ψηλά. Το ενεργειακό κόστος που τώρα είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Οι επιχειρήσεις οι δικές μας είναι ενεργοβόρες. Παρουσίασε αυτή την πενταετία μια πτώση στην παραγωγή της τάξεως του 15% όπως και όλη η Ευρώπη για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Τώρα δείχνει να επανακάμπτει στην παραγωγή που έχει απολέσει. Δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα προ του 2019, αλλά βρίσκεται σε μία ανάκαμψη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος Γιάννη Μπούρα.
Οι διεκδικήσεις των χοιροτρόφων
Ποιες είναι όμως σήμερα οι διεκδικήσεις των Ελλήνων χοιροτρόφων από την κυβέρνηση; Ο Γιάννης Μπούρας λέει: «Ο κλάδος μας δεν παίρνει επιδοτήσεις. Τώρα βλέπουμε στη νέα ΚΑΠ ότι θα μπορούμε να πάρουμε κι εμείς επιδοτήσεις. Στήριξη έχουμε πάρει από την κυβέρνηση. Και με τον covid και με την κρίση των δημητριακών που είχαμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα αυτό που έχουμε μπροστά μας και είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι αυτό που έχει να κάνει με την ΚΑΠ. Είναι κάποιες δράσεις. Εάν εφαρμόσεις κάποιους κανόνες ευζωίας των ζώων θα πάρεις κάποια στήριξη. Εάν όχι, δεν θα πάρεις. Δηλαδή, δεν είναι ότι οριζόντια όποιος δηλώνει χοιροτρόφος θα παίρνει χρήματα. Όποιος εφαρμόζει κάποιους κανόνες ευζωΐας που ζητάει η Ε.Ε. θα παίρνει στήριξη, όπως το κάνουν στο εξωτερικό. Εκεί υπάρχει μια καθυστέρηση εκπόνησης των προγραμμάτων. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι τα προγράμματα αυτά να κυλίσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα γίνεται όπως επίσης και τα επενδυτικά προγράμματα και για επενδύσεις, εκσυγχρονισμούς και για επεκτάσεις και για δημιουργία νέων μονάδων».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος, «είναι μεγάλη η ανάγκη να προχωρήσουν αυτά τα προγράμματα, γιατί στον κλάδο μας υπάρχει συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, με την εγκατάλειψη ολοένα και περισσότερων χοιροτρόφων που αναγκάζονται να τα παρατήσουν. Και αυτή η εγκατάλειψη φαίνεται από τα νούμερα των χοιρομητέρων που δηλώνονται στη χώρα μας. Εμείς θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση».
«Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ»
«Η Κρήτη είχε πάντοτε πολύ μεγαλύτερο κόστος εκτροφής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα», λέει στον ο Γιάννης Μπούρας, σχολιάζοντας την καταστροφή της χοιροτροφίας στην Κρήτη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο νησί η επάρκεια σε χοιρινό έφτανε το 85% μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Ήρθε όμως η Κυβέρνηση της Αλλαγής και άνοιξε τα σύνορα. Μέσα από τη λογική «Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ», έμπαιναν πλέον ανεξέλεγκτα τα χοιρινά της Ολλανδίας.
«Μας καταστρέφετε», έλεγαν οι εκπρόσωποι του τότε δυνατού Χοιροτροφικού Συνεταιρισμού Ν. Ηρακλείου και του Συνδέσμου Χοιροτρόφων Κρήτης σε συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Σημίτη.
Μάλιστα, έγιναν πολύ δυναμικά συλλαλητήρια. Αλλά καμία προστασία δεν υπήρχε. Κατέβαιναν στην αγορά τα μικτά κλιμάκια Αστυνομίας, Κτηνιατρικής και Αγορανομίας. Και αλίμονο στον κρεοπώλη που διαφήμισε «χοιρινό Κρήτης» στη βιτρίνα του. Έμπαιναν μέσα και του «άλλαζαν τα φώτα». Αντιθέτως, στο παραδίπλα κρεοπωλείο που έγραφε «Χοιρινά ΕΟΚ», δεν έμπαιναν αλλά προσπερνούσαν…
Το εισόδημα των χοιροτρόφων
Ποιο όμως είναι την ίδια ώρα το εισόδημα των χοιροτρόφων;
«Η τιμή παραγωγού το 2019 ήταν στο 1,80 ευρώ το κιλό. Έκανε μέσα στον covid και μέσα στην κρίση μια «κοιλιά» όταν κατέβηκε αισθητά. Επανέκαμψε όμως και τώρα είναι στο 1,85 με 1,90 ευρώ το κιλό».
Στο ερώτημα μας αναφορικά με την ψαλίδα των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, ο Γιάννης Μπούρας μας απάντησε: «Δεν είναι συγκρίσιμα τα νούμερα. Άλλη η τιμή στο ζων βάρος και άλλη η τιμή του κρέατος. Από ένα χοιρινό το οποίο είναι 100 κιλά για παράδειγμα, ο κρεοπώλης θα πάρει 50 κιλά κρέας. Και όχι ακριβώς κρέας. Αν αφαιρέσεις κάποια οστά, θα είναι ακόμη λιγότερο.
Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι εμείς πουλάμε 1,80 και ο κρεοπώλης πουλάει 7 ευρώ. Καμία σχέση. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αισχροκέρδεια στον κλάδο μας στο κρέας. Σε κανένα επίπεδο. Ούτε στα σούπερ μάρκετ, ούτε στα κρεοπωλεία.
Και πάντα το έλεγα ότι ποτέ – χοιρινό τουλάχιστον αλλά και στα άλλα είδη κρέατος – δεν υπήρχε ποτέ αισχροκέρδεια. Τώρα κάποια συνοικιακά κρεοπωλεία, μπορεί να πουλάνε κάπως παραπάνω. Αλλά δεν μπορεί κανείς αυτό να το χαρακτηρίσει αισχροκέρδεια».
Στο ερώτημα για τη σημερινή παραγωγή στη χώρα, ο Γιάννης Μπούρας απαντά:
«Εδώ και τουλάχιστον 20 με 25 χρόνια, είμαστε σταθεροί, τουλάχιστον στο 25 με 30% της αυτάρκειας. Και μπορεί αυτό να ακούγεται ως μικρό. Αλλά αν το αναλύσει κανείς περισσότερο, θα πρέπει να λάβει υπόψη και τον τουρισμό.
Αν δούμε τα στοιχεία του τουρισμού, θα δούμε ότι μέχρι σήμερα ο τουρισμός έχει διπλασιαστεί. Άρα, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι μια αυτάρκεια καλή. Απλά πρέπει να ανεβούμε κι άλλο. Μπορούμε. Υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις στη χώρα μας. Θα πρέπει να δοθούν κάποιες στηρίξεις στη χοιροτροφία, που ως κλάδος τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάποια επενδυτικά κίνητρα και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και να ανεβούμε κι άλλο στην αυτάρκεια».
Όσο για την εξέλιξη της χοιροτροφίας στην Κρήτη, ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τα Ολλανδικά που λέτε για τη δεκαετία του 1980, δεν σταμάτησαν ποτέ να έρχονται. Συνεχίζουν να έρχονται. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καταναλώνει γύρω στους 80.000 τόνους χοιρινό τον χρόνο και άλλους 200.000 τόνους εισάγει.
Πάντως, σίγουρα οι κρητικοί χοιροτρόφοι είχαν πάντοτε μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα»…
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπούρας χαρακτηρίζει ως «μεγάλο πρόβλημα και τις ασθένειες για την χοιροτροφία», σε ό,τι αφορά την Πανώλη των Χοίρων και όχι μόνο και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.
-
08 Νοεμβριου 2024, 07:11Ηράκλειο: Φύτεψαν 2.500 δέντρα και τα εγκατέλειψαν στη μοίρα τους στην περιοχή Δύο Αοράκια (Βίντεο +Φωτο)
-
08 Νοεμβριου 2024, 12:39Ηράκλειο: Σοκαριστικό περιστατικό - Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή από γονέα
-
08 Νοεμβριου 2024, 19:53Δίκη Νίκου Φανουράκη: Ένοχος ο 23χρονος για τον πυροβολισμό στο κεφάλι
-
08 Νοεμβριου 2024, 10:10Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής!
-
09 Νοεμβριου 2024, 07:00Οδοιπορικό του newshub.gr στην Πυργού: Η λειψυδρία και η εγκατάλειψη του χωριού τα βασικά προβλήματα (Φωτο + Βίντεο)
-
08 Νοεμβριου 2024, 21:42Αρναούτογλου: Έρχονται βροχές στην Κρήτη – Από πότε αλλάζει ο καιρός