Η είδηση της ημέρας για την ενiαια ενίσχυση, οι δεσμεύσεις του Υπουργού και το Ταμείο Ανάκαμψης

Θέμα συζήτησης αποτελεί εκ νέου (όχι πως έπαψε να απασχολεί ποτέ τους αγρότες) το ζήτημα της ενιαίας ενίσχυσης και η επικείμενη καταβολή της.
Είναι ένα θέμα που εχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων, από τη στιγμή που δεν έχει καταβληθεί το υπόλοιπο της ακόμη, το οποιο αντιστοιχεί σε αρκετα εκατομμύρια ευρώ!
Χθες μέσα από το newshub.gr εγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της ενιαίας ενίσχυσης και της επικειμενης πληρωμής του υπολοίπου της (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Ενώ σημερα το newshub.gr παρουσίασε τη θέση του κ. Γ. Κορμέντζα, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου για το θέμα αυτό (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής αναφέρει πως: «Περισσότερα από 10 χρόνια είχαν οι αγρότες να δουν τέτοιας έκταση αστοχία στην πληρωμή εξόφλησης επιδοτήσεων, όπως αυτή που έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου 2020.Έχοντας θεωρήσει δεδομένη κατάκτηση την κανονικότητα της καταβολής των ενισχύσεων, αντέδρασαν καθολικά σε αυτό το πρωτόγνωρο έλλειμα πληρωμής της τάξης των 140 εκ. ευρώ. Ο ανασχηματισμός και η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκλιμάκωσαν κάπως την ένταση και έδωσαν χρόνο για να αντιμετωπιστεί αυτή η γενικευμένη δυσφορία, ωστόσο οι χρονίζουσες δυσλειτουργίες που αναδείχθηκαν απαιτούν καθαρή θέση.
Η αστοχία της πληρωμής που προαναφέρθηκε προέκυψε λόγω της εκρηκτικής αύξησης των εν δυνάμει δικαιούχων του Εθνικού Αποθέματος (ΕΑ). Μια αύξηση που ήταν σε συνέχεια της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς και που και αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης σε σχέση με αυτή του 2018.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε συνεχείς απαιτήσεις δικαιωμάτων ενισχύσεων που ξεπερνούν κατά πολύ την αντοχή μιας συμβατικής «δεξαμενής» δικαιωμάτων που δημιουργείται σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς κάθε έτος προκειμένου να στηρίξει νέους και νεοεισερχόμενους παραγωγούς. Για να ικανοποιηθούν αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις έλαβε χώρα μια μεγάλη οριζόντια μείωση πληρωμής που έγκαιρα όφειλαν να είχαν διαγνώσει, επικοινωνήσει και εξηγήσει οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι σε όλη την διαδικασία συλλογής και ελέγχου των αιτήσεων και καταβολής των αντίστοιχων ενισχύσεων.
Το πρόβλημα εύκολα μπορούσε να είχε γίνει αντιληπτό από την φάση κιόλας της συλλογής των αιτήσεων ενισχύσεων. Υπήρξαν άλλωστε αρκετές καταγγελίες και ανακοινώσεις από θεσμικά όργανα των αγροτών ότι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σε ένα όχι και τόσο μικρό αριθμό Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), γινόντουσαν αιτήσεις ΟΣΔΕ για λήψη κοινοτικών ενισχύσεων που αφορούσαν βοσκήσιμη έκταση/βοσκότοπο από αιτούντες που δεν είχαν ζώα ή/και δεν είχαν δικαιώματα.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι σχετικές αναφορές για αιτούντες που είτε αποκτούσαν, είτε μίσθωναν μεγάλες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων σε αντίστοιχες γεωχωρικές θέσεις που τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταχωρηθεί δημόσιες εκτάσεις. Είναι προφανές ότι αυτό είναι το υπόβαθρο που δημιουργεί την εκρηκτική αύξηση των εν δυνάμει δικαιούχων του εθνικού αποθέματος».
Ο Υπουργός
Τις προτεραιότητές του για την επόμενη περίοδο περιέγραψε στον «Alpha 98,9» και στον Χάρη Ντιγριντάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.
Παράλληλα ο κ. Λιβανός σχολιάζοντας τα νέα μέτρα επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Αναφερόμενος στα προγράμματα ενίσχυσης που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με τη νέα ΚΑΠ. «Το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα όπλο για να στηρίξουμε την προσπάθεια για επενδύσεις», επισήμανε ο κ. Λιβανός.
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο κ. Λιβανός είπε ότι πρέπει:
- να διαμορφώσουμε τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία για τα επόμενα επτά χρόνια.
-να προστατεύσουμε την ελληνική παραγωγή και να αποτρέψουμε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων
- να ενισχύσουμε τους ελέγχους για την ασφάλεια του καταναλωτη
-να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα και να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
- Να ενισχύσουμε το ελληνικό σήμα.
Τόνισε ακόμα ότι ο ίδιος ως ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να προωθήσει:
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αφού η διαχείριση των υδάτων είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες στη διαδικασία της παραγωγής και ο εκσυγχρονισμός τους θα μειώσει το κόστος παραγωγής.
Την έξυπνη γεωργία, με στόχο να βάλουμε την τεχνολογία στο χωράφι και να έχουμε καλύτερη παραγωγή.
Τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως επί παραδείγματι οι υδατοκαλλιέργειες που προσφέρουν τεάρ5στιες δυνατότητες ανάπτυξης.
Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από προσφορά κινήτρων και πολιτικές τομών
Την «Ελληνική Διατροφή» που αποτελεί τη βάση της υγιεινής διατροφής και συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, ενώ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής παραγωγής.
Την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών με στόχο την αύξηση της ελληνικής παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουμε.
«Τα στατιστικά λένε ότι οι άνθρωποι που ουσιαστικά μας θρέφουν έχουν ανάγκη από κατάρτιση- και κυρίως οι νεότεροι- για να μπορούν ακριβώς οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν να έχουν και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό φαίνεται και σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν καλύτερα και το κομμάτι της εκπαίδευσης και κατάρτισης και το κομμάτι της καινοτομίας και τεχνολογίας και μπορούν και αυξάνουν την παραγωγή τους και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους. Σε αυτό το δρόμο οραματίζομαι να πορευτεί και η ελληνική παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός
Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Λιβανός είπε: «Καλό είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο όλοι και να ασχολούμαστε ο καθένας με το αντικείμενό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε την πολιτική διάσταση των θεμάτων. Ως προς την επιλογή που τίθεται θεωρώ ότι γίνεται σωστή και ορθολογική δουλειά. Πρώτα κοιτάζουμε τον άνθρωποι και μετά έρχεται η οικονομία, γιατί και η οικονομία χρειάζεται τον άνθρωπο. Με την καθοδήγηση των ειδικών και πάλι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις».
-
02 Μαρτιου 2021, 14:41Ηράκλειο: Εγκρίθηκαν εκατοντάδες ενστάσεις- Πληρώνονται οι εποχικά επιδοτούμενοι ανεργοι
-
02 Μαρτιου 2021, 19:18Οι ειδήσεις της ημέρας: Η εγκύκλιος για την ενιαία ενίσχυση και η αγωνία για το...βαμβάκι
-
03 Μαρτιου 2021, 07:09Ηράκλειο: Ανάβει φωτιές η Τοπική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων- Οι εξηγήσεις που οδηγούν σε... προσφυγή
-
03 Μαρτιου 2021, 18:47Οι ειδήσεις της ημέρας: Γιατί καθυστερεί η καταβολή των ενισχύσεων, οι κλέφτες και η... παράταση το 2021
-
03 Μαρτιου 2021, 22:11Στο πένθος ο αγροτικός κόσμος- Εφυγε μια ιστορική προσωπικότητα
-
03 Μαρτιου 2021, 11:28Παρατείνονται οι οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη ζημιών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους και για το 2021!