Κεφαλαιο ελαιόλαδο: Τι γίνεται με τις τιμές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Οι διακοπές του Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους φαίνεται ότι οδήγησαν σε ανάλογες διακοπές και τις αγοραπωλησίες ελαιολάδου στις Ευρωπαϊκές Μεσογειακές χώρες, αφηνοντας τις πιθανες εξελιξεις για μετα τις διακοπες. Παντως ο οριζοντας των εξελιξεων παρουσιαζεται αρκετά θολός αφου η ενεργειακή κριση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και την προσφορα αλλα και την ζητηση.
Έτσι σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 19 Απριλίου 2022 οι μέγιστες τιμες διατηρηθηκαν στην Ελλάδα στα 3,50-3,65€/κ και στην Ιταλία στα 4,40€/κ, ενω αντιθετα στην Τυνησία εκτινάχθηκαν απο 3,38 στα 3,63€/κ.
Εξαίρεση παρουσιάστηκε στην Ισπανία όπου οι μέγιστες τιμές έπεσαν (μάλλον προσωρινά) απο 4,60 στα 3,49€/κ ενώ, αντίθετα, οι ελάχιστες αυξήθηκαν απο 3,22 σε 3,39€/κ.
Εξαίρεση παρουσιάστηκε στην Ισπανία όπου οι μέγιστες τιμές έπεσαν (μάλλον προσωρινά) από 4,60 έφτασαν στα 3,49 ευρώ/κιλό ενώ, αντίθετα, οι ελάχιστες αυξήθηκαν από 3,22 σε 3,39 ευρώ/κιλό.
Οι διακοπές του Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους φαίνεται ότι οδήγησαν σε ανάλογες διακοπές και τις αγοραπωλησίες ελαιολάδου στις Ευρωπαϊκές Μεσογειακές χώρες, αφήνοντας τις πιθανές εξελίξεις για μετά τις διακοπές. Πάντως -όπως εκτιμά ο ΣΕΔΗΚ- ο ορίζοντας των εξελίξεων παρουσιάζεται αρκετά θολός αφού η ενεργειακή κρίση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και την προσφορά αλλά και την ζήτηση.
Σημαντική πτώση των πωλήσεων
Η Ένωση Βιομηχάνων Τυποποιητών και Ραφιναριστών της Ισπανίας (Anierac) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των πωλήσεων για το μήνα Μάρτιο. Συνεχίζεται η μείωση της ζήτησης, στην οποία είχαμε αναφερθεί πρόσφατα.
Σύμφωνα με την έγκυρη Olimerca, παρατηρείται μείωση των πωλήσεων κατά 9,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Κατά το μήνα Μάρτιο, όπου η ισπανική αγορά δοκιμάστηκε έντονα, συνολικά διοχετεύθηκαν σε αυτήν 64.780 τόνοι φυτικών ελαίων, με σχεδόν το 50% να ανήκει στις διάφορες κατηγορίες ελαιολάδων (32.110 τόνοι), ενώ 1.820 τόνοι αντιστοιχούν στο πυρηνέλαιο και τα εναπομείναντα 30.840 αφορούσαν τα σπορέλαια συμφωνα με το olivenews.gr.
Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη ζήτηση κατά τον περασμένο μήνα είχε το “ελαιόλαδο/κουπέ” (“ελαφρύ” με περισσότερο ραφινέ) με 12.100 τόνους, ακολουθούμενο από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 11.630 τόνους. Το παρθένο (2.730 τόνοι) και το “ελαιόλαδο/κουπέ” (κατά την πλειονότητά του παρθένο, 5.640 τόνοι) υπολείπονται σημαντικά.
Η εμπορική περίοδος 2021/22
Αναφορικά με το σύνολο της εμπορικής περιόδου που διανύουμε (2021/22), τα δεδομένα των πρώτων 6 μηνών δείχνουν ότι η συνολική ζήτηση για φυτικά έλαια μειώθηκε κατά 11,45% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (2020/21). Όσον αφορά το έξτρα παρθένο, η υποχώρηση των πωλήσεων πλησιάζει το 10% (9,96%) και διαμορφώνεται στους 62.950 τόνους κατά την περίοδο αυτή.
Στον αντίποδα, η ζήτηση για το παρθένο ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο έχει αυξηθεί σημαντικά, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι (+7,97% και +40,22% αντίστοιχα). Η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνεται και στη ζήτηση για ραφινέ και σπορέλαια, με τις ποσότητες που έχουν εισέλθει στην αγορά να είναι εφάμιλλες των περυσινών (25.340 τόνοι το ραφινέ ηλιέλαιο και 5.080 τόνοι τα υπόλοιπα σπορέλαια).
Σ.Σ. Μακάρι και η ελληνική Ένωση Βιομηχάνων Τυποποιητών και Ραφιναριστών, δηλαδή ο ΣΕΒΙΤΕΛ, (αντίστοιχη της Anierac), να είχε αξιοποιήσει τα αρκετά εκατομμύρια ευρώ των προγραμμάτων ΟΕΦ (με τα ΟΟΜS και τα NOOMS), ώστε να διέθετε σήμερα η χώρα μας κάποια αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία.
-
22 Μαΐου 2022, 11:28Οι ειδήσεις της εβδομάδας: Οι πληρωμές που έγιναν και αυτές που έρχονται- Πότε καταβάλλονται β. ενίσχυση, Εθνικο Απόθεμα, συνδεδεμένες
-
21 Μαΐου 2022, 16:26Ηράκλειο: Μπήκε στο κρεοπωλείο με το... αυτοκίνητο του! (φωτογραφίες)
-
22 Μαΐου 2022, 15:15Ευλογιά των πιθήκων: Επαναφέρουν μάσκα και καραντίνα
-
22 Μαΐου 2022, 08:48Kρήτη: Αγρότης εγκλωβίστηκε και τραυματίστηκε από γεωργικό μηχάνημα!
-
21 Μαΐου 2022, 14:00Πρόσθετες ενισχύσεις 171 εκατ. ευρώ για την βιολογική κτηνοτροφία
-
21 Μαΐου 2022, 17:32Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ της Ελλάδας σε 12 σπουδαίους ομογενείς!