Κηπευτικά: Στα αζήτητα τα προϊόντα, στα τάρταρα οι τιμές

Ντομάτα θερμοκηπίου, με τιμή από 0,13 ως 0,25 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Αυτό είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την εικόνα που καταγράφεται στα κηπευτικά της Κρήτης και όχι μόνο.
Μια κατάσταση που εχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, που βλέπουν πως τα προϊόντα τους, είτε μένουν στα αζήτητα και πετιούνται είτε πωλούνται σε τιμές εξευτελιστικές. Είναι χαρακτηριστικό οτι υπαρχουν περιπτώσεις κατα τις οποίες τα προϊόντα μένουν ως και κατά 70% απούλητα. Ειδικά για την Κρήτη, το πρόβλημα είναι τεράστιο με δεδομένο πως αποτελεί τη βασική πηγή προμήθειας της αγοράς με κηπευτικά προϊόντα αυτή την περίοδο!
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές των κηπευτικών προϊόντων στο ράφι, παρουσιάζονται αυξημένες, με επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών...
Ο κορωνοϊός
Μέσα σε όλα, πλήγμα για τα κηπευτικα αποτελεί και το λουκέτο στην εστίαση. Αποτέλεσμα αυτού ηταν να μην υπαρχει και αυτή η διέξοδος για τους παραγωγούς, που θα λειτουργούσε ως μέσο ανάσχεσης της... κατρακύλας των προϊόντων. Για αυτό το λόγο οι παραγωγοί ζητούν επιτακτικά τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στην αγορά καθώς τα προϊόντα μπορεί να φεύγουν από το χωράφι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές ωστόσο, αυτό που παρατηρείται είναι πως η τελική τιμή να είναι πολλαπλάσια σε βάρος των πολιτών!
Στη Βουλή
Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας την ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων της Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:
"Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βιοπαλαιστές αγρότες, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις υλοποιώντας την ΚΓΠ της ΕΕ, εντείνονται μέσα στην πανδημία. Ειδικότερα, σε δεινή θέση βρίσκονται οι μικρομεσαίοι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων στην Κρήτη, που είναι απροστάτευτοι απέναντι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεγαλέμπορων – εξαγωγέων, οι οποίοι παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους, αξιοποιώντας τα προβλήματα από την πανδημία, όπως το κλείσιμο της εστίασης. Επίσης, ισχυρίζονται ότι -εξαιτίας των περιορισμών λόγω covid- δεν υπάρχει διάθεση ευπαθών προϊόντων, όπως η ντομάτα, σε χώρες των Βαλκανίων, στις οποίες έκαναν εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, η τιμή της ντομάτας μέσα στις γιορτές δε ξεπέρασε τα 30 με 40 λεπτά το κιλό, ενώ το ίδιο συνέβη με τα αγγούρια, μέχρι και πριν δύο μήνες από τις γιορτές, που κυμαίνονταν στα 20-30 λεπτά το κιλό. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η πιπεριά, που παρόλο που φεύγει στην εξαγωγή, ο μέσος όρος της τιμής της είναι γύρω στα 70 λεπτά το κιλό, τιμή που αγγίζει το κόστος. Αυτές οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κλπ.), κάνουν την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η περίφημη «εξωστρέφεια», που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα της αγροτικής παραγωγής, αποδεικνύεται ένας ακόμα μύθος από τη σκοπιά των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών.
Την ίδια στιγμή αποτελούν ψίχουλα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς τα 540 ευρώ ανά στρέμμα για τη θερμοκηπιακή τομάτα, 232 ευρώ ανά στρέμμα για το θερμοκηπιακό αγγούρι και 300 ευρώ ανά στρέμμα για τη θερμοκηπιακή μελιτζάνα Κρήτης, για τις ζημιές στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το Πάσχα. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το υψηλό μεταφορικό κόστος, λόγω θαλάσσιας μεταφοράς των προϊόντων, το οποίο οι εφοπλιστές και μεγαλέμποροι μεταφέρουν στις πλάτες των παραγωγών, απαιτώντας ακόμη πιο εξευτελιστικές τιμές στην παραγωγή τους.
Κι ενώ οι βιοπαλαιστές παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών στην Κρήτη δεν τα βγάζουν πέρα, τα κέρδη των μεγαλεμπόρων αυξάνουν, ενώ έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, με αποτέλεσμα να έχει δυσκολία μια εργατική λαϊκή οικογένεια να προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
Την πλήρη κάλυψη, με ευθύνη του κράτους, του χαμένου έως σήμερα εισοδήματος των πληττόμενων μικρομεσαίων παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων στην Κρήτη.
Την εξασφάλιση, με ευθύνη του κράτους, τιμής που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να αφήνει ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και να είναι προσιτά στη λαϊκή κατανάλωση.
Την απαγόρευση εισαγωγών, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια παραγωγή, και την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Τη μείωση του μεταφορικού κόστους με οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών πρώιμων κηπευτικών.
-
12 Απριλιου 2021, 16:05Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Καταβάλλονται τα τελευταία επιδόματα, αλλά το μέλλον αβέβαιο
-
12 Απριλιου 2021, 06:58Μεσαρα: Άγρότης καταπλακώθηκε από τρακτέρ στη Λιγόρτυνο
-
13 Απριλιου 2021, 13:46Ηράκλειο: "Έπεσαν" οι υπογραφές για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων
-
13 Απριλιου 2021, 10:22Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Αυτός είναι ο προϋπολογισμός για το 2021- Ποια είναι τα προϊόντα
-
13 Απριλιου 2021, 12:57Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό προειδοποιούν: Όλο το καλοκαίρι θα είμαστε στους δρόμους
-
12 Απριλιου 2021, 12:05O μεγάλος κινδυνος για τα αμπέλια και ο τρόπος αντιμετωπισης