Κρήτη: Παίρνουν «φωτιά» τα ρακοκάζανα από την Κυριακή
Από την Κυριακη παίρνουν «φωτιά» τα ρακοκάζανα, με τους παραδοσιακούς αποσταγματοπιούς να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν από αυριο τη διαδικασία.
Τα καζανέματα στην Κρήτη δεν είναι μια απλή διαδικασία, όπως ξέρουν όσοι έχουν βρεθεί την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου σε ένα από τα πολλά ρακοκάζανα που λειτουργούν στο νησί. Και όσοι για πρώτη φορά επισκέπτονται ένα ρακοκάζο είναι σαν να συμμετέχουν σε μια “μυσταγωγία”. Μυούνται όχι μόνο στα μυστικά της τσικουδιάς, αλλά στα όσα κρύβει η ψυχή αυτής της γης. Τον κόπο, τον ιδρώτα, την αγωνία και τη χαρά του αμπελουργού, τα μεθυστικά αρώματα της τσικουδιάς, της οφτής πατάτας, του αντικριστού και των άλλων εδεσμάτων που συνοδεύουν αρμονικά το χορό, τη λίρα, τη μαντινάδα και τη χαρά της παρέας που σμίγει με αφορμή και γύρω από το καζάνι.
Η κρητική τσικουδιά ρέει τόσα χρόνια στα τσικουδοπότηρα του νησιού, στα σπίτια, στα καφενεία, στα εστιατόρια που μοιάζει σαν να ρέει στις φλέβες των κατοίκων του. Είναι το καλωσόρισμα στο σπίτι, το καλώς εσμίξαμε στις κοινωνικές εκδηλώσεις και το ευχαριστήριο κέρασμα σε όλα τα καταστήματα εστίασης, προσδίδοντας τη λάμψη της χαράς στα μάτια αυτού που την προσφέρει και εκείνου που την δέχεται.
Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος, τα ρακοκάζανα της Κρήτης θα αρχίσουν να ανοίγουν από την ερχόμενη Κυριακή, με εξαίρεση τις πιο όψιμες περιοχές, όπως η Αγία Βαρβάρα και ο δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, όπου τα καζανέματα θα ξεκινήσουν από τις 10 Οκτωβρίου. Και παρά τις περιπέτειες που πέρασε προσφάτως αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς και την ονομασία της, η τσικουδιά θα συνεχίσει να παράγεται και να διατίθεται παντού. Έστω και ως απόσταγμα – χωρίς την εμπορική χρήση του ονόματος τσικουδιά, έστω και με μεγαλύτερη φορολόγηση.
Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, οι “μικροί”, εκείνοι που βγάζουν τη ρακή για ιδία χρήση, θα επηρεαστούν περισσότερο από την φορολογική επιβάρυνση (από ο,59 αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,40 ανά λίτρο), αλλά και από τους αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους. Όπως εξηγεί, χρειάζεται ακρίβεια στον αλκοολικό βαθμό, δεδομένου ότι αυτός θα αποτελεί και τη βάση για την φορολόγηση του τελικού προϊόντος. Οι αμβυκούχοι, ωστόσο, είναι έτοιμοι, προσθέτει ο ίδιος, να υποδεχθούν και φέτος τις παρέες και τα γλέντια που συνοδεύουν τα καζανέματα.
-
27 Μαρτιου 2024, 13:10Κρήτη: Τέσσερα ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί τον Απρίλιο σε Ρέθυμνο, Πλακιά και Χερσόνησο
-
27 Μαρτιου 2024, 21:07«Έφυγε» από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης
-
28 Μαρτιου 2024, 07:06Σημερα το παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο για τη Δημόσια Υγεία - Στάσεις εργασίας και κλειστά καταστήματα
-
28 Μαρτιου 2024, 07:11Το τελευταίο άρθρο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο newshub.gr -Θλίψη για το θάνατο του
-
28 Μαρτιου 2024, 09:44Κρήτη: Δυο ακόμα αυτοκτονίες μέσα σε λίγες ώρες- Η μαύρη "πρωτιά" του νησιού
-
27 Μαρτιου 2024, 20:40Ιερωνυμάκης στο Newshub : «Αγωνιούν οι ελαιοπαραγωγοί για τη νέα σοδειά - Δεν "φταίνε" οι νοτιάδες