Ολοκληρώθηκε η ελαιοσυγκομιδή: Αριστη ποιότητα, χαμηλή παραγωγή (πινακας τιμών)

Ελάχιστα είναι ακόμη τα ελαιοτριβεία που συνεχίζουν να λειτουργούν καθως η ελαιοσυγκομιδή εχει ολοκληρωθεί. Η φετινη ελαιοπαραγωγή είναι ιδιαίτερα ποιοτική, ξεπερνώντας το εμποδιο του δάκου
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη τουλάχιστον, εκτιμάται ότι σε ποσοστό άνω του 90% το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος, κατατάσσεται στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όχι απλά του έξτρα, αλλά του υπέρ- έξτρα (extrisimmo) παρθένου.
«Αντίθετα από πλευράς ποσότητας η φετινή παραγωγή, δεν ήταν ικανοποιητική. Οι χαμηλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, αλλά και οι τοπικές ζημιές από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, τελικά οδήγησαν σε συνολική ποσότητα χαμηλότερη από ότι αρχικά εκτιμήθηκε.
Έτσι, καίτοι επίσημες εκτιμήσεις δεν υπάρχουν, φαίνεται ότι σε επίπεδο χώρας η φετινή ελαιοπαραγωγή αντί για 240.000 τόνους, όπως εκτιμήθηκε αρχικά, θα κυμανθεί περίπου στους 200.000 τόνους και της Κρήτης στους 75-80.000 τόνους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Μάλιστα όπως ο ίδιος επισημαίνει με άρθρο του στο ΣΕΔΗΚ, «παρόμοιες με την Ελλάδα είναι οι εξελίξεις για το ύψος της παραγωγής και στην Ισπανία, όπου μια σειρά από λόγους, όπως η έλλειψη βροχών, οι υψηλές θερμοκρασίες φθινοπώρου και οι ζημιές από την καταιγίδα Filomena οι αποδόσεις ελαιοκάρπου σε λαδι μειώθηκαν αισθητά αφού στην Ανδαλουσία την κυρία ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, τον Ιανουάριο, έφθιναν μόλις στο 17,7%, αντί του 21% που είναι ο συνήθης μέσος όρος για την περίοδο αυτή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), η παραγωγή ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021 στην χώρα, ήταν 1.103.000 τόνους, πράγμα που δείχνει ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί τελικά η αρχική πρόβλεψη για συνολική παραγωγή 1.450.000 τόνους.
Έτσι, στην κυρία ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η παραγωγή της όποιας αρχικά εκτιμήθηκε σε 1.350.000 τόνους, τελικά στην πράξη εκτιμάται ότι θα πέσει στις 1.050.000».
Συμφωνα με το ΣΕΔΗΚ οι τιμές του λαδιού διαμορφώνονται ως εξής:
-
02 Μαρτιου 2021, 19:18Οι ειδήσεις της ημέρας: Η εγκύκλιος για την ενιαία ενίσχυση και η αγωνία για το...βαμβάκι
-
03 Μαρτιου 2021, 07:09Ηράκλειο: Ανάβει φωτιές η Τοπική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων- Οι εξηγήσεις που οδηγούν σε... προσφυγή
-
03 Μαρτιου 2021, 18:47Οι ειδήσεις της ημέρας: Γιατί καθυστερεί η καταβολή των ενισχύσεων, οι κλέφτες και η... παράταση το 2021
-
03 Μαρτιου 2021, 22:11Στο πένθος ο αγροτικός κόσμος- Εφυγε μια ιστορική προσωπικότητα
-
03 Μαρτιου 2021, 11:28Παρατείνονται οι οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη ζημιών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους και για το 2021!
-
03 Μαρτιου 2021, 18:33Νέα μέτρα κορωνοϊού: Στο βαθύ κόκκινο το Ηράκλειο - Ποιες είναι οι αλλαγές