Θέμα newshub.gr: Αυτή είναι η εξήγηση γιατί δεν ανεβαίνει η τιμή του λαδιού παρα την ποιότητα του! (βίντεο)

Φετος είναι μια περίεργη χρονιά για το λάδι με τις συνθήκες να είναι πρωτοφανείς λόγω κορωνοϊου και την τιμή να παραμένει στα χαμηλά, ακόμη και τωρα που το λάδι που παράγεται είναι πάρα πολύ ποιοτικό.
Για την ποιότητα του αναφέρθηκε το newshub.gr σε χθεσινό του ρεπορτάζ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Κάτι που φαίνεται και από το βίντεο που δημοσιεύει σήμερα το newshub.gr
Αν είχε και καλή τιμή το λάδι καλά θα ήταν
Posted by Φώτης Αλεξάκης on Friday, November 27, 2020
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όσοι μαζεύουν φορτωμένες ελιές, η αναλογία ελαιόκαρπου με παραγόμενο προϊόν πάει 5 προς 1, 6 προς 1 ή και παραπάνω! Όσοι μαζεύουν ελιές που έχουν «μισοβεντέμα», τότε η απόδοση είναι πιο καλή.
Από πλευράς ποιότητας λαδιού ζούμε εποχές περασμένων ετών, αφού το ελαιόλαδο που παράγεται είναι πάρα πολύ καλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή των Ασιτών όπου όπως αναφέρει ο αγροτοσυνδικαλιστής Μιχάλης Καμπιτάκης, πέρυσι το λάδι που είχε παράξει ήταν τουλαχιστον κατά 50% λιγότερο ως προς την παραγόμενη ποσότητα και κατώτερο από το φετινό, ποιοτικά.
«Φέτος η πλειοψηφία του λαδιού που έχει παραχθεί ως τώρα είναι έξτρα- έξτρα παρθένο λάδι, δηλαδή μέχρι 5 γραμμές. Συνήθως είναι από 3 ως πέντε γραμμές. Το λάδι που βγαίνει, τουλάχιστον στις περιοχές με τις οποίες μιλάω εγώ είναι εξαιρετικά ποιοτικό και κατα 90 με 95% είναι εξτρα παρθένο. Μιλάμε για εξαιρετικά ελαιόλαδα, οργανοληπτικά και απο την πλευρά της οξύτητας και το κακό είναι πως ενώ περιμέναμε οτι η τιμή θα κυμαινόταν γύρω στα 2.70, 2.80 ή και πιο κοντά στα 3 ευρώ, η τιμή είναι πιο χαμηλή.
Ειδικά με την ιστορία του κορωνοϊού σταμάτησε να κινείται το λάδι και αυτό το χρυσάφι που βγάζουμε φέτος κινδυνεύει να μη δώσει το κέρδος που πρέπει στους παραγωγούς. Και βλέπουμε ότι η τιμή αυτή τη στιγμή είναι στα 2.40- 2.50 ευρώ το κιλό», σημειώνει ο ίδιος.
Όπως είναι λογικό προβληματισμός επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς για τις χαμηλές τιμές πώλησης του ελαιολάδου, αφού τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλά μειωμένες, άλλα στην κυριολεξία πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής (σε κάποιες περιπτωσεις, αν συνυπολογιστούν όλα τα έξοδα παραγωγής)
Υπενθυμίζεται ότι συμφωνα με την πρόβλεψη που έχει γίνει η παραγωγή στην Κρήτη θα φτάσει περίπου τους 100.000 τόνους στο νησί, τη στιγμή που πέρυσι ήταν η μισή.
Οι «κράχτες».
Αυτό που παρατηρείται είναι ότι υπαρχουν ελαιουργεια τα οποία μπορεί να ανακοινώσουν μια τιμή που να είναι πάνω από τη μέση τιμή της αγοράς, αλλά να το κάνουν για... μια μέρα. Αυτό το κάνουν για να λειτουργήσει ως «κράχτης» και να προσελκύσει τους παραγωγούς να ξεκινήσουν να πηγαίνουν ελαιόλαδο εκεί.
Ενας ελαιουργός έρχεται και ανακοινώνει μια τιμή πχ 2,60 ευρώ το κιλό, 20 λεπτά πάνω από την τιμή της αγοράς. Και προσελκύει ελαιοπαραγωγούς που αρχίζουν να αλέθουν, χωρίς να τιμολογείται το λάδι. Επειτα ξεκινά να τιμολογεί για μια εβδομάδα, εχοντας μέσα 500 τόνους λάδι, από τους οποίους μπορεί να έχει «κόψει» 50 τόνους λάδι. Εχει λοιπόν μέσα 450 τόνους με τους οποίους κάνει το «παιχνίδι» του μετά.
Τα παιχνίδια
Η απάντηση για την τιμή δόθηκε μέσα από τον κ. Νίκο Μιχελάκη, Δρ Γεωπόνο-Ερευνητή και Επιστημονικό Σύμβουλο ΣΕΔΗΚ μεσα απο τα «Χανιωτικα Νεα».
«Στην Ελλάδα το χύμα ελαιόλαδο προσφέρεται από πάρα πολλούς σε πάρα πολύ λίγους! Περίπου 2.400 ελαιοτριβεία (Συν/κα και Ιδιωτικά) που ενεργούν ως μεσάζοντες και 80-100 έμποροι, πωλούν το προϊόν χύμα σε μόνο 10 περίπου αγοραστες εκπροσωπους μεγάλων πολυεθνικών Βιομηχανιών που εδρεύουν κυρίως στην Ιταλία. Μικρή ποσότητα (8-10%)απορροφούν οι πολυάριθμοι, άλλα πολύ μικροί τυποποιητές της χώρας. Έτσι υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία μεταξύ πωλητών και αγοραστών και ο περίφημος νόμος προσφοράς – ζήτησης αλλοιώνεται βάναυσα!
Από την άλλη πλευρά, οι μεσάζοντες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο για την τιμή αλλά για την πραγματοποίηση της διάθεσης. Συνεπώς βασικό ζητούμενο είναι η συγκέντρωση της προσφοράς, όχι βέβαια σε μια μονάδα στην Κρήτη, πράγμα που είναι ανέφικτο, αλλά σε 10-15 μεγάλες μονάδες. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται και αποτελεσματική κρατική πολιτική, αλλά και ενεργοποίηση των παραγωγών», επισήμανε ο ίδιος.
Απογοήτευση
Από το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) της 24-11-20 διαπιστώνεται ότι:
Στην Ισπανία, όπου οι μέγιστες τιμές για τα καλά έξτρα είχαν ανεβεί και μέχρι 4,25 €/κ την προηγούμενη εβδομάδα, έπεσαν στα 3,32 €/κ τελευταία, ενώ οι ελάχιστες τιμές για τα ίδια λάδια, διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με τις τιμές στην Ελλάδα μεταξύ 2,10-2,20€/κ
Στην Ιταλία, οι μέγιστες τιμές των έξτρα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα γύρω στα 5€/κ και οι ελάχιστες γύρω στα 4,0-4,20€/κ., ενώ η μέση τιμή σε επίπεδο χώρας διατηρείται στα 4,71€/κ.
Στην Ελλάδα, οι τιμές για λάδια νέας εσοδείας μετά τις καλές αρχικές τιμές στην Πελοπόννησο με 3,80€/κ στο λάδι Αθηνολιάς έπεσαν αρκετά.
Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) της 24-11-20, οι μέγιστες τιμές για λάδια νέας σοδειάς, έξτρα παρθένα οξύτητας 0,3ο , στην Πελοπόννησο έπεσαν γύρω στα 2,50-3,0€/κ και στην Κρήτη γύρω στα 2,50-2,70€/κ (Πιν.1).
Συγχρόνως, οι τιμές που προσφέρονται για λάδια της προηγούμενης περιόδου εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια χαμηλά επίπεδα μεταξύ 2,0-2,40 €/κ
Οπωσδήποτε οι τιμές αυτές θεωρούνται απαράδεκτα χαμηλές όχι μόνο γιατί είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, άλλα και διότι δεν ανταποκρίνονται στην μειωμένη, όπως εκτιμάται τελικά, παραγωγή της ΕΕ, Τυνησία και άλλων χωρών.
-
26 Ιανουαριου 2021, 13:24Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Έρχεται τροπολογία για επέκταση των επιδομάτων ανεργίας σε όλους- Επίδομα και με λιγότερα από 50 ένσημα
-
26 Ιανουαριου 2021, 09:23Ποιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι χάνουν την επέκταση του επιδόματος ανεργίας- Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας
-
26 Ιανουαριου 2021, 11:00Τραγική κατάληξη για αγρότη: Τον καταπλάκωσε κλαδί ελιάς και τον σκότωσε!
-
27 Ιανουαριου 2021, 07:22ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Ξεπαγώνουν» από σήμερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ όλες οι διαδικαδίες για ενστάσεις και πληρωμές!
-
27 Ιανουαριου 2021, 15:01Οι αγρότες βλέπουν το «χρώμα του χρήματος»: Αποζημιώσεις 31,6 εκατ. ευρώ καταβάλλει ο ΕΛΓΑ
-
26 Ιανουαριου 2021, 16:00Συμφωνία Ξενοδόχων-ΠΟΕΕΤ και νέα διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας-Τι θα γίνει με τους μισθούς