Yψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές για το κρητικό ελαιόλαδο

Ελάχιστα είναι ακόμη τα ελαιοτριβεία που συνεχίζουν να λειτουργούν καθως η ελαιοσυγκομιδή εχει ολοκληρωθεί. Η φετινη ελαιοπαραγωγή είναι ιδιαίτερα ποιοτική, ξεπερνώντας το εμποδιο του δάκου
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη τουλάχιστον, εκτιμάται ότι σε ποσοστό άνω του 90% το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος, κατατάσσεται στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όχι απλά του έξτρα, αλλά του υπέρ- έξτρα (extrisimmo) παρθένου.
Παρά την υψηλή ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στοιχεία της φετινής συγκομιδής, σύμφωνα με τα οποία ποσοστό μεγαλύτερο του 90% είναι έξτρα παρθένο, εν τούτοις η τιμή του βρίσκεται καθηλωμένη στα 2.5 ευρώ δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό στους τοπικούς παραγωγούς, που βλέπουν για μια ακόμα χρονιά το προϊόν τους να υποβαθμίζεται και να μην τυγχάνει της αξίας που έχει.
Τα στοιχεία της φετινής παραγωγής ελαιολάδου σε επίπεδο Κρήτης δεν είναι επισήμως γνωστά, καθώς μόνο η ΔΑΟΚ Χανίων προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση-γνωστοποίηση της φετινής σοδειάς, κάνοντας λόγο για παραγωγή 21.500 τόνων, εκ των οποίων οι 20.500 τόνοι αφορούν σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης καλώντας τις υπηρεσίες και των υπολοίπων νομών του νησιού να προχωρήσουν σε σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο η παράγωγη σε όλη την Κρήτη εκτιμάται ότι είναι περί τις 80.000-85.000, ωστόσο φέτος η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη σε όλο το νησί.
Σε αυτό καθοριστικό ρόλο σύμφωνα με τον ίδιο διαδραμάτισαν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η καλύτερη δασοπροστασία με περισσοτέρους ψεκασμούς που έγιναν την φετινή χρονιά.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη. Οι ποσότητες που παρήχθησαν δεν είναι ακόμα γνωστές. Η ΔΑΟΚ Χανίων έδωσε τα στοιχεία της παραγωγής για τον νομό Χανίων και αυτό είναι πολύ χρήσιμο και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει και από τις άλλες ΔΑΟΚ της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, γιατί χρειάζονται για πολλούς λόγους τα στοιχεία αυτά. Ο βασικότερος είναι να έχουμε μια σύγκριση σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο σε ό,τι αφορά την ποσότητα όσο και την ποιότητα. Από τα στοιχεία των Χανίων διαπιστώνουμε ότι η ποιότητα όπως και εμείς την είχαμε προεκτιμήσει, είναι αρκετά καλή, καθώς το 90% του ελαιολάδου που παρήχθη είναι έξτρα παρθένο, δηλαδή κάτω από οχτώ γραμμές. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο όμως είναι ότι δεν είναι απλά έξτρα παρθένο αλλά ένα σημαντικό μέρος του -το 80%- του συνόλου είναι υπερέξτρα παρθένο. Στα Χανιά σύμφωνα με τα στοιχεία η συνολική παραγωγή ήταν 21.500 τόνους από τους οποίους οι 20.500 ήταν έξτρα παρθένο, ενώ πέρσι όπου η παραγωγή ήταν ίδια το έξτρα παρθένο ήταν μόνο οι 7.900 τόνοι, δηλαδή 37%. Αυτό δείχνει τη μεγάλη ποιοτική διαφορά. Είναι ξεκάθαρο ότι η υψηλή ποιότητα οφείλεται στο ότι φέτος δεν είχαμε καταστροφές από δάκο, ενώ πέρυσι η υποβάθμιση της ποιότητας ήταν αποτέλεσμα της κακής δακοκτονίας. Φέτος έγιναν μεν καλύτεροι ψεκασμοί αλλά κατά την άποψή μας βοήθησε πάρα πολύ και ο καιρός. Υπήρξαν υψηλές θερμοκρασίες τον Αύγουστο που ήταν επιζήμιες για τον δάκο».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη αντιστοίχως καλή εκτιμείται ότι θα είναι η παραγωγή και στην υπόλοιπη Κρήτη. «Θεωρώ ότι αντίστοιχη θα είναι η ποιότητα και στους υπολοίπους νομούς της Κρήτης, ίσως και καλύτερα στην ανατολική Κρήτη. Την παραγωγή της Κρήτης ο ΣΕΔΗΚ την είχε υπολογίσει περί τις 80.000-85.000 τόνους πριν σημειωθούν οι καταστροφές από τις χιονοπτώσεις» πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η τιμή του κρητικού ελαιόλαδο κυμαίνεται από 2.60 ευρώ το λίτρο και δεν ξεπερνά το 2,90 ευρώ το λίτρο, γεγονός που δεν συνάδει με τη υψηλή ποιότητά του: «Το δυσάρεστο είναι ότι οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ίδια χαμηλά επίπεδα και κυμαίνονται περί τα 2.60 ευρώ το λίτρο και σε όσες περιπτώσεις γίνονται διαγωνισμοί έχουν φτάσει το 2.90 ή και 2.95. Στην Πελοπόννησο ακούμε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις φτάνουν το 3.05 -3,10 ευρώ.
Δεν μπορεί να θεωρείται το 3 ευρώ ικανοποιητική τιμή για το κρητικό ελαιόλαδο που είναι οξύτητας 0,3 ή και 0,2 γραμμές, όπως φαίνεται από τις δημοπρασίες που γίνονται. Η ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου θεωρείται εξαιρετική ποιότητα. Αντίστοιχα λάδια με αυτό, στην Ισπανία, η οποία έχει μεγάλη παραγωγή και δικαιολογείται να έχει χαμηλές τιμές πωλούνται 3.30 ευρώ το λίτρο έως και 3.50 ευρώ το λίτρο όπως δείχνει το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ επανέλαβε πως το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του κρητικού ελαιολάδου αφορά στην εσωτερική αγορά, καθώς η προσφορά γίνεται από πολλούς και με μεσολάβηση πολλών.
-
13 Απριλιου 2021, 13:46Ηράκλειο: "Έπεσαν" οι υπογραφές για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων
-
13 Απριλιου 2021, 10:22Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Αυτός είναι ο προϋπολογισμός για το 2021- Ποια είναι τα προϊόντα
-
13 Απριλιου 2021, 12:57Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό προειδοποιούν: Όλο το καλοκαίρι θα είμαστε στους δρόμους
-
13 Απριλιου 2021, 14:47Δ. Μινωα Πεδιάδας: Προχωρά το έργο Καστέλι-Μαθιά-Αμαριανό
-
13 Απριλιου 2021, 09:30Τουρισμός: Σταδιακό άνοιγμα από 16 Απριλίου-Το "πείραμα" της Ρόδου
-
14 Απριλιου 2021, 19:30Νέοι αγρότες: Πρόγραμμα με ενισχύσεις από 35.000 έως 40.000 ευρώ- Αναλυτικά και όλες οι προσαυξήσεις!