Για τον Πολιτισμό που θέλουμε
αγαπημένα σου στη Google
«Εννοιολογικά ο πολιτισμός έχει ταυτιστεί με τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας, προϊόντα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Η έννοια όμως της λέξης πολιτισμός είναι πολυδιάστατη και προσαρμοσμένη μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Προσαρμοσμένη στο βαθμό που να χαρακτηρίζει σε κάθε εποχή τις ανάγκες του για εκφραστικότητα προς κάτι ανώτερο από τη βιολογική του υπόσταση.»
Ο πολιτισμός ξεκινά από την καθημερινότητα μας. Είναι ο σεβασμός του πολίτη προς την πόλη. Είναι το δέσιμο του με το χώρο, το πνεύμα, τον παλμό της. Είναι αντίστοιχα ο σεβασμός της πόλης στον πολίτη.
Καμιά κοινωνία δε θα παράξει πολιτισμό, πολύ περισσότερο δε θα εξάγει πολιτισμό όσο οι πολίτες της δε ζουν σε ένα περιβάλλον που δεν εμπνέει κάτι τέτοιο.
Το Ηράκλειο του πολιτισμού και των παγκόσμιων μνημείων ήταν ανέκαθεν κέντρο δημιουργίας.
Το Ηράκλειο έχει ένα τεράστιο καλλιτεχνικό δυναμικό ικανό να δημιουργήσει εξ ολοκλήρου παραγωγές και να εξάγει πολιτισμό.
Είναι καιρός πλέον να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους καλλιτέχνες που μετά από μια μακρά πορεία, αποφάσισαν να επιστρέψουν στα πάτρια για να εκπαιδεύσουν και να στηρίξουν την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
Να δώσουμε έμφαση και ώθηση στην τέχνη του δρόμου (street art, Τέχνη καθ’ οδόν) σε διαρκή βάση, καθώς και σε κάθε δράση τοπικής και νεανικής δημιουργίας.
Να ανοίξουμε τα μνημεία, έντος και εκτός των τειχών της πόλης μας δημιουργώντας νέους χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν παραστάσεις και εκθέσεις.
Να αξιοποιήσουμε τον ιστορικό πλούτο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης και τα τον κάνουμε ακόμα πιο προσβάσιμο στον πολίτη.
Με τον συνδυασμό μας, «Δικαίωμα στην Πόλη» στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τις προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για να αναβαθμίσουμε το ρόλο της πόλης μας, ως μεσογειακού πολιτιστικού κέντρου. Να αξιοποιήσουμε τις σημαντικές δυνατότητες του πολιτισμού και ενθαρρύνουμε τη δημιουργία σε όλες τις γωνιές του Δήμου μας. Θέλουμε ανοικτά και ζωντανά μνημεία, κύτταρα καλλιτεχνικής δημιουργίας και συμμετοχής.
Για τον Πολιτισμό που θέλουμε.
Για το Ηράκλειο που θέλουμε
*Η Λένα Χατζηγεωργίου είναι καθηγήτρια Μονωδίας, Μαέστρος των Χορωδιών της Π.Ε Ηρακλείου και της Χορωδίας Ιωνίας Αηδών και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη του Αλέξη Καλοκαιρινού “Δικαίωμα στην Πόλη”
*Σημείωση: Οι απόψεις των αρθρογράφων αποτελούν προσωπικές θέσεις και δεν αποτελούν τυχόν θέσεις του newshub.gr
-
13 Οκτωβριου 2026, 07:06Βιάννος: Χρονιά υπερβεντέμας για το ελαιόλαδο, αλλά... προβληματισμός για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού -
13 Οκτωβριου 2026, 19:50Στον Μυλοπόταμο ο Αλέξης Τσίπρας – Επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές -
13 Οκτωβριου 2026, 10:57Χερσόνησος: Με χειροπέδες 52χρονη-Πουλούσε στο μίνι μάρκετ κάνναβη, τσιγαριλίκια και αέριο γέλιου -
13 Οκτωβριου 2026, 09:10Ξεκινά την Τετάρτη η δίκη για το κύκλωμα της αμαρτωλής κλινικής εμπορίου βρεφών στα Χανιά-Στο σκαμνί 33 κατηγορούμενοι -
13 Οκτωβριου 2026, 09:20ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026 -
14 Οκτωβριου 2026, 11:55Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
