Ο Μιχάλης Δρόσος στο newshub.gr: Το ταξίδι των πολεμικών τεχνών και η «Χωροκιναίσθηση» (φωτογραφίες)

Το ταξίδι των πολεμικών τεχνών, ξεκινά τις περισσότερες φορές με έναν περίεργο τρόπο, τουλάχιστον έτσι όπως κοιτάζω 27 χρόνια πίσω στο χρόνο… Και φυσικά όταν ξεκινάς, ούτε που θα πάς γνωρίζεις ούτε που θα καταλήξεις. Το σίγουρο είναι πως σε όλο αυτό συναντάς σημαντικούς ανθρώπους που σε σημαδεύουν και σε οδηγούν να γίνεις καλύτερος (τις περισσότερες φορές) και σε κάνουν να νοιώθεις τυχερός και υπερήφανος που τους γνώρισες! Ένας τέτοιος δάσκαλος και πάνω απ’ όλα Κύριος, είναι και ο Μιχάλης Δρόσος, μια προσωπικότητα στενά συνδεδεμένη με το Muay Thai, μα και με κάτι ιδιαίτερα καινούριο, τόσο νέο που σχεδόν δεν έχει βγει από την μήτρα του… Η χαρά μου είναι μεγάλη, όπως και η τιμή που μου κάνει αυτός ο άνθρωπος, ώστε να με αποκαλεί φίλο του!
Απολαύστε και γνωρίστε!
Η "Χωροκιναίσθηση" είναι η θεραπευτική μέθοδος μέσω της άσκησης με στοιχεία κιναισθησίας και ιδεοδεκτικότητας, με την βοήθεια της αντίληψης του σώματος στον χώρο!
Αναλυτικότερα θα λέγαμε πως η Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση ή PNF (από τα αρχικά των λέξεων Proprioceptive Neuromuscular Facilitation), είναι μέθοδος αξιολόγησης και αποκατάστασης που αφορά κυρίως νευρολογικά και μυοσκελετικά περιστατικά.
Πρόκειται για λαβές και εξειδικευμένους χειρισμούς που βασίζονται πάνω στα κινητικά πρότυπα του εγκεφάλου και έχουν σκοπό να προκαλέσουν την απόκριση του νευρομυϊκού μηχανισμού και τον ερεθισμό των ιδιοδεκτικών αισθητικών υποδοχέων.
Η μέθοδος "Χωροκιναίσθηση - Space Kinesthesia" (Space-K εν συντομία) μπορεί ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση δυσλειτουργίας του ιδιοδεκτικού νευρομυϊκού μηχανισμού σε ότι αφορά νευρολογικά, ορθοπεδικά και τραυματολογικά προβλήματα.
Επίσης, είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη γυναικολογία, τη γηριατρική και τη παιδιατρική καθώς και σε κάθε περίπτωση που η θεραπευτική άσκηση αποτελεί επιλογή θεραπείας.
Στόχος της "Χωροκιναίσθησης" είναι να διευκολύνει την κίνηση, να βελτιώσει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, την μυϊκή ισχύ και αντοχή, την ελαστικότητα και να αποκαταστήσει την συνολική κινητική λειτουργικότητα του ατόμου.
Οι τακτικές της “Χωροκιναίσθησης” δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές επειδή η εφαρμογή τους μπορεί να συνδυάζει πολλές ακόμα παράλληλες τεχνικές αλλά έχουν πολλά και ιδιαίτερα οφέλη και πλεονεκτήματα. Η χρήση τους δεν αφορά μόνο ασθενείς αλλά και αθλητές με απώτερο σκοπό την μέγιστη απόδοση τους.
- Δάσκαλε είστε μια τεράστια πηγή γνώσεων μιας κι έπειτα από 45 χρόνια εμπειρίας, είστε ένας από τους Δασκάλους που θεωρούνται κινητή εγκυκλοπαίδεια των πολεμικών τεχνών! Η πρώτη μου ερώτηση είναι σαφώς να μας πείτε πότε, από πού και πως ξεκινήσατε το ταξίδι σας στις πολεμικές τέχνες.
Μιχάλης Δρόσος: Άκου τώρα να δεις πως ξεκίνησα.. σε ηλικία 14 ετών έπαιζα ποδόσφαιρο στον «Ακράτητο» και στον «Ατρόμητο Πειραιώς» και μάλιστα ήμουν και πολύ καλός. Ταυτόχρονα δούλευα στα καράβια επισκευές και δουλεύαμε μέχρι αργά, οπότε δεν είχα χρόνο να πάω για προπόνηση. Οπότε καταλαβαίνεις πως σιγά σιγά, σταμάτησα την αγάπη μου το ποδόσφαιρο, μάλιστα με φώναζαν και «Δομάζο» γιατί ήμουν πολύ καλός… και μου λέει τότε ένας φίλος που ήμασταν μαζί στα καράβια, δε πάμε να κάνουμε μαζί καράτε; Εκείνος είχε πάει στον Νικηφόρο Λοΐζο, αν και τότε δεν υπήρχαν ούτε πολλοί δάσκαλοι, μα ούτε και πολλές γνώσεις. Ήταν τότε θυμάμαι ο Μεγαρίτης, ο Ανδρεάδης, o Βερόνης… κι έτσι ξεκίνησα να κάνω Shotokan για 4-5 χρόνια και την στιγμή που θα έπαιρνα την μαύρη ζώνη, γνώρισα τον Νεοζηλανδό S. Jones, τον οποίο θεωρώ πραγματικά δάσκαλο μου και από τον οποίο πραγματικά έμαθα πολλά πράγματα και μπήκε σε μία σειρά. Τότε πέρασα στο Kyokushin του Mas Oyama ο οποίος είχε παλέψει με τον ταύρο… μετά πήγα στο στρατό και αργότερα μου είπε ο δάσκαλός μου να προσχωρήσουμε στην καινούρια οργάνωση του Shidokan και από τότε ήμουν για χρόνια σε αυτό το σύστημα. Αργότερα δημιουργήθηκαν καταστάσεις που δε μου άρεσαν και με οδήγησαν στο να φύγω και από εκεί. Μετά ξεκίνησα το Muay Thai…
- Χαίρομαι που μου δώσατε αυτήν την πάσα δάσκαλε, μιας και πέρα από το Καράτε, οι περισσότεροι σας γνωρίζουν ως την ενσάρκωση του Muay Thai στην Ελλάδα! Μιλήστε μας γι’ αυτήν την τέχνη. Τι στάθηκε ως κίνητρο, ώστε να αγαπήσετε και να ταυτιστείτε με την Ταϊλανδέζικη πυγμαχία;
Μιχάλης Δρόσος: Ναι όντως οι περισσότεροι με γνωρίζουν από εκεί. Το Muay Thai ήταν και είναι κάτι το πιο ολοκληρωμένο και πιο αληθινό και κατάλαβα αμέσως πως είναι κάτι το διαφορετικό από τα υπόλοιπα, σου δίνει μια σιγουριά, μιας και χρησιμοποιείς τα περισσότερα μέρη του σώματος σου ως όπλα και το κατάλαβα αμέσως και από τότε που πήγα στην Ταϊλάνδη αλλά και από videos που έβλεπα, πως δεν είναι ούτε καράτε, ούτε kick boxing είναι κάτι το ξεχωριστό, το μαγικό, αρκεί να το καταλάβεις. Φυσικά και με το kick boxing είχα ασχοληθεί, μάλιστα είχαμε συμμετάσχει σε αγώνες με δύο μαθητές μου, όταν έκανε ο Λιακόπουλος αγώνες full contact. Ο ένας ήταν ο Γρηγόρης Θωμάς, ο πρώτος Έλληνας που έκανε αγώνες kick boxing και ο Σαμιώτης Δημήτρης, αυτοί ήταν οι δύο πρώτοι που έκαναν αγώνες low kick και μάλιστα είχαν νικήσει!
- Αυτό συνέβη πόσα χρόνια πριν;
Μιχάλης Δρόσος: Αυτό συνέβη γύρω στις αρχές του 1990. Εκείνη την εποχή ξεκινήσαμε ως πρωτοπόροι.
- Πως ήταν τα πράγματα 40 χρόνια πριν στην Ελλάδα στο χώρο των πολεμικών τεχνών;
Μιχάλης Δρόσος: Δεν υπήρχαν πολλές γνώσεις όπως σήμερα που υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν πολλά, περισσότερο πήγαιναν στο περίπου. Βέβαια τότε τα πράγματα ήταν πιο ρομαντικά και είχαν ας πούμε περισσότερο αξία, ήταν πιο δύσκολα αλλά και πιο όμορφα γιατί όταν έβγαινες στο εξωτερικό δεν ήταν κάτι εύκολο ή συνηθισμένο. Τώρα πάει και η «κουτσή Μαρία» κι έχουν γίνει όλοι γνώστες και μάστερ.. και αυτά όλα πουλιούνται, πληρώνεις και παίρνεις ένα δίπλωμα, ή πληρώνεις και παίρνεις αγώνες και βγαίνεις πρώτος..!
-Κι εκεί διαπλοκή δηλαδή δάσκαλε..;
Μιχάλης Δρόσος: Ναι, μα γι’ αυτό κι εγώ μετά από χρόνια πίστεψα πως δεν χρειάζεται κανείς να κάνει απαραίτητα αγώνες, άσε που στο τέλος κάνεις κακό στον εαυτό σου για να δίνεις σε άλλα λαμόγια δουλειά ώστε να σε εκμεταλλεύονται και να βγάζουν χρήματα από σένα.
- Πως βλέπετε τα Muay Thai του σήμερα σε σχέση με το Thai του χθες; Έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός για τη διάδοση του όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως;
Μιχάλης Δρόσος: Ναι, έχει μεγάλη ανάπτυξη, μιας και υπάρχουν δάσκαλοι που έχουν γνώσεις κι έχουν προχωρήσει και ειδικά ο φίλος μου ο Θοδωρής Γκίτσας, είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως, με βαθιές γνώσεις και πραγματικά έχει δουλέψει πάρα πολύ πάνω στο Muay Thai!
- Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε δάσκαλος του δικού σας διαμετρήματος, όταν έρθει ο καιρός και το πλήρωμα του χρόνου, ανθίζει η σοφία που έχει μέσα του και η πείρα δεκαετιών, γεννά ιδέες και παράγει όνειρα… Το αποτέλεσμα στην περίπτωση μας ονομάζεται «Χωροκιναίσθηση»! Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε τι ακριβώς είναι η «Χωροκιναίσθηση»;
Μιχάλης Δρόσος: Η «Χωροκιναίσθηση» είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους πάντες, γιατί είναι κάτι το ξεχωριστό και πάνω απ’ όλα θεραπευτικό! Μόνο με την σκέψη μπορείς να προπονηθείς, να μάθεις με αυτήν την προσέγγιση να πράττεις σωστά την κάθε κίνηση, είτε κάνεις κάποια πολεμική τέχνη, είτε οποιοδήποτε άθλημα. Να έχεις την δυνατότητα να «ακούς» το σώμα σου.
-Πιστεύετε πως θα βρει την αποδοχή που της αξίζει η «Χωροκιναίσθηση» , στο σημερινό χώρο των πολεμικών τεχνών-μαχητικών σπορ και στις συνθήκες που επικρατούν;
Μιχάλης Δρόσος: Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο να το δεχτούν.. πιστεύω ότι πιο εύκολα θα προωθηθεί στο εξωτερικό. Ίσως να ενοχλεί και κάποιους η προσπάθεια μου… επίσης εμένα η «Χωροκιναίσθηση» μου δίνει και την ελευθερία του να κάνω ότι θέλω, όπως το θέλω, δίχως κανένας να μου απαγορέψει το οτιδήποτε.
-Σας έχει πληγώσει ο χώρος τελικά, η θυμάστε περισσότερο τα θετικά στο τέλος της ημέρας..;
Μιχάλης Δρόσος: Ναι. Ο χώρος μας με έχει πληγώσει πάρα πολύ και δεν θέλω να έχω και πολλά πάρε δώσε με τους περισσότερους, αφού δεν είναι εκείνο που δείχνουν. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα εκείνοι που σέβομαι στο χώρο και γι’ αυτό παραμένω στο Muay Thai, επειδη υπάρχουν κάποια άξια άτομα όπως είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (Π.Ο.Μ) ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ένας φανταστικός άνθρωπος, στον οποίο είμαι δίπλα του και θα παραμείνω δίπλα του στρατιώτης!
- Που πιστεύεις ότι οφείλεται το ότι ο κόσμος δεν είναι εκείνο που θα όφειλε, μιλώντας για ανθρώπους που μέσα στις πολεμικές τέχνες θα έπρεπε να προβάλουν και να προωθούν το ήθος;!
Μιχάλης Δρόσος: Γιατί οι περισσότεροι κοιτούν μόνο πως θα αρπάξουν και το έχουν δει business και μόνο! Άρα κοιτούν πώς να σε εξοντώσουν, ώστε να βγάζουν οι ίδιοι χρήματα. Εδώ σε προδίδουν οι μαθητές σου, που τους έχεις ανοίξει το σπίτι σου… από εκεί και πέρα δεν αξίζει να προσπαθήσεις παραπάνω.
-Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σου δάσκαλε;
Μιχάλης Δρόσος: Ο στόχος είναι να δουλέψουμε την «Χωροκιναίσθηση» και να βοηθήσω όσους μπορούν να καταλάβουν, τι σημαίνει πραγματικά η ομορφιά της, μιας και όλο αυτό είναι ένα πέταγμα! Είναι ωραίο συναίσθημα να πετάς!
Θα κανονίσουμε και μερικά σεμινάρια αρχικά στην Κρήτη και βλέπουμε.
-Δάσκαλε «κλείσε» αυτήν την μικρή συνέντευξη, όπως νομίζεις εσύ.
Μιχάλης Δρόσος: Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όσους μπορούμε και να βοηθήσουμε μέσω της Χωροκιναίσθησης» όσους το έχουν ανάγκη πραγματικά!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΙΧΑΛΗ ΔΡΟΣΟΥ.
Ο Μιχάλης Δρόσος είναι γνωστός και ως «ο προπονητής των πρωταθλητών».
Βραβευμένος από το πρώτο σε κυκλοφορία περιοδικό πολεμικών τεχνών παγκοσμίως, το Inside Kung Fu, ως κορυφαίος προπονητής πολεμικών τεχνών, κατέχει το βαθμό του Μάστερ στο Muay Thai από το πανεπιστήμιο Φ.Α. της Ταϊλάνδης και το βαθμό του 7ου dan στο Seishinkan καράτε.
Είναι ακόμα πτυχιούχος προπονητής πυγμαχίας από τις ΗΠΑ, στο Krabi Krabong στην Ταϊλάνδη, στο Sanda και semi-contact αναγνωρισμένος από τη Γ.Γ.Α.
Τα 45 χρόνια αθλητικής και προπονητικής του πορείας αποτελούν εγγύηση γνώσεων και εμπειρίας και είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που ασχολείται με τις Πολεμικές Τέχνες να μην γνωρίζει τον Μιχάλη Δρόσο, μιας και ο ίδιος έχει στεφθεί πρωταθλητής Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας στο Kick Boxing και το Full Contact Karate επί σειρά ετών και όντας ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έχει παίξει επαγγελματικούς αγώνες Muay Thai στην Ταϊλάνδη!
Είναι διακρίσεις που τον έχουν καταστήσει ένα από τα πιο αξιοσέβαστα ονόματα στο χώρο των πολεμικών Τεχνών, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και παγκοσμίως. Ιδρυτής συστήματος KANCHO Drosos Michalis Σινσέεκαν Καράτε!
Είναι ακόμα προπονητής στο άθλημα του Krabi Krabong και της πυγμαχίας, πτυχιούχος της σχολής της παραδοσιακής ιατρικής Wat Po, της Ταϊλάνδης, στο thai massage, καθώς επίσης και πτυχιούχος πρώτων βοηθειών. Οι φωτογραφίες του έχουν κατά καιρούς κοσμήσει πολλά εξώφυλλα περιοδικών πολεμικών τεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
-
25 Ιουνιου 2022, 18:05Η Corendon ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων στο Ηράκλειο
-
25 Ιουνιου 2022, 19:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνει από Δευτέρα υπόλοιπα βασικής, πράσινη, απόθεμα, συνδεδεμένες, εξισωτική
-
26 Ιουνιου 2022, 13:46Τους έπιασαν με… 120 δενδρύλλια κάνναβης ύψους 2 μέτρων
-
26 Ιουνιου 2022, 07:10Το ποτάμι εξαφάνισε μεγάλο τμήμα της παραλίας στον Καρτερό (ΦΩΤΟ)
-
27 Ιουνιου 2022, 08:15Μάνος Ανδρουλάκης: Ο Γεραπετρίτης γιατρός που σώζει ζωές στη Μεγάλη Βρετανία! (Ηχητικό)
-
26 Ιουνιου 2022, 13:21Κρήτη: Τραγικό τέλος για τον αγνοούμενο Γάλλο τουρίστα