Όταν μια εξάτμιση «απογειώνει» ένα αυτοκίνητο...
Στις 4 Μαΐου του 1950, στα πλαίσια της έκθεσης αυτοκινήτου του Τορίνο, ο Carlo Abarth παρουσίασε την “Abarth Exhaust”, το πιο γνωστό εξάρτημα στα κιτ αναβάθμισης του το οποίο έφερε παγκόσμια φήμη στην εταιρεία του.
Το 1949, ο Carlo Abarth ίδρυσε την Abarth & C. εστιάζοντας από την αρχή στην προσπάθεια της μεταφοράς αγωνιστικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας σειράς κιτ αναβάθμισης για καθημερινά αυτοκίνητα που προσέφεραν αυξημένη ιπποδύναμη, υψηλότερη τελική ταχύτητα και βελτιωμένη επιτάχυνση. Ένα από τα πιο γνωστά εξαρτήματα αυτών των κιτ ήταν το σύστημα εξαγωγής, το οποίο θα μετεξελισσόταν σε ένα πραγματικό θρύλο. Η επίσημη πρεμιέρα της “Abarth Exhaust” πραγματοποιήθηκε το 1950 στο σαλόνι αυτοκινήτου του Τορίνο και σύντομα θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της μάρκας.
Οι πρώτες εκδόσεις χρησιμοποιούσαν ένα απλό, αλλά πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο προσέφερε σημαντικά αυξημένη απόδοση και παράλληλα έναν μοναδικό, όσο και απολαυστικό ήχο. Μέσα σε μερικά χρόνια η Abarth & C. πραγματοποιούσε μια παγκόσμια πορεία. Το 1962 με προσωπικό 375 άτομα, η εταιρεία παρήγαγε 257.000 εξατμίσεις, το 65% των οποίων εξαγόταν, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.
Η επιτυχία ήρθε αμέσως και ήταν τεράστια. Οι πρώτες 50 μονάδες κατασκευάστηκαν για το Fiat “Topolino”. Παρ’ όλα αυτά μπορούσαν να τοποθετηθούν σε πολλά άλλα μοντέλα της Fiat, όπως τα 600, 1100, 1400 και 1500. Παρ’ όλα αυτά η εκτόξευση ήρθε με το μοντέλο ορόσημο της Fiat: το 500.
O Carlo Abarth το ερωτεύτηκε και δημιούργησε το πρώτο Fiat-΄ 595, με το οποίο άρχισε να κερδίζει σε κάθε είδους αγώνα. Παράλληλα η μάρκα παρουσίαζε τα διάσημα “Abarth tuning kits” για το 500, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο λατρείας για τους φίλους της σπορ οδήγησης.
-
14 Απριλιου 2026, 07:15Γαβριήλ Κουρής στο newshub.gr: Ασφυκτικό το πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας των Δήμων! (podcast) -
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα
