Ακαθάριστα οικόπεδα: Από την Πυροσβεστική οι έλεγχοι και τα πρόστιμα
αγαπημένα σου στη Google
Αυστηρό μήνυμα ότι μετά τη 15η Ιουνίου, που λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό επικίνδυνων οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, θα επιβάλλονται πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία με υπουργική απόφαση θα αναλάβει και την αρμοδιότητα και θα κάνει τους ελέγχους, έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Περιφερειών και Προστασίας Περιβάλλοντος, για τον σχεδιασμό του υπουργείου και τις δράσεις για την αντιπυρική προστασία, το2025.
Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών, που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ.
Η διαδικασία διενέργειας ελέγχων από τους Δήμους προβλέπει ότι καθένας πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% επί του συνολικού αριθμού των δηλώσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.
Σε περίπτωση μη καθαρισμού ή ψευδούς δήλωσης, ή μη υποβολή δήλωσης –ακόμη και στην περίπτωση καθαρού οικοπέδου– επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, καθαρίζεται αυτεπάγγελτα ο χώρος με δαπάνη του ιδιοκτήτη ενώ ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές.
Για εφέτος, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης καθαρισμού από τους υπόχρεους λήγει στις 15 Ιουνίου 2025, ενώ το ύψος του διοικητικού προστίμου περί μη υποβολής δήλωσης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.
Πηγήnewsbomb.gr
-
10 Ιουνιου 2026, 15:50Θλίψη στον ορειβατικό κόσμο της Κρήτης για την απώλεια του Μανόλη Δακανάλη -
10 Ιουνιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
09 Ιουνιου 2026, 18:55Κρήτη: «Μας καταστρέφουν και φοβόμαστε να μιλήσουμε» - Σε απόγνωση λόγω της παράνομης βόσκησης σε περιοχές της Μεσαράς -
10 Ιουνιου 2026, 18:40Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Έρχεται «δεύτερη ευκαιρία» για 30.000 χωρίς νέα αίτηση -
10 Ιουνιου 2026, 07:00Σταύρος Γαβαλάς: «Στον αυτόματο πιλότο» φέτος η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και αυτός… «δεν λειτουργεί»! -
10 Ιουνιου 2026, 16:42Ο ΟΦΗ ξεκινά το ταξίδι στην Ευρώπη: H επίσκεψη στο Παγκρήτιο, η παρουσίαση της UEFA και η άδεια της ΕΠΟ
