Χρόνης Βάρσος στο newshub.gr: Η Ελλάδα στη "χαραυγή" του 2ου ΠΠ - Το κλίμα οι προετοιμασίες, οι νίκες, το παράδειγμα ήθους και ηρωισμού! (podcast)
Καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr ο φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής, Χρόνης Βάρσος που με αφορμη την Εθνική μας Επέτειο, μας αναλύει το περιβάλλον πρίν την Ιταλική επιθεση του 1940.
Ποιες είναι οι ισορροπίες πριν την έναρξη του πολέμου; Ποιες οι συμμαχίες, οι τάσεις αλλά και η δυναμική των πραγμάτων, που οδήγησαν στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο;
Ο πόλεμος δεν είναι κεραυνός εν ενεθρία, αλλά επακόλουθο συγκεκριμένων γεγονότων, απότοκων εν πολλοίς, του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο Χίτλερ επανεξοπλίζει δυναμικά την Γερμανία , επιδιώκει την αναθεώρηση των συμφωνιών του 1ου Παγκ. Πολέμου, αποχωρεί από την Συμφωνία των Εθνών και δημιουργεί νέες ισορροπίες με την ισχυροποίηση του στρατού του ναυτικού και της αεροπορίας.
Ταυτόχρονα στην Ασία, η Ιαπωνία, είναι και αυτή μία αναθεωρητική δύναμη αφού είχε καταλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της Κίνας.
...Στην Αγγλία υπάρχει η θεωρία του κατευνασμού που κορυφώθηκε με το σύμφωνο του Μονάχου...
Τον Αύγουστο του 1939 υπογράφει η Μόσχα με το Βερολίνο, το περίφημο Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης ή Σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ (επίσημα: Γερμανοσοβιετική Συνθήκη).
Την 1η Σεπτεμβρίου, έχουμε την εισβολή των Γερμανών στη Πολωνία και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη του μεγάλου πολέμου....
Η Ιταλία είναι και αυτή μία αναθεωρητική δύναμη, με σημαντική πολεμική δύναμη, με πολύ ισχυρό ναυτικό και ισχυρή αεροπορία. Κατείχε τη Λιβύη, την Αιθιοπια, την Ερυθραία. Κατείχε και τα δωδεκάνησα μεγάλες βλέψεις στην Αδριατική. Μπαίνει αργά στο παιχνίδι, μετά την πτώση της Γαλλίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται η Ελλάδα να δέχεται το ιταλικό τελεσίγραφο, το οποίο φυσικά αρνείται ο Ιωάννης Μεταξάς. Ο Μεταξάς, δίνει την περίφημη συνέντευξη σε δημοσιογράφους, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και εξηγεί γιατί η Ελλάδα θα ταχθεί με τις ναυτικές δυνάμεις, οι οποίες τελικά θα νικήσουν!
«...Στην Ελλάδα μετά το 1936, έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα επανεξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της, που είχαν εγκαταληφθεί για χρόνια. Το πιο σημαντικό έργο ήταν «η γραμμή των οχυρών», η οποία θα εξασφάλιζε ουσιαστικά στην Ελλάδα να μην χρειαστεί να δώσει μάχες σε δύο μέτωπα. Η γραμμή των οχυρών, θα εξασφάλιζε κυρίως την Θεσσαλονίκη και αποδείχθηκε μία εξαιρετική αμυντική γραμμή...» Η ιταλική επιθετικότητα εκδηλώθηκε πολλαπλά, από το καλοκαίρι του 40’.
Η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος, αφού λίγο πριν είχαμε τη μάχη της Βρετανίας ενώ παράλληλα, υπήρχε και πολεμική εστία στην Αφρική. Η ιταλική ηγεσία, αντιμετωπίζει την Ελλάδα, πολύ απαξιωτικά και ως εύκολη «λεία». Παρουσιάζει την ελληνική άμυνα, ως σχετικά ανύπαρκτη και θεωρούν ότι 5-6 μεραρχίες θα φτάσουν για την προέλαση στην Αθήνα… Τελικά αναγκάστηκε να κινητοποιήσει 550.000 στρατιώτες εναντίον της Ελλάδας.
Η Ελλάδα όμως με σειρά σημαντικών στρατιωτικών νικών, κατατροπώνει τις ιταλικές δυνάμεις και παίρνει μία τεράστια ηθική νίκη στα μάτια όλου του κόσμου, σαν τον λαό που υπερασπίστηκε την ελευθερία και τα ιδανικά του.
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr
-
04 Νοεμβριου 2024, 07:06Ηράκλειο: Θανάσιμη παγίδα τα φανάρια στην παραλιακή λεωφόρο (Φωτο)
-
04 Νοεμβριου 2024, 10:15Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
-
05 Νοεμβριου 2024, 09:30Στα σκαριά έξι νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Κρήτη-Δείτε σε ποιες περιοχές
-
05 Νοεμβριου 2024, 09:10Ο Κώστας Λαπαβίτσας στο newshub.gr: Ελλάδα, οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλών μισθών, η Βρετανία που αλλάζει πολιτικές και οι εκλογές στις ΗΠΑ (podcast)
-
05 Νοεμβριου 2024, 15:10Σοβαρό τροχαίο με εγκλωβισμένους στη Χερσόνησο - Ατύχημα και στο Γάζι
-
06 Νοεμβριου 2024, 03:00Αμερικανικές Εκλογές: Οι εξελίξεις στη μάχη Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ (Φωτό + Βίντεο)