Δραματικές ώρες στη Δυτική Αττική - Στον Άγιο Νεκτάριο και στο Κανδήλι οι μεγάλες εστίες
αγαπημένα σου στη Google
Κρίσιμες παραμένουν οι ώρες στη Δυτική Αττική, όπου για ακόμη μία ημέρα πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Τα πιο δύσκολα μέτωπα εντοπίζονται σε Άγιο Νεκτάριο και Κανδήλι με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα ώστε να περιορίσουν κάθε νέα εστία προτού ενισχυθούν οι άνεμοι. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Αγίας Σκέπης, προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες και αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Αυτή την ώρα, 12 εναέρια μέσα πραγματοποιούν ρίψεις σε διαφορετικά σημεία της τεράστιας περιμέτρου της πυρκαγιάς. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, με δυνατότητα διάθεσης έως και 28 μέσων. Όπως επισήμανε στο ΕΡΤnews ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, ο αριθμός των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που μπορούν πράγματι να επιχειρήσουν εξαρτάται από τις καιρικές και επιχειρησιακές συνθήκες, τον ανεφοδιασμό, τους τεχνικούς ελέγχους και την αξιολόγηση των κυβερνητών όταν προσεγγίζουν την περιοχή.
Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχει και ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Υδροφόρες και μηχανήματα έργου έχουν διατεθεί από τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Επίσης μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, συνεχίζουν τις προσπάθειες για διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Παράλληλα, δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ παραμένουν σε διασπορά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.
Επιπλέον λεωφορεία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης πολιτών, εφόσον απαιτηθεί. Η διαχείριση όλων των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Η πυρκαγιά μπήκε στην Αγία Σκέπη
Στην περιοχή Κανδήλι έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ώρες η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου καταβάλλονται προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων καθώς η πυρκαγιά μπήκε στον οικισμό της Αγίας Σκέπης σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Σπύρο Δαρσινό.
Ακόμα δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα για τις ακριβείς ζημιές που έχουν προκληθεί. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό, έναν οικισμό με περίπου 20 έως 30 σπίτια, πολλά από τα οποία είναι εξοχικές κατοικίες.
Παρά τις εκκλήσεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, υπήρχαν κάτοικοι που παρέμειναν στο σημείο, προκειμένου να δώσουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.
Γύρω στις 7:30 το πρωί, όταν το πύρινο μέτωπο πέρασε από τον οικισμό, άρχισε να κατευθύνεται προς το πεδίο βολής των Ειδικών Δυνάμεων. Σε εκείνο το σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια γραμμή άμυνας και να περιορίσουν την πυρκαγιά, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο για το μέτωπο να περάσει πάνω από το στρατιωτικό πεδίο βολής. Η φωτιά αναγκάστηκε έτσι να κινηθεί βορειότερα, με κατεύθυνση προς τη Νέα Πέραμο.
Το πρωί εκδόθηκε μήνυμα από το 112, με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του Κανδηλίου, της Αγίας Σκέπης και της περιοχής Μπόσικα να απομακρυνθούν άμεσα προς τη Νέα Πέραμο.
Η έκταση που έχει διανύσει η πυρκαγιά από την περασμένη Παρασκευή προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η απόσταση από το Κανδήλι έως τη Νέα Πέραμο είναι μικρότερη από 10 χιλιόμετρα, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη εξάπλωση της φωτιάς μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Πίσω από την περιοχή βρίσκονται οι πρόποδες του όρους Πατέρα, όπου εξακολουθεί να καίει ένα ιδιαίτερα ενεργό μέτωπο, το οποίο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρακολουθούν διαρκώς. Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιπολίες, χρησιμοποιώντας φάρους και ηχητικά σήματα, καλώντας όσους παραμένουν στις διάσπαρτες κατοικίες να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή.
Την ίδια ώρα, πυροσβέστες συνοδεύουν βαρέα οχήματα της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου, καθώς μπουλντόζες και άλλα χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, με στόχο να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με την εικόνα από το μέτωπο, η φωτιά παρουσιάζει διακυμάνσεις στην έντασή της, καθώς άλλοτε αναζωπυρώνεται και άλλοτε υποχωρεί. Οι άνεμοι μεταβάλλονται συνεχώς, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν κατευθύνουν τις φλόγες προς τις κατοικημένες περιοχές, αλλά κυρίως προς τα νότια και νοτιοανατολικά. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και κανείς δεν εφησυχάζει.
Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να τα εγκαταλείψουν. Ωστόσο, οι συστάσεις των αστυνομικών και των πυροσβεστών για άμεση αποχώρηση είναι συνεχείς, ακόμη και προς τα τηλεοπτικά συνεργεία που καλύπτουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Το σημείο όπου βρίσκεται το μέτωπο απέχει περίπου 8 με 9 χιλιόμετρα από τη Νέα Πέραμο και περίπου 500 μέτρα από το πεδίο βολής των Ειδικών Δυνάμεων, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία λόγω της ευαισθησίας της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν ισχυροί θόρυβοι, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί η προέλευσή τους.
Στο μεταξύ, βαρέα μηχανήματα συνεχίζουν να καταφθάνουν στην περιοχή, προκειμένου να ανοίξουν δρόμους πρόσβασης και νέες αντιπυρικές ζώνες. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, με τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη, αναμένοντας την επανέναρξη των εναέριων επιχειρήσεων με το πρώτο φως της ημέρας.
Πηγή: ertnews.gr
-
02 Αυγουστου 2026, 16:18ΣτΕ: Παραγράφηκε πρόστιμο 377.378 ευρώ μετά από διαδοχικές επανεκδόσεις -
02 Αυγουστου 2026, 22:16Κλήρωση Τζόκερ 2/8/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 2.000.000 ευρώ -
02 Αυγουστου 2026, 21:17ΒΟΑΚ: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο ύψος της Χερσονήσου από τροχαίο ατύχημα- Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί-βίντεο -
02 Αυγουστου 2026, 16:19Συγκρούστηκαν δύο ελικόπτερα τύπου Bell που επιχειρούσαν στη φωτιά της Ψάθας -Δείτε το βίντεο της σύγκρουσης -
03 Αυγουστου 2026, 13:06Φωτιά στο Ρέθυμνο: Παρουσιάστηκε αυτοβούλως στον Ανακριτή ο δεύτερος υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ - Απολογείται αύριο -
03 Αυγουστου 2026, 21:30Θλίψη για τον θάνατο της Ελένης Νησωτάκη-Χνάρη – Έφυγε σε ηλικία 43 χρονών
