Εμβόλιο κορωνοϊού: Μέχρι το Μάρτιο θα πάρουμε 1,2 εκ. δόσεις από τη Pfizer
αγαπημένα σου στη Google
Εν όψει των πρώτων εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου ξεκίνησε νωρίτερα η πρώτη επίσημη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.
“Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες όπως ο FDA και μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση φτάνουν στην έγκριση. Για να εγκριθούν, πρέπει να πληρούν τρεις αυστηρές προϋποθέσεις. Να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα και να αυξάνουν την προστασία του ασθενή όταν εκτεθεί στη νόσο. Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται είναι αυτό της Pfizer που έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο MRNA”, τόνισε αρχικα η κα Θεοδωρίδου που είναι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια
Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου ήταν εξ αρχής γνωστό ότι τα εμβόλια που θα διατείθεντο αρχικά δεν θα κάλυπταν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού. Και γι αυτό οι χώρες κλήθηκαν να βάλουν προτεραιότητες.
Η προτεραιοποίηση βασίζεται στην ηλικία, στο κίνδυνο θανάτου και την έκθεση στον ιό. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, όπως οίκοι ευγηρίας. Μετά θα ακολουθήσουν οι άνω των 85 ετών. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις στις συστάσεις για εμβολιασμούς θα προτεραιοποιούνται».
«Το πρόβλημα δεν τελειώνει όταν εμβολιαστούμε. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις και τηρούμε μέτρα υγιεινής», είπε.
Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρά του μίλησε για την μεταφορά και την διατήρηση των εμβολίων στην Ελλάδα, αναλύοντας στην συνέχεια το πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός.
Αναφορικά με τις δόσεις των εμβολίων, είπε πως τον Ιανουάριο περιμένουμε 429.000 εμβόλια από την Pfizer, ενώ τους επόμενους μήνες θα έρθουν και τα εμβόλια από άλλες εταιρείες. Μόνο από την Pfizer, πάντως, τόνισε πως ως τον Μάρτιο περιμένουμε 1.265.550 δόσεις.
Το χρονοδάγραμμα
Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών που έχει ως εξής:
- Στις 26/12 η Ελλάδα παραλαμβάνει την πρώτη παρτίδα
- Στις 27/12 θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα πρώτα νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα
- Στις 28/12 θα παραδοθούν παρτίδες στα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς στην επικράτεια για τον εμβολιασμό των υγειονομικών
- Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε λάβει 1.265.550 δόσεις μόνο από την Pfizer.
-
24 Αυγουστου 2026, 22:46Ηράκλειο: Αυτοκίνητο έπεσε στον Γιόφυρο πριν το Παγκρήτιο Στάδιο - Κινητοποίηση των Αρχών (Βίντεο) -
24 Αυγουστου 2026, 11:25Σητεία: Ο καβγάς σε πανηγύρι οδήγησε στη σύλληψη δυο ανήλικων καθώς χτύπησαν 17χρονο -
24 Αυγουστου 2026, 10:55Π. Γερουλάνος: «Μνημειώδης αποτυχία» το Ταμείο Ανάκαμψης-Τα 100 έργα και δράσεις που «κόπηκαν» ή έμειναν πίσω -
24 Αυγουστου 2026, 11:50Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ψηφοδέλτια: Τα ονόματα, οι «μεταγραφές» και οι εκπλήξεις Ανδρουλάκη-Οι υποψήφιοι στην Κρήτη -
24 Αυγουστου 2026, 17:03Κρήτη: Περισσότεροι από 30 ταλαιπωρημένοι γύπες έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στην ΑΝΙΜΑ τις τελευταίες δυο βδομάδες- φωτο -
24 Αυγουστου 2026, 07:00«Στην Εντατική» η Δημόσια Υγεία της Κρήτης με 9.000 ασθενείς να βρίσκονται στις λίστες αναμονής για χειρουργείο
