ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού-Πού θα έχουμε ισχυρά φαινόμενα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ στις 14-03-2023 εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα:
Α. Σήμερα Πέμπτη (16-03-2023)
α) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
β) από το μεσημέρι κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
γ) στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά από το απόγευμα.
δ) από το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.
Β. Την Παρασκευή (17-03-2023)
α) στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το πρωί του Σαββάτου (18-03-2023).
β) μέχρι το μεσημέρι στην Εύβοια και τις Κυκλάδες.
γ) μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.
Η πρόγνωση του ΜΕΤΕΟ
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 16/03 και της Παρασκευής 17/03 σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά με τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά και νότια.
Αιτία για αυτή την διάρκεια και ένταση των φαινομένων είναι η σχετικά αργή κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από το Ανατολικό Αιγαίο προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πιο αναλυτικά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 16/03 αναμένονται:
- Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα του Αιγαίου, ενώ βροχές αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά πεδινά τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται πιο τοπικές και πρόσκαιρες βροχές.
- Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα του Ανατολικού και Νοτίου Αιγαίου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.
- Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ τοπικά στη βόρεια χώρα χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα.
- Οι άνεμοι γενικά βόρειοι έως 6-7 μποφόρ.
- Μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και νότια.
- Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 16/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).
Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17/03 αναμένονται:
- Βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα και στο νότιο Αιγαίο. Οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη αναμένεται να είναι τοπικά έντονες και να έχουν διάρκεια. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τα βόρεια προς τα νότια, αλλά θα διατηρηθούν στα νότια νησιωτικά τμήματα.
- Στο Νότιο Αιγαίο αναμένονται και τοπικές καταιγίδες που πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.
- Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.
- Οι άνεμοι γενικά βόρειοι έως 6-7 μποφόρ.
- Μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και νότια.
- Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).
Το παρακάτω γράφημα δείχνει το εκτιμώμενο ύψος αθροιστικής βροχόπτωσης και τις περιοχές ισχυρότερων φαινομένων κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 16/03 και της Παρασκευής 17/03.
-
20 Μαρτιου 2023, 17:10Ν. Χαλκιαδάκης: Θα «βουλιάξει» η Κρήτη από τουρίστες-Προς υπογραφή η σύμβαση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
-
21 Μαρτιου 2023, 12:22Χανιά: Υπογράφηκε η νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων
-
20 Μαρτιου 2023, 07:44Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας
-
21 Μαρτιου 2023, 11:00Έρευνα: Η περιοχή της Κρήτης που «ανεβαίνει»τουριστικά - Οι top χώρες προέλευσης των τουριστών (διαγράμματα)
-
20 Μαρτιου 2023, 07:00Ηράκλειο: Διαγραμμίσεις και πλέγματα στον κόμβο Γουβών - Προχωρά το έργο (φωτο)
-
21 Μαρτιου 2023, 07:44Βολές στο κέντρο... της Τρίτης