Ένοπλοι επιτέθηκαν σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο- Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη
αγαπημένα σου στη Google
Συναγερμό έχει σημάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η είδηση για την επίθεση από ενόπλους σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, οι δύο Έλληνες,και στο άλλο 23 άτομα εκ των οποίων οι 8 Έλληνες και ένας Κύπριος
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τα δύο πλοία προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει γίνει. Βάσει των πρώτων πληροφοριών, είναι πιθανόν να πρόκειται για «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και κατασχέθηκε στην Κάρυστο.
Διάβημα
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.
Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.
Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.
Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.
-
07 Ιουλιου 2026, 10:00Γεωργιάδης: Καταγγέλλω τον Τσίπρα ότι πήρε λεφτά για να ψηφίσει τους Ποινικούς Κώδικες -
07 Ιουλιου 2026, 22:33Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα με παράσυρση ανηλίκου στον Καρτερό -
07 Ιουλιου 2026, 16:38Στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα ο Τραμπ -«Θα το σκεφτούμε» είπε για τα F-35, «η Τουρκία ήταν πιο πιστή σε εμάς από άλλες χώρες» -
07 Ιουλιου 2026, 07:15Κώστας Αλεξάκης: Η σύνοδος της Άγκυρας, οι αλλαγές στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία! (podcast) -
07 Ιουλιου 2026, 22:20Δημοτικά τέλη: Τι αλλάζει στην πληρωμή τους και γιατί οι λογαριασμοί ρεύματος θα εμφανίζουν μικρότερα ποσά -
08 Ιουλιου 2026, 09:44Σύνοδος ΝΑΤΟ: Με οθωμανικό εμβατήριο υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη ο Ερντογάν
