Επιστρέφουν τα μελτέμια, αυξάνεται ο κίνδυνος φωτιάς -Οι έξι εβδομάδες που ξεσπούν οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ελλάδα
αγαπημένα σου στη Google
Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες, συναντάμε πυρκαγιές από την αρχή του καλοκαιριού έως και τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι μεγάλες φωτιές ξεσπούν σχεδόν πάντα σε μία συγκεκριμένη περίοδο έξι εβδομάδων.
Σύμφωνα με το meteo.gr., η ανάλυση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι και σήμερα αναδεικνύει ότι η περίοδος των έξι εβδομάδων, από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου μέχρι και το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, είναι αυτή στην οποία έχουν σημειωθεί οι 23 μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές.
Η ξήρανση της καύσιμης ύλης, οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής αλλά και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στις περισσότερες των περιπτώσεων δημιουργούν τις κατάλληλες πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τη γρήγορη εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.
Οι εξαιρέσεις: Μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν εκτός των έξι εβδομάδων
Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις εκτός της περιόδου των 6 εβδομάδων, όπως για παράδειγμα η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα στα τέλη Ιουνίου του 2007, η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας στα μέσα Μαΐου του 2021 και η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024.
Λόγω της γρήγορης επιδείνωσης των μετεωρολογικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι αρκετά πιθανό να εμφανίζονται συχνότερα δασικές πυρκαγιές τόσο νωρίς αλλά και αργά μέσα στην αντιπυρική περίοδο.

Σημείωση: για την ανάλυση έχουν επιλεγεί οι πυρκαγιές που έχουν κάψει περισσότερα από 40.000 στρέμματα, με την προσθήκη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Κολυδάς: Έρχονται ξανά μελτέμια από Κυριακή
Και ενώ η χώρα διανύει λίγα 24ωρα ηρεμίας -λίγο μετά τις τεράστιες καταστροφές σε Αττικοβοιωτία, Φωκίδα, Αιγιαλεία και Κεφαλονιά-, καθώς οι άνεμοι κόπασαν, όπως αναφέρει ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τα επίμονα μελτέμια επιστρέφουν από Κυριακή και μαζί τους και ο συναγερμός για μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Η ανάρτηση Κολυδά για τα μελτέμια που επιστρέφουν
TO ΕΠΙΜΟΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Το βίντεο δεν δείχνει ένα ακραίο επεισόδιο, αλλά ένα τυπικό, επίμονο αυγουστιάτικο μελτέμι, αρχικά μέτριας έντασης και σαφώς ενισχυμένο από την Κυριακή. Οι πιο απαιτητικές συνθήκες για τη ναυσιπλοΐα εντοπίζονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, όπου ο κυματισμός θα αυξάνεται σημαντικά.
Προσοχή: οι τιμές του βίντεο αφορούν τον μέσο άνεμο. Οι στιγμιαίες ριπές μπορούν να είναι κατά περίπου 10-25 km/h ισχυρότερες, ιδιαίτερα στα στενά, στις υπήνεμες πλευρές των νησιών και κοντά σε ορεινούς όγκους.
iefimerida.gr
-
16 Αυγουστου 2026, 13:40Τα φρούτα που επιλέγουν 4 ενδοκρινολόγοι για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου -
15 Αυγουστου 2026, 19:36Σε ποιες περιοχές της Κρήτης καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου -
15 Αυγουστου 2026, 15:36Στέφανος Μάνος, ο μεγάλος ανατρεπτικός: Από την επανάσταση της Αλλατίνης, στα έργα που άλλαξαν την Ελλάδα -
16 Αυγουστου 2026, 21:31Πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή στην Κριτσά Λασιθίου- Επί τόπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής -
15 Αυγουστου 2026, 07:05Παναγία Φανερωμένη στην Ιεράπετρα: Το μεγάλο προσκύνημα της Ανατολικής Κρήτης το Δεκαπενταύγουστο (Φωτο) -
15 Αυγουστου 2026, 08:12Ρέθυμνο: Σε ύφεση η φωτιά στα Σελλιά – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς
