Eurovision: Νικήτρια η Ελβετία - Η Ελλάδα κατέκτησε την 11η θέση, η Κύπρος την 15η
Ο μεγάλος τελικός της Eurovision για το 2024 ολοκληρώθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας, με μεγάλη νικήτρια την Ελβετία που συγκέντωσε 591 βαθμούς, την οποία εκπροσώπησε το Nemo, που ήταν κι ανάμεσα στα φαβορί του φετινού διαγωνισμού με το τραγούδι «The Code».
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» που συγκέντρωσε 547 βαθμούς και την τρίτη η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria», να φτάνουν τους 453.
Η Ελλάδα βγήκε 11η, συγκεντρώνοντας 126 βαθμούς και η Κύπρος 15η, με 78.
Δείτε τις συνολικές βαθμολογίες
1. Ελβετία - 591
2. Κροατία - 547
3. Ουκρανία - 453
4. Γαλλία - 445
5. Ισραήλ - 375
6. Ιρλανδία - 278
7. Ιταλία - 268
8. Αρμενία - 183
9. Σουηδία - 174
10. Πορτογαλία - 152
11. Ελλάδα - 126
12. Γερμανία - 117
13. Λουξεμβούργο - 103
14. Λιθουανία - 90
15. Κύπρος - 79
16. Λετονία - 64
17. Σερβία - 54
18. Ηνωμένο Βασίλειο - 46
19. Φινλανδία - 38
20. Εσθονία - 37
21. Γεωργία - 34
22. Ισπανία - 30
23. Σλοβενία - 27
24. Αυστρία - 24
25. Νορβηγία - 16
Η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της εισέπραξαν ένα μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό. Η Ελληνίδα τραγουδίστρια και οι χορευτές της έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη σκηνή με το «Ζάρι».
Στον τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία αποκλείστηκε. Οι 19 χώρες είχαν προκριθεί από τους ημιτελικούς, η Σουηδία είχε αυτόματη είσοδο στον τελικό, καθώς και οι «Big Five» χώρες δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Δρακόντεια ήταν και τα μέτρα ασφαλείας για τον αποψινό τελικό, καθώς είχαν προκύψει μεγάλες αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ, με τις αρχές στη σουηδική πόλη να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Ο αποκλεισμός της Ολλανδίας από τον μεγάλο τελικό
Η Ολλανδία τέθηκε εκτός του τελικού της Eurovision μετά τις καταγγελίες για τον Joost Klein. Με επίσημη ανακοίνωσή της η EBU ενημερώνει πως ο Ολλανδός τραγουδιστής δεν θα συμμετάσχει στον αποψινό μεγάλο τελικό της Eurovision. Αν και η διοργάνωση δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς έχει συμβεί σχετικά με το περιστατικό, για το οποίο κατηγορείται ο καλλιτέχνης, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του. Η ανακοίνωση ωστόσο, κάνει λόγο για «ανάρμοστη συμπεριφορά» απέναντι σε μέλος της παραγωγής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον μεγάλο τελικό του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Η σουηδική αστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μιας γυναίκας μέλους του συνεργείου παραγωγής μετά από ένα περιστατικό που ακολούθησε την εμφάνισή του στον ημιτελικό της Πέμπτης το βράδυ. Όσο η νομική διαδικασία παίρνει τον δρόμο της, δεν θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσει στον Διαγωνισμό.
Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αποστολής. Διατηρούμε πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του Διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διαγωνισμού.
Ο μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα συνεχιστεί τώρα με 25 συμμετέχοντα τραγούδια».
-
12 Ιανουαριου 2026, 09:30Τα μαχαίρια «πρόδωσαν» τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην κοπή της πίτας των ομογενών της Κωνσταντινούπολης: Κακός οιωνός, σχολίασε -
12 Ιανουαριου 2026, 10:45Δ. Μινώα Πεδιάδος: Με χειροπέδες 20χρονος και 17χρονος για όπλα και ναρκωτικά -
12 Ιανουαριου 2026, 18:14Χειμωνιάτικο σκηνικό στην Κρήτη: Βροχές, χαλάζι και χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου (φωτο) -
12 Ιανουαριου 2026, 19:10Βιάννος: Ο Ομαλός μεταμορφώθηκε σε χιονισμένο παράδεισο (φωτο) -
12 Ιανουαριου 2026, 11:44Δημήτρης Μητσόπουλος: Οι τέσσερις φρεγάτες FDI δεν φτάνουν για να σωθεί το Πολεμικό Ναυτικό! (podcast) -
12 Ιανουαριου 2026, 18:49Κρήτη: Στα λευκά ο Δήμος Χερσονήσου - Που χιονίζει - Τι να προσέχουν οι οδηγοί (φωτο)
