Καισαριανή: Τρεις νέες φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200
Άλλες τρεις φωτογραφίες της Συλλογής Χόιερ, με ιδιαίτερα σκληρές σκηνές από την εκτέλεση των 200 Ελλήνων στo Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Πολιτισμού.
Σε μία από αυτές απεικονίζεται η στιγμή αμέσως μετά το «πυρ», όταν οι ναζί έχουν μόλις πατήσει τη σκανδάλη και από τις κάννες των όπλων τους εκτινάσσονται σφαίρες και καπνός. Η φωτογραφία αποτυπώνει μια σκηνή «μεταξύ ζωής και θανάτου», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Στις άλλες δύο φωτογραφίες απεικονίζονται οι σοροί των εκτελεσμένων, ενώ σε μία από αυτές εμφανίζεται και ένας αξιωματικός των ναζί με πιστόλι, ο οποίος έχει αναλάβει να δώσει τη χαριστική βολή. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες παρουσιάστηκαν αλλά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, για λόγους σεβασμού των νεκρών και των συγγενών τους.
Στη σημερινή εκδήλωση, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα δημιουργηθεί με νομοθετική ρύθμιση Εθνικό Φωτογραφικό Αρχείο και ότι η Συλλογή Χόιερ (που αγοράστηκε από τον Βέλγο συλλέκτη Τιμ ντε Κράνε έναντι 100.000 ευρώ με πόρους του ΥΠΠΟ), θα συντηρηθεί, θα ψηφιοποιηθεί και θα ερευνηθεί περαιτέρω.





Πηγή: kathimerini.gr
-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
18 Απριλιου 2026, 08:49Πένθος για τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό – Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του -
19 Απριλιου 2026, 07:00Π.Σαϊνατούδης: «Το Οικονομικό Κραχ το ζούμε περισσότερο από ποτέ. Ώρα να δράσουμε με συλλογή σπόρων και αποθήκευση τροφίμων» -
18 Απριλιου 2026, 07:40Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών και η μετάδοση τους στον άνθρωπο -
18 Απριλιου 2026, 14:22Χρυσοχοΐδης από Ηράκλειο: Στη Μεσαρά η Ρένα Συμιανάκη – 70 προσλήψεις αστυνομικών και ενίσχυση ελέγχων (βίντεο + φωτος) -
17 Απριλιου 2026, 09:54Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσυνέδριο της ΝΔ
