Κασσελάκης από το συνέδριο του Economist: O Πρωθυπουργός οικειοποιείται τις προσπάθειες 15 ετών του ελληνικού λαού
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης συμμετέχει στο 27ο Συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στο Λαγονήσι.
Με έναν σύντομο πολιτικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και της δικής του εισόδου στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική ζωή της χώρας, ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ήταν μία εκλογική χρονιά, στην οποία το κόμμα του έχασε τις δύο εκλογές, στην οποία «φιλοδοξούσαμε να ηγηθούμε μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού. Ήταν μια ηχηρή νίκη για τον κ. Μητσοτάκη, μόλις δύο μήνες μετά την τραγική σύγκρουση τρένων που σκότωσε 57 ανθρώπους, κυρίως νέους που επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο».
Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Αλίμονο, ο προκάτοχός μου, αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος του Σύριζα – παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ήθελε να παραμείνει».
Ανέφερε ακόμη ότι «ο Αλέξης είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς μπήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου».
Για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «’Ανοιξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο, έβγαλε την χώρα από τρία αυστηρά πακέτα λιτότητας διατηρώντας παράλληλα το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για το μέγιστο ευάλωτα. Και όλα αυτά προστατεύοντας τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας και επιλύοντας ένα μακροχρόνιο ευρωπαϊκό ζήτημα στον Βορρά μας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τώρα στη Βόρεια Μακεδονία».
Για την δική του πορεία είπε: «Δύο μήνες αφότου ο Αλέξης αποφάσισε να αποχωρήσει, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για να τον διαδεχτώ. Δεν ήμουν μέλος του κόμματος, επίσης, δεν ταίριαζα στο προφίλ της παραδοσιακής Αριστεράς – από την απασχόληση στην Goldman Sachs, και ως πρώην επιχειρηματίας και στέλεχος ναυτιλίας. Αλλά εκλέχτηκα, με μεγάλη διαφορά, ως αουτσάιντερ στην κούρσα, που κέρδισε τις εργατικές γειτονιές και τις αγροτικές περιοχές. Και αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της θέσης μου σήμερα: ότι όσοι έμειναν έξω από το λεγόμενο σύστημα, έβλεπαν σε μένα έναν σύγχρονο μαχητή, όχι μόνο για τα συμφέροντά τους, αλλά για το συλλογικό μέλλον της χώρας. Φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας για όλους τους Έλληνες – εγχώρια και διεθνώς – αλλά η πίστη μου είναι πάνω από όλα στους ανθρώπους που με αγκάλιασαν και με ώθησαν».
Ο κ. Κασσελάκης διαβεβαίωσε πως θα είναι στο πλευρό των ανθρώπων «που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που λαχταρούν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, που είναι θαμμένοι σε στοίβες λάσπης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και με αμελητέα κρατική υποστήριξη».
«Οι επενδυτές να είναι σίγουροι ότι δεν είμαι λαϊκιστής»
«Οι επενδυτές που μας παρακολουθούν μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι, δεν είμαι υποδαυλιστής λαϊκισμού, αλλά είμαι απολύτως με τον πληθυσμό στο σύνολό του, με τους ανθρώπους, σε αντίθεση με την τυφλή συμμόρφωση στις μετρήσεις της οικονομικής απόδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι αυξημένα 5,5% σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να αυξηθούν 4% επιπλέον σε σχέση με το 2023. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι 4η πανευρωπαϊκά και μέσα στις δέκα παγκοσμίως στην τιμή της βενζίνης – αλλά δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Ούτε φορολογούνται υπερκέρδη», σχολίασε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης S&P, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οικοποιείται τις προσπάθειες επί σχεδόν 15 χρόνια ενός ολόκληρου λαού. Οικειοποιείται και τα αποτελέσματα που έφερε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Συμπλήρωσε δε ότι η αντίστοιχη έκθεση αξιολόγησης «αναφέρθηκε στο πολύ υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, παρά τη μεγάλη ανάκαμψη στον τουρισμό». Επίσης, «περιέγραψε την εξωστρέφεια της χώρας ως αδύναμη».
Ως προς την κρίση της Μέσης Ανατολής, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε: «Τονίζουμε σήμερα, όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της δεν μπορεί να ισοδυναμεί με πράσινο φως για αντιμετώπισή της με ισραηλινές επιχειρήσεις που οδηγούν σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι «η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να συναντήσει μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ αποτελεί στρατηγικό λάθος και ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας».
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Έριξαν μπογιές στο ιδιωτικό ΚΕΠ, ο ιδιοκτήτης του οποίου εμπλέκεται στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων (Φωτο) -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων
