Καταιγίδες σάρωσαν το Σάββατο τη Δυτική Ελλάδα, με πάνω από 20.000 κεραυνούς – Πως εξηγείται το εντυπωσιακό φαινόμενο
Η Δυτική Ελλάδα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους, μπουρίνια και χαλαζοπτώσεις να πλήττουν την περιοχή δημιουργώντας αρκετά προβλήματα κυρίως σε Κέρκυρα, Κοζάνη και Γρεβενά (δείτε εδώ).
Η κακοκαιρία θα επιμείνει και σήμερα με βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με βαθμιαία βελτίωση σε όλες τις περιοχές.
Συγκεκριμένα στις περιοχές Κέρκυρας, Παξών και Ηπείρου προβλέπονται τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις έως 5 μποφόρ και σε τοπικό επίπεδο 6 μποφόρ, ενώ θα είναι σχετικά αυξημένες και συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.
Εντυπωσιακά στοιχεία για την ηλεκτρική δραστηριότητα στη χώρα κατέγραψε ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος, που τέθηκε σε τροχιά τα τελευταία δύο χρόνια
Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως τα φαινόμενα είχαν πολύ ισχυρή κατακόρυφη ανάπτυξη και έντονη ηλεκτρική/τροφοδοτική δραστηριότητα. Αυτά συνάδουν με την εικόνα ισχυρού overshooting top, που δημιουργεί ισχυρούς ανέμους, διακυμάνσεις πίεσης, ηλεκτρικά φορτία και ακραία φαινόμενα χαλαζιού ή υδροστροβίλων.
✅Οι αναφορές του @Starchannelnew1 που μιλούν για ξεριζωμένα δέντρα στη Δυτική Μακεδονία, πτώση εξέδρας στα Ιωάννινα και ακόμη υδροστρόβιλο — ένδειξη ότι τα φαινόμενα είχαν πολύ ισχυρή κατακόρυφη ανάπτυξη και έντονη ηλεκτρική/τροφοδοτική δραστηριότητα. Από το μεσημβρινό δελτίο…
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 30, 2025
Γιατί συμβαίνει αυτό
Σε πολύ ισχυρές καταιγίδες (supercells, mesoscale convective systems) η θερμική ανωμεταφορά είναι τόσο ισχυρή που οι ανοδικές κινήσεις «τρυπούν» την τροπόπαυση. Αν και η στρατόσφαιρα είναι σταθερό στρώμα (θερμοκρασία αυξάνει με το ύψος), το updraft έχει τέτοια κινητική ενέργεια ώστε να προκαλεί παροδικές διεισδύσεις. Το φαινόμενο συνδέεται με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ισχυρούς ανέμους, χαλάζι και ενίοτε δημιουργία gravity waves που διαδίδονται στη στρατόσφαιρα».
H ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ 30-8-2025
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 30, 2025
✔️Η καταιγίδα στην Κέρκυρα ήταν πολύ ισχυρή και παρουσίασε overshooting κατά 11.24 °C που σημαίνει ότι η κορυφή ανέβηκε περίπου 1–3 km πάνω από την τροπόπαυση. Η τιμή –11.24 °C αναφέρεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της… pic.twitter.com/GQXhweXeu3
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, από τις 9 το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν 20.107 κεραυνοί εκ των οποίων οι 8.223 έπεσαν στην ξηρά και οι 11.884 στη θάλασσα.
Το σύστημα παρακολουθεί πλέον σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο τα σημεία όπου εκδηλώνονται καταιγίδες, αλλά και τον αριθμό των κεραυνών.

Οι κεραυνοί και οι αστραπές που «χτύπησαν» περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Μeteo.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, στην πρόσφατη κακοκαιρία σημειώθηκαν περίπου 20.000 κεραυνοί και αστραπές. Η ηλεκτρική δραστηριότητα ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια, με έντονα φαινόμενα στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία, και στη συνέχεια επηρέασε την Κέρκυρα, πριν κινηθεί ανατολικά.
Το φαινόμενο έχει πλέον υποχωρήσει, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι ο καιρός βελτιώνεται σταδιακά. Η δυνατότητα καταγραφής των κεραυνών από τον δορυφόρο αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς επιτρέπει πιο ακριβείς προβλέψεις για τις περιοχές όπου θα εκδηλωθεί έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.
-
26 Απριλιου 2026, 07:10Το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη και η τελετουργία της ευλογίας των προβάτων στην Κρήτη (Φωτο & Βίντεο) -
27 Απριλιου 2026, 16:15Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για τον θάνατο του 45χρονου καθηγητή Κωνσταντίνου Βαμβουκάκη -
26 Απριλιου 2026, 10:00«Διαμάντι» υπό περιορισμό η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ – Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστούς θαλάμους-πρότυπα -
25 Απριλιου 2026, 23:21"Φλέγεται" η Κρήτη: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΟΦΗ -
26 Απριλιου 2026, 11:00Γιώργος Βουλγαράκης: Απ’ τον πολιτικό λόγο στο… ρουσφέτι! Βουλευτές, κόμματα και ποιότητα της δημοκρατίας (podcast) -
27 Απριλιου 2026, 09:24Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου Agusta-Bell λόγω βλάβης κοντά στη Μαθιά
