«KillSec»: 18χρονος Έλληνας «προγραμματιστής» στο στόχαστρο της Interpol -Πάνω από 1000 κυβερνοεπιθέσεις, πώς δρούσαν
αγαπημένα σου στη Google
Ηλεκτρονικές συσκευές που φέρονται να ανήκουν σε έναν Έλληνα ηλικίας μόλις 18 ετών και ο οποίος πιθανολογείται πως είναι ο προγραμματιστής της διεθνούς ομάδας χάκερ με την επωνυμία «KillSec» ερευνώνται από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.
Η συγκεκριμένη ομάδα, σύμφωνα με την Interpol, βρίσκεται πίσω από 1.000 κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρίες, με τις μισές τουλάχιστον να έχουν επιτευχθεί.
Οι χάκερ, έκλεβαν ευαίσθητες πληροφορίες και δεδομένα εταιριών και στην συνέχεια, εκβίαζαν τα θύματα ζητώντας λύτρα σε κρυπτονομίσματα. Εάν τα λύτρα δεν καταβάλλονταν τότε, τα στοιχεία θα δημοσιοποιούνταν, υποστήριζαν οι εκβιαστές χάκερ κατά τις συνομιλίες τους με τους υπευθύνους των εταιριών.
Επί μήνες αστυνομικοί σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ρουμανία, Ισπανία και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις αναζητούσαν τα ίχνη των δραστών, διαμέσου ελέγχων στο αποκαλούμενο «Σκοτεινό Διαδίκτυο» ή «Dark Web».
Ως εγκέφαλος της συμμορίας, συνελήφθη στην Ισπανία ένας 16χρονος, που θεωρείται εξαιρετικά εφυής χάκερ. Όμως, οι έρευνες των διεθνών διωκτικών αρχών, οδήγησαν και σε έναν νεαρό στο κέντρο της Αθήνας με την συμμετοχή του, να ερευνάται ως «ενδιαφέρουσα».
Ο ανήλικος Έλληνας προγραμματιστής
Πέραν του φερόμενου ως αρχηγού της συμμορίας των χάκερ, συνελήφθησαν δύο ακόμη μέλη της «Killsec» σε Ισπανία και Ρουμανία.
Η Ελλάδα, όπως διαπιστώθηκε δεν βρέθηκε εκτός κάδρου ερευνών αφού ένα από τα φερόμενα ως βασικά μέλη της συμμορίας, ζει στην Αθήνα. Οι πληροφορίες δόθηκαν στην Δίωξη Κυβερνοεγκλήματος από την Interpol , την Διεθνή Αστυνομία και την Eurojust, την Διεθνή Δικαιοσύνη.
Οι Έλληνες αστυνομικοί έγιναν «σκιά» του νεαρού αγοριού μέχρι που την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις, ένας σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 4 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, δύο εξωτερικοί σκληροί δίκσοι, δύο USB sticks, δηλαδή μικροί φορητοί αποθηκευτικοί χώροι καθώς και άλλα πειστήρια που σχετίζονται με τα κλεμμένα δεδομένα της συμμορίας, άνω των 110 Terabytes αλλά και στοιχεία για την λειτουργία των πέντε κεντρικών διακομιστών που χρησιμοποιθηκαν για τις εισβολές στα υπολογιστικά συστήματα των εταιριών.
Ο 18χρονος, την περίοδο που έγιναν οι κυβερνοεπιθέσεις, δηλαδή από το 2024 και μέχρι πρόσφατα ήταν ανήλικος και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί ως τέτοιος στην επερχόμενη δίκη. Προς το παρόν, ο νεαρός που έκλεισε τα 18 έτη μόλις πριν από 1,5 μήνα δεν έχει συλληφθεί και μόνο μετά την εξέταση των αντικειμένων που κατασχέθηκαν στην κατοχή του θα αποφασιστεί από τις Διεθνείς Διωκτικές Αστυνομικές και Δικαστικές Υπηρεσίες εάν θα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης ή όχι.
Ως προς τον ρόλο του, αυτός ήταν αρκετά σημαντικός. Ήταν μεταξύ των προγραμματιστών των προγραμμάτων που χρησιμοποιούσαν τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας για να καταστρέφουν τις ασπίδες προστασίας των διαδικτυακών υπολογιστικών συστημάτων των εταιριών. Ανάμεσα στις χειρόγραφες σημειώσεις του, εντοπίστηκαν και στοιχεία άλλων μελών της ομάδας χάκερ τα οποία έχουν διατεθεί από την πρώτη στιγμή, όπως και άλλες χρήσιμες πληροφορίες στην Eurojust για την περαιτέρω διερεύνηση τους.
iefimerida.gr
-
09 Οκτωβριου 2026, 09:30Ηράκλειο: Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο-Οι βροχές "ξέπλυναν" το λίγο ασφαλτικό πάνω από τις οπτικές ίνες -
08 Οκτωβριου 2026, 15:35Ηράκλειο: Δυναμική απάντηση μέσω της Δικαιοσύνης για τους κατοίκους, μετά τις δηλώσεις Πλεύρη για τη Δομή -
09 Οκτωβριου 2026, 18:57Επιλεκτικός ο καθαρισμός του κέντρου του Ηρακλείου – Καταγγελία του Συλλόγου Εργ. Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών (φωτό) -
10 Οκτωβριου 2026, 07:00Ηράκλειο: Παραμένει στοιχειωμένο το φράγμα που από το 1995 ως σήμερα βρίσκεται ως έργο στο... συρτάρι -
09 Οκτωβριου 2026, 23:38Τουταγχαμών: Νέα ευρήματα αναζωπυρώνουν τις ελπίδες για τον χαμένο τάφο της Νεφερτίτης -
09 Οκτωβριου 2026, 07:27Η μεγάλη επιστροφή του Ελληνισμού: από τη θαλάσσια ισχύ στη γεωπολιτική των δικτύων
