M. Μανουσάκης – ΑΔΜΗΕ: Η Ευρώπη χρειάζεται τουλάχιστον 5 νέους ηλεκτρικούς διαδρόμους για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κορμού
αγαπημένα σου στη Google
Την ανάγκη οι Διαχειριστές της Ευρώπης να σχεδιάσουν από κοινού οριζόντιους και κάθετους διαδρόμους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ENTSO-E που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις κάθετους διαδρόμους μεταξύ Βορρά και Νότου και δύο οριζόντιους διαδρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κορμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως εξήγησε, οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν τη μεταφορά αυξανόμενων ποσοτήτων “πράσινης” ενέργειας μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών και κλιματικών ζωνών, με διαφορετικές εποχιακές ανάγκες και ανανεώσιμο δυναμικό, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου.
Επεσήμανε πως για να οικοδομήσουμε αυτό το δίκτυο κορμού, είναι αναγκαίο να σκεφτόμαστε με πανευρωπαϊκούς όρους. Για τον σκοπό αυτό, όπως σημείωσε, χρειάζεται ένας πανευρωπαϊκός στρατηγικός σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη τη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος συνολικά και θα διευκολύνει την υλοποίηση αυτών των μεγάλων και σύνθετων έργων.
Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε, επίσης, τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην ανάπτυξη των δικτύων και τη συμβολή των Διαχειριστών, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία στήριξης του έργου τους από κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και χρηματοδότες, συμπληρώνοντας ότι και οι ίδιοι οι Διαχειριστές οφείλουν να βελτιώνουν τις επιχειρησιακές τους πρακτικές και να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις προκειμένου να είναι σε θέση να προσελκύουν επενδύσεις.
-
26 Σεπτεμβριου 2026, 14:12Νέα κινητοποίηση την Κυριακή για τη δομή στους Αθανάτους – Κλείνουν τον δρόμο Ηρακλείου–Μοιρών -
27 Σεπτεμβριου 2026, 23:12Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 27/9: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 1 εκατ. ευρώ -
28 Σεπτεμβριου 2026, 07:27Οι θάλασσες της Ευρώπης βράζουν – Χάνονται αστακοί και φύκια, «εισβάλλουν» νέα είδη -
27 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Ελαιοτριβεία στην Κρήτη: Ο ανταγωνισμός που φέρνει πολλαπλές αλλαγές στον κλάδο και το μπάχαλο με το Δελτίο Αποστολής -
26 Σεπτεμβριου 2026, 19:05Eurostat: Πρώτη στην ΕΕ η Κρήτη στις επιχειρήσεις «υψηλής ανάπτυξης» (γράφημα) -
26 Σεπτεμβριου 2026, 14:45Γ. Ευαγγέλου: «Το θέμα δεν είναι η αισθητική, αλλά η ασφάλεια - Στο ΠΑΓΝΗ έχουν γίνει αποδέκτες σοβαρών επιπλοκών μετά από αισθητικές πράξεις»! (podcast)
