Μελέτης Μελετόπουλος: Οι ισχυρές ομοιότητες (ιδεολογικές & πρακτικές) της περιόδου Σημίτη με τη σημερινή! (podcast)
αγαπημένα σου στη Google
Ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, Διδακτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης είναι σήμερα καλεσμένος μας, στο newshub.gr.
Με βάση την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Καραμπελιά Ατελέσφορος εκσυγχρονισμός, ο Κώστας Σημίτης και η εποχή του”, μας μιλάει για ομοιότητες σε ιδεολογικό αλλά πρακτικό επίπεδο της περιόδου Σημίτη με την σημερινή.
«Υπήρχαν δυο διαδικασίες που χαρακτηρίζουν την περίοδο Σημίτη. Η μία η ιδεολογική μετάλλαξη από ένα κόμμα λαϊκό πατριωτικό, σε ένα κόμμα κατευνασμού της Τουρκίας έναντι της αδιαλλαξίας που είχε επιδείξει ο Ανδρέας Παπανδρέου, την αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας και αυτό συνδέεται με μία ιδεολογική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ στην οποία στοιχήθηκαν διανοούμενοι για να υπηρετήσουν το αφήγημα του εθνομηδενισμού, το οποίου δέχτηκε ο Σημίτη για να δώσει μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση στη καθεστωτική ιδεολογία, δηλαδή σε εκείνη που στηριζόταν στις παραδοσιακές αξίες της ελληνικής κοινωνίας. Αντίθετα, την περιόδο Σημίτη, προωθήθηκε ένα μίγμα «εκσυγχρονισμού», ευρωπαϊσμού, κοσμοπολιτισμού. Αυτά σε προσχηματικό επίπεδο αφού δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει εκσυγχρονισμό τα εκτεταμένα επίπεδα διαφθοράς που συναντάμε την περίοδο αυτή....»
«...Αυτή η παραλληλία ανάμεσα στον εθνομηδενισμό στο ιδεολογικό επίπεδο και της υποχωρητικής στάσης έναντι της Τουρκίας, στο πρακτικό επίπεδο είναι δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν και την σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουμε διανοούμενους που περιστοιχίζουν το Μαξίμου και έχουν μία αντίληψη εντελώς «ιδιάζουσα» για τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας, έχουμε τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «εγώ δεν είμαι νατιβιστής» ενώ στο πρακτικό επίπεδο, έχουμε «υποκλίσεις» στους απέναντι…»
https://www.newshub.gr
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο) -
01 Ιουνιου 2026, 13:24Hράκλειο: Θρήνος για τον 21χρονο Φοίβο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή -
31 Μαΐου 2026, 09:36Γιώργος Ατσαλάκης: Ο μεγάλος οικονομικός, γεωπολιτικός και ενεργειακός ανασχηματισμός στη ΝΑ Μεσόγειο (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 13:12Κρήτη: Η Ελούντα στο επίκεντρο του παγκόσμιου luxury τουρισμού – Πέντε νέα διεθνή πεντάστερα κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα
