Νέες τηλεφωνικές απάτες: Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την κακοκαιρία και παριστάνουν υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ
Νέα μορφή τηλεφωνικής απάτης καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με επιτήδειους να εκμεταλλεύονται την κακοκαιρία και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές της χώρας, παριστάνοντας στελέχη ή υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι απατεώνες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και, με πρόσχημα δήθεν βλάβη σε κολώνα της ΔΕΗ, ζητούν προσωπικά στοιχεία, όπως διεύθυνση κατοικίας, προκειμένου –όπως ισχυρίζονται– να αποστείλουν συνεργείο για έλεγχο.
Το σενάριο γίνεται ιδιαίτερα πειστικό, καθώς σε πολλές περιοχές πράγματι σημειώνονται διακοπές ρεύματος λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η μαρτυρία παρ’ ολίγον θύματος απάτης
Τη δική της εμπειρία περιγράφει στο ertnews, μια γυναίκα η οποία δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που συστήθηκε ως «διευθυντής της ΔΕΗ».
«Στην περιοχή της Λάρισας είχαμε κακοκαιρία και με κάλεσε κάποιος χωρίς απόκρυψη. Φαινόταν κανονικά ο αριθμός. Συστήθηκε, μου είπε ονοματεπώνυμο και ότι είναι διευθυντής της ΔΕΗ. Μου ανέφερε ότι θα υπάρξει διακοπή ρεύματος και μου ζήτησε να κατεβάσω τον διακόπτη για να έρθει συνεργείο να ελέγξει τον πίνακά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια σημείωσε πως οι δράστες φαίνεται να έχουν πρόσβαση σε βασικά στοιχεία των πολιτών, γεγονός που τους καθιστά ακόμη πιο πειστικούς.
Ζητούν ακόμη και να βγάλουν κοσμήματα από το σπίτι
Σύμφωνα με την κα Ελένη, παρόμοια τηλεφωνήματα έχουν δεχθεί και άλλοι κάτοικοι της Λάρισας, με τους απατεώνες να φτάνουν σε ακόμη πιο ακραία αιτήματα.
«Σε κάποιους ζήτησαν να μαζέψουν ασημικά και χρυσαφικά και να τα βγάλουν έξω από το σπίτι, δήθεν για να μην υπάρξει αγωγιμότητα και κίνδυνος ηλεκτροπληξίας», ανέφερε.
Έκκληση για προσοχή
Οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην δίνουν προσωπικά στοιχεία τηλεφωνικά και να γνωρίζουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ζητά ποτέ τέτοιες πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, ούτε δίνει οδηγίες για αντικείμενα μέσα στο σπίτι.
Σε κάθε ύποπτη κλήση, οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν απευθείας με τον ΔΕΔΔΗΕ ή να ενημερώνουν την Αστυνομία.
-
19 Απριλιου 2026, 11:30Σταυρούλα Γεωργίου: Στην Ελλάδα συχνά νομίζουμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει μόνο σε εμάς! (podcast) -
19 Απριλιου 2026, 07:00Π.Σαϊνατούδης: «Το Οικονομικό Κραχ το ζούμε περισσότερο από ποτέ. Ώρα να δράσουμε με συλλογή σπόρων και αποθήκευση τροφίμων» -
19 Απριλιου 2026, 07:05Σωκράτης Βαρδάκης: Δηλώνει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις και απαντά για το αν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής ξανά (podcast) -
18 Απριλιου 2026, 22:10Εργάτες γης: Τέλος στο εργόσημο και ένταξη στον ΕΦΚΑ -
20 Απριλιου 2026, 08:15Ηράκλειο: Σήμερα το προσυνέδριο ΝΔ με Κυριάκο Μητσοτάκη και... έμφαση στα μεγάλα έργα -
19 Απριλιου 2026, 20:38Η «αποκέντρωση» του ελληνικού τουρισμού – Οι νέοι προορισμοί που ανταγωνίζονται επιλογές όπως η Κρήτη
