Ωνάσεια Σχολεία: Υπερψηφίστηκε η Σύμβαση στη Βουλή - Ξεκινάει η λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο του 2025
αγαπημένα σου στη Google
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. «Ναι» επί της αρχής δήλωσαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ενώ καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, το Ίδρυμα Ωνάση θα αναλάβει την κτιριακή αναβάθμιση των επιλεχθέντων σχολείων και την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων (δείτε εδώ).
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 22 υφιστάμενα δημόσια σχολεία, 11 γυμνάσια και 11 λύκεια.
Ωνάσεια Σχολεία: Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, αναμένεται να λειτουργήσουν σταδιακά, με τα έξι πρώτα (τρία Γυμνάσια και τρία ΓΕΛ) να ξεκινούν να λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο του 2025 και στόχο τα υπόλοιπα να λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026.
Οι 11 περιοχές που επελέγησαν είναι Κολωνός και Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι, Κορδελιό, Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το 10 Γενικό Λύκειο.
Η φοίτηση σε αυτά θα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται στην Α' Γυμνασίου και την Α' Λυκείου με γραπτές εξετάσεις. Όσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΔΗΜ.Ω.Σ θα επιλέγεται με παρόμοια διαδικασία με εκείνη που ακολουθείται για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πρότυπων Σχολείων.
Το πρόγραμμά τους θα είναι εμπλουτισμένο και θα δίνει έμφαση στις Ανθρωπιστικές, Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες, στις Καλές Τέχνες, στην Ψηφιακή Παιδεία και στη Συναισθηματική και Κοινωνική Νοημοσύνη. Για την επίτευξη των στόχων, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις Γλώσσες, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Στους Ομίλους θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Η συμμετοχή των μαθητριών και των μαθητών στους Ομίλους και στα Σύνολα θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως, καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα οριστεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2025, η χρονική σειρά με την οποία θα λειτουργήσει το σύνολο των Ωνάσειων Δημόσιων Σχολείων.
Ωνάσεια Σχολεία: Πριμοδοτείται η εντοπιότητα των μαθητών
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τροπολογία εισάγεται κριτήριο εντοπιότητας για την τελική κατάταξη των μαθητών στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία σε ποσοστό που θα κυμαίνεται κατ'ελάχιστο από 40% έως 60%. Η εντοπιότητα θα καθορίζεται με βάση τον τόπο διαμονής των μαθητών σε σχέση με την έδρα του Δημοσίου Ωνασείου Σχολείου, προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές γύρω από τα Ωνάσεια Σχολεία.
Παράλληλα, διευκολύνεται η εισαγωγή στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία για τα μικρότερα αδέλφια μαθητών και μαθητριών που φοιτούν ήδη στις εκπαιδευτικές μονάδες, οι οποίες θα μετατραπούν σε Ωνάσεια Σχολεία. Η σχετική ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει για τα δύο πρώτα χρόνια, ισχύει και στα Πειραματικά σχολεία και προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής νεότερων αδερφών, ακόμα και αν δεν έχουν επιτύχει την απαιτούμενη βαθμολογία μέχρι συμπλήρωσης του ανώτατου αριθμού μαθητών.
Διαβάστε επίσης
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
