Ρεκόρ επιβατών στα 14 αεροδρόμια της Fraport για το 2022 - Στους πρωταθλητές στην αεροπορική κίνηση

Με ένα εκατομμύριο επιβάτες περισσότερους απ’ όσους διακινήθηκαν από τα αεροδρόμιά της το 2019 ολοκληρώνει η Fraport Greece τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων κατά το 2022. Συνολικά, η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 31 εκατομμυρίων επιβατών, μέγεθος που αντιστοιχεί σε άνοδο της τάξης του 3,4% από το αντίστοιχο του έτους-ρεκόρ 2019, σύμφωνα με πηγές της «Κ».
Ωστόσο η συνολική επίδοση, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, κρύβει τις επιμέρους τάσεις που διαφοροποιούν την εικόνα ανά προορισμό σημαντικά. Για παράδειγμα, η Μύκονος και η Σαντορίνη κλείνουν το έτος με αυξήσεις μεγαλύτερες του 20% και του 50% αντίστοιχα όσον αφορά τη διεθνή επιβατική κίνηση σε σχέση με το τελευταίο πριν από την πανδημία έτος.
Επίσης, σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις καταγράφουν και τα αεροδρόμια των Χανίων, της Σκιάθου, της Κέρκυρας αλλά και του Ακτίου.
Ιδιωτικές επενδύσεις σε νέα ή ανακαινισμένα ξενοδοχεία και, σε κάποιες περιπτώσεις, η ιδιαίτερα ενεργή στην προώθηση του προορισμού τοπική αυτοδιοίκηση συνέβαλαν στην αύξηση της κίνησης. Οπως βέβαια και η αύξηση της δυναμικότητας των αεροδρομίων μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων που έγιναν στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων με το Δημόσιο της Fraport Greece. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Σαντορίνη. Την ίδια ώρα όμως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν επενδυθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια αναδεικνύοντάς το σε έναν σύγχρονο διεθνή αεροπορικό κόμβο, εμφανίζει κίνηση μειωμένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2019. Εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία των περίπου 800.000 επιβατών από τη Ρωσία αλλά και άλλων από την Ουκρανία, του 2019. Οπως όμως και στο ότι η ίδια η Θεσσαλονίκη δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπει στον διεθνή χάρτη των προορισμών για city break, εξηγούν πηγές της αγοράς.
Οι αβεβαιότητες του 2023
Τούτων λεχθέντων, το 2022 έκλεισε με ένα ξεκάθαρα θετικό πρόσημο. Ομως για τη φετινή χρονιά έχουν ήδη αρχίσει και διατυπώνονται προβληματισμοί, με βάση τους οποίους η επιβατική κίνηση ενδέχεται να καμφθεί. Και αυτό διότι οι αεροπορικές εταιρείες εμφανίζονται λίαν επιβαρυμένες από μια σειρά παραγόντων και επιχειρούν να διαχειριστούν τα αυξημένα ρίσκα που βλέπουν στον ορίζοντα. Καταρχήν έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος των καυσίμων. Ο δείκτης jet fuel priceindex στις αρχές του 2022 βρισκόταν στα επίπεδα των 250 μονάδων, αλλά χθες ήταν γύρω από τις 360 μονάδες. Επιπλέον επιβάρυνση στα κόστη των ευρωπαϊκών αεροπορικών επιχειρήσεων έχει προκαλέσει η άνοδος του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, καθώς οι συμβάσεις για το leasing αεροσκαφών, με τις οποίες συγκροτούν πολλές τον στόλο τους, έχουν συναφθεί σε δολάρια. Αβεβαιότητα επίσης επικρατεί και γύρω από το εύρος της επίπτωσης που έχει ο πληθωρισμός στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το πώς θα επηρεάσει αυτό την καταναλωτική συμπεριφορά τους σε σχέση με τα ταξίδια. Σε αυτό το περιβάλλον ο προγραμματισμός θέσεων προς την Ελλάδα κατά το 2023 που πραγματοποιούν αυτή την περίοδο οι αεροπορικές εταιρείες εμπεριέχει μια επιφυλακτικότητα, που δεν επιτρέπει την αύξηση της δυναμικότητας προς τους ελληνικούς προορισμούς.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως σε γενικές γραμμές ο προγραμματισμός θέσεων των αεροπορικών προς τους ελληνικούς προορισμούς κινείται σε παρόμοια επίπεδα με τα περυσινά. Ομως προκειμένου οι αεροπορικές να διαχειριστούν τα παραπάνω ρίσκα και να αυξήσουν τις πληρότητές τους επικεντρώνουν τις πτήσεις τους κυρίως στην καλοκαιρινή περίοδο και πολύ λιγότερο στην περίοδο πριν και μετά το καλοκαίρι. Κάτι που θα ήταν απαραίτητο για να μπορέσει η Ελλάδα να ενισχύσει την τουριστική δραστηριότητα και να μειώσει την εποχικότητά της.
Οι πρωταθλητες
Ψηλότερα από τις επιδόσεις του 2019 πέταξε η αεροπορική κίνηση στη χώρα μας το 2022. Σε μια χρονιά που η προσπάθεια ανάκαμψης των αεροπορικών ταξιδιών στην Ευρώπη σημαδεύτηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, οι αερολιμένες της χώρας μας φιγουράρουν μεταξύ των πρωταθλητών. Παρά τα τεράστια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τις ατελείωτες ουρές, τους αγανακτισμένους επιβάτες και τους σορούς χαμένες βαλίτσες, τα ελληνικά αεροδρόμια έδειξαν ανθεκτικότητα και διατήρησαν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.
Όπως επισημαίνεται στο Outlook 2023 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), το 2022 ήταν η χρονιά που η ευρωπαϊκή αεροπορία βγήκε από την καταιγίδα. Πανευρωπαϊκά καταγράφηκαν 9,3 εκατομμύρια πτήσεις, δηλαδή 3,1 εκατομμύρια περισσότερες από το 2021, παραμένοντας όμως κατά 1,8 εκατ. λιγότερες από το 2019. Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δηλαδή ανέκτησαν το 83% της επιβατικής κίνησης του 2019, παρά το «διπλό σοκ» του πολέμου και της πανδημίας.
Στους τέσσερις πρώτους της ανάκαμψης
Οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού από τον Μάιο και έπειτα, έφεραν τη χώρα μας μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου όπου η επιβατική κίνηση ξεπέρασε το 2022 τα επίπεδα του 2019. Η επιβατική κίνηση ξεπέρασε κατά 1% σε ετήσια βάση εκείνη του 2019, ενώ οι πτήσεις ήταν 5.000 περισσότερες. Επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, η Ελλάδα «έκλεισε» την τετράδα.
Πρώτη τερμάτισε η Αλβανία η οποία ξεπέρασε κατά 37% την προ πανδημίας κίνηση με 11.000 επιπλέον πτήσεις. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Βοσνία και Ερζεγοβίνη με άνοδο κατά 14% και 3.000 παραπάνω πτήσεις. Και οι δύο χώρες, σύμφωνα με την ανάλυση του Eurocontrol, οφείλουν αυτή την αύξηση στη σημαντική επέκταση των δραστηριοτήτων Wizz Air. Τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο κατέγραψε η Αρμενία, με +32% και 9.000 πτήσεις περισσότερες από το 2019. Αιτία η σημαντική αύξηση της κίνησης προς και από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τους δυτικούς αερομεταφορείς.
Οι υψηλές επιδόσεις των ελληνικών αερομεταφορών επισφραγίζονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα τερμάτισε όγδοη σε όρους κίνησης ακολουθώντας τεράστιες Ευρωπαϊκές αγορές, με πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Ολλανδία.
Εντωμεταξύ, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα προβλήματα που προκάλεσε η έλλειψη προσωπικού το περασμένο καλοκαίρι στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατατάσσεται τέταρτο αεροδρόμιο σε ακρίβεια (εντός ορίου 15 λεπτών) αναχωρήσεων. Με λίγα λόγια δεν σημειώθηκαν το 2022 τόσες πολλές καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις πτήσεων.
Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους απέδειξαν μέσα στο 2022 ότι μπόρεσαν να μπουν γρηγορότερα σε τροχιά ανάκαμψης, ανακτώντας συνολικά το 85% της επιβατικής κίνησης του 2019. Κορυφαίες επιδόσεις κατέγραψαν η Ryanair (109% του 2019) και η Wizz Air (114%). Η αγορά των low-cost carriers έκλεισε τη χρονιά κατακτώντας ένα μερίδιο 32,3%, ελάχιστα πίσω από το 32,4% των παραδοσιακών αερομεταφορέων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι εταιρείες χαμηλού κόστους υπολείπονται για το 2022 σε όρους πτήσεων κατά 15% του 2019, οι κλασικοί αερομεταφορείς υπολείπονται κατά 25%. Εντωμεταξύ, στο top 10 των αεροπορικών εταιρειών, με τις Ryanair και EasyJet να παραμένουν στην κορυφή τόσο το 2019 όσο και το 2022, στη λίστα μπήκαν την χρονιά που έφυγε η Wizz Air και η Vueling.
-
28 Ιανουαριου 2023, 12:30Πολίτες καταγγέλλουν στημένο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ στη Νεάπολη για τις ανάγκες της επίσκεψης Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)κ
-
28 Ιανουαριου 2023, 13:15Υποψήφια στην ΠΕ Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ελένη Μαραγκάκη
-
28 Ιανουαριου 2023, 14:40Πάνω από ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας
-
29 Ιανουαριου 2023, 11:59Πέθανε γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου
-
28 Ιανουαριου 2023, 15:05Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αλλά ξεμείναμε από βυτία και αποθηκευτικούς χώρους
-
28 Ιανουαριου 2023, 12:50Ηράκλειο: "Απόβαση" των Φίλων του Παλίγκρεμνου για τη συζήτηση της μελέτης προστασίας του στο Περιφερειακό Συμβούλιο