Σεισμός στην Τουρκία: Η εκτίμηση των σεισμολόγων και η ελληνική ανταπόκριση
αγαπημένα σου στη Google
Θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα προκάλεσε η είδηση του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία (Δείτε ΕΔΩ) και τη Συρία. Τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στον τουρκικό λαό εξέφρασαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών.
Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία. Όπως ενημέρωσε ο κ. Δένδιας μέσω Twitter, εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δηλώνει συγκλονισμένη από τις εικόνες καταστροφής που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε Τουρκία και Συρία και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια, καθώς και του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων.
Μήνυμα για τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανάρτηση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Εκτίμηση για μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία που θα διαρκέσουν για μήνες έκανε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Εκτίμησε δε ότι οι νεκροί στις δύο χώρες θα αγγίξουν τις 20.000, ξεπερνώντας τον απολογισμό του 1999, ενώ σημείωσε ότι αυτό το ρήγμα δεν φαίνεται να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο.
Για ένα ρήγμα της τάξεως των 2.000 χιλιομέτρων που αρχίζει από τον Λίβανο και τελειώνει στη βόρεια Τουρκία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι ένα ρήγμα το οποίο έχει δώσει πολλούς σεισμούς. Είμαστε ακόμα στην αρχή των γεγονότων», πρόσθεσε.
Για τη βιβλική καταστροφή το μέγεθος της οποίας ακόμη είναι άγνωστο μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποκαλύπτοντας ότι η ισχύς του κύριου σεισμού εξέπληξε τους ειδικούς. Σχολιάζοντας το γεωλογικό γεγονός το χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς» είπε ο κ. Κώστας Συνολάκης Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιώντας για τεράστια ανθρωπιστική κρίση.
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων για τις δραματικές ώρες που έζησαν στην Τουρκία. Μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψαν τα όσα βίωσαν.
-
20 Σεπτεμβριου 2026, 22:30Δύσκολη νύχτα στη Σητεία: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά -
22 Σεπτεμβριου 2026, 10:20Θλίψη στο Ηράκλειο: «Έφυγε» πρόωρα η 14χρονη Ελένη – Σήμερα το «τελευταίο αντίο» -
20 Σεπτεμβριου 2026, 23:40Φθινοπωρινή Ισημερία 2026: Πότε μπαίνει επίσημα το Φθινόπωρο -
20 Σεπτεμβριου 2026, 20:13Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Σητεία - Πλησίασε το Καρύδι, σε ετοιμότητα για εκκένωση πέντε περιοχές (Φωτο) -
22 Σεπτεμβριου 2026, 11:46Στο πένθος το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου για την απώλεια της 14χρονης Ελένης - Συγκλονισμένη η σχολική κοινότητα – «Καλό ταξίδι, αγαπημένη μας» -
21 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Κωνσταντίνος Αλεξάκης: Πώς θα ακυρώσουμε τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου! (podcast)
