Στο 50% των ολοήμερων η επέκταση ωραρίου έως τις 17:30-Διορισμοί εκπαιδευτικών το καλοκαίρι

Χωρίς κριτήρια η εισαγωγή στο ολοήμερο σχολείο έως τις 5.30 το απόγευμα είπε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα σε πιλοτική εφαρμογή, θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2022 η επέκταση του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ως τις 17:30, ανέφερε η υπουργός στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό 2022: Η μεγάλη πρόκληση».
Το πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή. Έχει διττό στόχο: την επέκταση του ωραρίου «για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς» και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών» τονίζοντας πως θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο, θα μένει πιο πολύς χρόνος «για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια».
Τα προγράμματα βρίσκονται υπό διαμόρφωση, θα προχωρήσουν προσλήψεις, ενώ απώτερος στόχος είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου ως τις 18:00.
Η υπουργός προανήγγειλε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και εντός του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εφαρμογή του μέτρου αρχικά θα πραγματοποιηθεί στο 50% των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που ήδη λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα, η υπουργός το χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα», περιγράφοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εγγραφές στην Α' Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5%-17%. Βασικά αίτια είναι η υπογεννητικότητα, αλλά και το «μεταναστευτικό ισοζύγιο» με το «brain drain και το brain gain».
H υποστήριξη της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού τόνισε η κυρία Κεραμέως, αναφερόμενη σε ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν «για υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονταν από ιδιωτικούς φορείς και τώρα ενσωματώνονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα». Για παράδειγμα, το υποχρεωτικό νηπιαγωγείο από τα τέσσερα, όπου τα παιδιά διδάσκονται και αγγλικά, η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και το γεγονός, ότι πια τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προσφέρονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ άλλων.
Η υπουργός αναφέρθηκε σε ειδικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επιστημόνων και στην επιστροφή τους στην Ελλάδα (brain gain), όπως το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του παραπάνω στόχου και τη ριζική αναδιάταξη του ΔΟΑΤΑΠ.
«Το δημογραφικό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την αντιμετώπιση του οποίου έχει θεσπιστεί «άμεση και έμμεση βοήθεια».
Καταρχάς, υπάρχει το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, με το οποίο «έχουν επωφεληθεί πάνω από 200.000 παιδιά τα τελευταία δυόμιση χρόνια».
Επίσης, πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι και το «ενεργητικό κομμάτι» των πολιτικών, το οποίο στοχεύει «στην παροχή υπηρεσιών, που απελευθερώνουν το χρόνο της οικογένειας».
-
04 Ιουλιου 2022, 16:20Αντίο στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ λένε χιλιάδες δικαιούχοι
-
04 Ιουλιου 2022, 15:43«Τέλος χρόνου» για αιτήσεις στο Power Pass: Πότε έρχονται τα λεφτά της επιδότησης
-
03 Ιουλιου 2022, 21:30Τραγωδία στην Κρήτη: Πολύνεκρο το τροχαίο στα Χανιά - Μια ανήλικη έχασε τη ζωή της
-
04 Ιουλιου 2022, 09:16Εξισωτική αποζημίωση: Καταβολή ενισχύσεων 8,5 εκατ. ευρώ-Ενστάσεις από 12 του μηνός
-
04 Ιουλιου 2022, 10:28Αρκαλοχώρι: Ο εγκέλαδος υπενθύμισε την ύπαρξη του και πάλι με 3,4 Ρίχτερ
-
03 Ιουλιου 2022, 21:15Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα