«Αδύνατη η σύσταση λίστας παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου»

Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τις 17 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι λόγοι που αυτό καθίσταται αδύνατο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι οι ακόλουθοι:
1) Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ν.μ.. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν κοινή θέση για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου συμφωνα με την Καθημερινη.
2) Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων.
Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
-
15 Ιανουαριου 2021, 11:38Οι αγρότες να «τρέξουν» στους λογιστές γιατί έρχονται «ραβασάκια» από το ΥΠΟΙΚ
-
14 Ιανουαριου 2021, 09:33Μεσαρά: Βίντεο- ντοκουμέντο με το τροχαίο που κόστισε τη ζωή σε μάνα και κόρη
-
14 Ιανουαριου 2021, 21:05Εξάμηνη παράταση προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων πληρωμής για την ενίσχυση των αγροτών
-
14 Ιανουαριου 2021, 07:40Μεγάλη αδικία: Οι αγρότες πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι ίδιοι δεν είναι «πληττόμενοι»
-
15 Ιανουαριου 2021, 15:27Θέμα newshub.gr: «Βάφτισαν» επιδότηση την αποζημίωση και τις ενισχύσεις των αγροτών και τους φορολογούν!
-
14 Ιανουαριου 2021, 15:00Πώς θα υπολογιστούν οι φόροι στα εισοδήματα του 2020, των αγροτών - Αναλυτικά παραδείγματα