Αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή των Black Hawk
αγαπημένα σου στη Google
Χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση και εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά το πρόγραμμα που αφορά την απόκτηση των 35 καινούργιων ελικοπτέρων αμερικανικής κατασκευής UH-60M «Black Hawk» για την Αεροπορία Στρατού.
Τα πρώτα ελληνικά ελικόπτερα ήδη έχουν αρχίσει να συναρμολογούνται στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky στις ΗΠΑ και, όπως προβλέπει η σχετική διακρατική σύμβαση, θα αρχίσουν να παραδίδονται εντός του 2027 πιθανότατα σε δύο δόσεις. Εκτός απροόπτου, το σύνολο των Black Hawk θα έχει παραληφθεί από τον Στρατό Ξηράς έως τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ, έπειτα από την καταστροφή του αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας εξαιτίας της θεομηνίας «Daniel», τα ελικόπτερα Black Hawk αναμένεται να έχουν ως βάση τους – όπως έχει αναφέρει το OnAlert.gr – το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικές αυτοψίες στο χώρο, ενώ έχουν εξασφαλιστεί και τα σχετικά κονδύλια για την κατασκευή υποδομών όπου θα φιλοξενούνται και θα συντηρούνται τα ελικόπτερα, αλλά και για την εξυπηρέτηση του προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού.
Εντός του 2026, πυρήνας στελεχών της Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος θα αποτελείται από έμπειρους αλλά και νεότερους χειριστές και τεχνικούς, αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτεί στα καινούργια ελικόπτερα.
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Fort Novosel στην Aλαμπάμα σε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, όπου εκπαιδεύεται στα Black Hawk και ο Αμερικανικός Στρατός. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα συνδυαστεί με την παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων, ώστε η εκπαίδευση να συνεχιστεί τόσο στο έδαφος με τη βοήθεια και των εξομοιωτών όσο και στον αέρα.
Σε πρώτη φάση στην Ελλάδα θα μεταβούν και Αμερικανοί εκπαιδευτές, οι οποίοι θα παραμείνουν όσο απαιτηθεί. Στόχος είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων τα καινούργια ελικόπτερα να χαρακτηριστούν πλήρως επιχειρησιακά.
Η παραλαβή των Black Hawk θα συμπέσει με την σταδιακή απόσυρση του μεγαλύτερου αριθμού των παλαιάς τεχνολογίας UH-1 Huey. Θα διατηρηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός, ο οποίος θα αναλάβει συγκεκριμένες αποστολές κυρίως επιτήρησης.
Και τα 35 ελικόπτερα Black Hawk αναμένεται να παραληφθούν σε διαμόρφωση «Utility», δηλαδή με τον βασικό τους εξοπλισμό, προκειμένου να αναλαμβάνουν αποστολές γενικής χρήσης εξοπλισμένα με πολυβόλα. Σε επόμενη φάση πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ τα τέσσερα ελικόπτερα που προορίζονται για τις ανάγκες της ΔΕΠ θα εξοπλιστούν με επιπλέον πολυβόλα, πλάκες θωράκισης, ρουκέτες αλλά και επιπλέον αισθητήρες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι αυξάνονται οι διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων NH-90, τα οποία έχουν ως Βάση τους τα Μέγαρα και θεωρούνται ιδανικά για Ειδικές Επιχειρήσεις, είναι πιθανό να καθυστερήσει την χρήση των Black Hawk για τις ανάγκες των Μονάδων της ΔΕΠ.
Το πρόγραμμα απόκτησης των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk άγγιξε το 1 δισ. 149 εκ. ευρώ, με την αποπληρωμή του να έχει ήδη αρχίσει και να ολοκληρώνεται σε 7 χρόνια, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται εντός του 2031, δηλαδή αρκετά αργότερα από την παράδοση των τελευταίων ελικοπτέρων. Ταυτόχρονα με την συμφωνία απόκτησης υπογράφηκε και η FOS ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, για την υποστήριξη των Black Hawk για 7 χρόνια.
onalert.gr
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο) -
01 Ιουνιου 2026, 13:24Hράκλειο: Θρήνος για τον 21χρονο Φοίβο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή -
31 Μαΐου 2026, 09:36Γιώργος Ατσαλάκης: Ο μεγάλος οικονομικός, γεωπολιτικός και ενεργειακός ανασχηματισμός στη ΝΑ Μεσόγειο (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 13:12Κρήτη: Η Ελούντα στο επίκεντρο του παγκόσμιου luxury τουρισμού – Πέντε νέα διεθνή πεντάστερα κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα
