Αντόνιο Γκουτέρες: «Αναστατωμένος» από τις πληροφορίες για χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα (5/4) «βαθιά αναστατωμένος» από τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για χρήση τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ προκειμένου να αναγνωρίσει στόχους στη Γάζα, μην αποδεχόμενος το ενδεχόμενο «αποφάσεις ζωής ή θανάτου» να αναθέτονται σε αλγόριθμους.
«Είμαι βαθιά αναστατωμένος από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τον καθορισμό στόχων, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, οδηγώντας σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.
Καμία από τις «αποφάσεις ζωής ή θανάτου που έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρες οικογένειες δεν θα πρέπει να ανατίθεται στον ψυχρό υπολογισμό των αλγόριθμων», υπογράμμισε.
Μια έρευνα που δημοσίευσαν τα μέσα +972 Magazine και Local Call, την οποία αναπαρήγαγαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ αυτήν την εβδομάδα, περιγράφει την ύπαρξη ενός προγράμματος του ισραηλινού στρατού, που ονομάζεται “Lavender” και το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει στόχους στη Γάζα, με ένα κάποιο περιθώριο λάθους.
«Προειδοποιώ εδώ και χρόνια για τους κινδύνους να μετατραπεί σε όπλο η τεχνητή νοημοσύνη και να περιοριστεί ο αναγκαίος ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Η ΤΝ θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια δύναμη του καλού, προς όφελος του κόσμου και όχι για να συνεισφέρει στον πόλεμο σε ένα βιομηχανικό επίπεδο, θολώνοντας την ευθύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
-
19 Απριλιου 2026, 11:30Σταυρούλα Γεωργίου: Στην Ελλάδα συχνά νομίζουμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει μόνο σε εμάς! (podcast) -
19 Απριλιου 2026, 07:00Π.Σαϊνατούδης: «Το Οικονομικό Κραχ το ζούμε περισσότερο από ποτέ. Ώρα να δράσουμε με συλλογή σπόρων και αποθήκευση τροφίμων» -
19 Απριλιου 2026, 07:05Σωκράτης Βαρδάκης: Δηλώνει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις και απαντά για το αν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής ξανά (podcast) -
20 Απριλιου 2026, 10:25Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
20 Απριλιου 2026, 08:15Ηράκλειο: Σήμερα το προσυνέδριο ΝΔ με Κυριάκο Μητσοτάκη και... έμφαση στα μεγάλα έργα -
20 Απριλιου 2026, 07:15Ιπποκράτης Δασκαλάκης: ΗΠΑ-Ιράν, ποια σημεία θα κρίνουν τον νικητή και τον ηττημένο! (podcast)
