Εδραιώνεται η συνεργασία της Ελλάδας με την Ινδία
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών , κ. Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ. S. Jaishanka. Με αφορμή την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τα συγχαρητήρια του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Κυβέρνηση και την Ελληνικό λαό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και είχε διμερείς συνομιλίες με τον ομόλογό του, κ.Δένδια. Πραγματοποίησε, επίσης, τα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργήσει ως ισχυρό σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο πλευρές είχαν μια ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την περαιτέρω εδραίωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες συνεχίζουν να ενισχύονται και να επεκτείνονται ταχύτατα. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση την ύπαρξη διαρκούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και τις επενδύσεις, τις επιστήμες και την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τις ακαδημαϊκές υποθέσεις και τις επαφές μεταξύ των δύο λαών και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο επόμενος γύρος Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών και της Κοινής Επιτροπής Εμπορίου θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης, να εργαστούν από κοινού για την εγκαθίδρυση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε και παρέδωσε στην αντιπροσωπεία της Ινδίας τη συμφωνία πλαισίου για τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία (ISA) με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας να καλωσορίζει την Ελλάδα στην οικογένεια της ISA. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει τις δύο χώρες στην υλοποίηση των ενεργειακών στόχων που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις τους προκειμένου να καταστήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαντικό μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού.
Στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της κυκλοφορίας των ανθρώπων με ομαλό και νόμιμο τρόπο και συμφώνησαν να εργαστούν για την υπογραφή μίας συμφωνίας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη το πλούσιο αρχαίο παρελθόν τους, Ελλάδα και Ινδία συμφώνησαν να συνεχίσουν τη σχέση τους στον τομέα του πολιτισμού. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σημασία της έγκαιρης υπογραφής του Προγράμματος Πολιτιστικών Ανταλλαγών για την περίοδο 2021-2025.
Συμφωνία στα γεωπολιτικά θέματα
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος υπό το φως των νέων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση την ταύτιση του οράματος τους για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και συνεργατικό Ινδο-Ειρηνικό, που θα διασφαλίζει τη συνδεσιμότητα και την ανάπτυξη για όλους στην περιοχή.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Λιβύη. Εδώ και οι 2 Υπουργοί συμφώνησαν ότι το Κράτος Δικαίου και ο σεβασμός της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι θεμελιώδεις αρχές των διεθνών σχέσεων που πρέπει να τηρούνται από όλους.
Οι δύο χώρες αναγνώρισαν την απειλή που συνιστούν η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, καθώς και η τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής τρομοκρατίας. Τόνισαν ότι τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε καμία περίπτωση, και σε οποιαδήποτε μορφή ή εκδήλωσή τους. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βαθιά δέσμευσή τους στην πολυμέρεια και σε μία διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Επανέλαβαν την επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας (UNSC), καθώς και άλλων πολυμερών θεσμών, ώστε να γίνουν πιο περιεκτικοί, διαφανείς, υπεύθυνοι και πιο αποτελεσματικοί απέναντι στις σύγχρονες γεωπολιτικές πραγματικότητες.
Συζητήθηκε επίσης, η κατάσταση της πανδημίας Covid-19 παγκοσμίως και η διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την αναγκαιότητα κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της νόσου και της συνεργασίας για την εμπέδωση των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την πανδημία.
Πρόσκληση σε Δένδια
Η Ινδία από την πλευρά της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη ζεστή φιλοξενία που της επεφύλαξε η ελληνική πλευρά. Προσκάλεσε, επίσης, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Ινδία σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού.
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
