Εικόνες που κόβουν την ανάσα από την κοινή εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικό αεροπλανοφόρο
αγαπημένα σου στη Google
Από τη Δευτέρα 24 έως την Τρίτη 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και του Αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού Aεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ΕΔ συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:
● Τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π) S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).
● Τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.
● Το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ.
● 4 Μαχητικά Α/Φ F-16 και 2 Μαχητικά Α/Φ MIRAGE 2000-5.
● 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του Αεροπλανοφόρου GRF, συμμετείχαν επίσης το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) USS RAMAGE και 4 Μαχητικά Α/Φ F-18.
Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:
● Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
● Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
● Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
● Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
● Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
● Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Η.Π.Α. (MDCA), συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
