ΕΛΚΑΚ: Προκήρυξη για την ανάπτυξη USV και Συστημάτων Διαχείρισης Μάχης για τις Ένοπλες Δυνάμεις
αγαπημένα σου στη Google
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 αναρτήθηκαν δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορούν στους τομείς των μη επανδρωμένων συστημάτων και των συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών.
Με την προκήρυξη το ΕΛΚΑΚ υλοποιεί τον ρόλο του ως αναθέτουσα αρχή για την υλοποίηση προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης που αφορούν τους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας. Συγχρόνως, προγραμματίζει την ανακοίνωση νέων προσκλήσεων προς την αγορά στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι πρώτες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ, αφορούν:
Την Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV) δύο (2) σχεδιάσεων, πολλαπλών διαμορφώσεων, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν εκτελώντας αυτόνομη ή ημιαυτόνομη πλοήγηση.
Την Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) με αρχική εφαρμογή σε πλοίο τύπου «Κανονιοφόρος», το οποίο θα μπορεί να συνθέτει, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ως μέλος δικτύου, την τακτική εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων.
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά:
«Η προκήρυξη των πρώτων δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, είναι ένα ορόσημο για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Η εγχώρια παραγωγή δυνατοτήτων στην άμυνα δεν αποτελεί μία δυνητική μας επιλογή, αλλά μία υπαρξιακή ανάγκη. Στην κατεύθυνση αυτή, η προκήρυξη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αλλαγή φιλοσοφίας, αλλά και πρακτικής, με την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Στόχος είναι η Ελλάδα να σταματήσει να αγοράζει από το «ράφι» και να επιτύχει μια σημαντική αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο ΑΕΠ, από το 0,7% που βρίσκεται σήμερα.
Στόχος είναι επίσης, σε συνδυασμό με τα επόμενα σημαντικά βήματα που θα ακολουθήσουν σύντομα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030», η θωράκιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
«Με μόλις 9 μήνες λειτουργίας, το ΕΛΚΑΚ έχει κάνει σημαντικές κινήσεις για την περαιτέρω ενεργοποίηση του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης. «Σήμερα λοιπόν, με τις ανακοινωθείσες προκηρύξεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μια σημαντική ευκαιρία στο εγχώριο οικοσύστημα να συντρέξει πρωταγωνιστικά και περήφανα στο μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων».
onalert.gr
-
05 Σεπτεμβριου 2026, 16:30Αποκόρωνας: Εκπαιδευτικός μένει με την 4χρονη κόρη της σε αντίσκηνο γιατί δεν βρίσκει σπίτι -
04 Σεπτεμβριου 2026, 23:59Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2026: Πότε πέφτει, πώς ονομάζεται -
04 Σεπτεμβριου 2026, 09:10Θλίψη για τον 71χρονο σέρφερ που βρέθηκε νεκρός σε παραλία των Γουβών -
04 Σεπτεμβριου 2026, 13:07Ηράκλειο: Οι βουλευτές που χόρεψαν και τραγούδησαν στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ - Λύρες, σόου με drones και μια... τούρτα (Φωτο) -
05 Σεπτεμβριου 2026, 21:25Ηράκλειο: Οι τουρκικές σημαίες αναστάτωσαν την 25ης Αυγούστου -
04 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Ο Αντ. Παπαδάκης για τον ιό Δυτικού Νείλου στην Κρήτη: Πώς μεταδίδεται και πότε προκαλεί ανησυχία! (podcast)
