Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές, αν εισβάλει στην Ουκρανία
αγαπημένα σου στη Google
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές και θα της επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.
«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ARD αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ. Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της», εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έκκληση που διατύπωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άμεση λήψη μέτρων.
«Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.
«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε. Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει». «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
21 Ιουλιου 2026, 07:00Δημόσια Υγεία στην Κρήτη: Νοσεί βαθύτατα και ο Άδωνις δηλώνει... “ικανοποιημένος”! -
21 Ιουλιου 2026, 07:15Δημήτρης Τσαϊλάς: Η στρατηγική της αντοχής στην πολιτική φθορά θα κρίνει τον πόλεμο στο Ιράν! (podcast) -
22 Ιουλιου 2026, 07:00Δήμος Ηρακλείου: Αλαλούμ με τους κάδους στο χωριό της καταγγέλλει η πρόεδρος του Αγίου Σύλλα (Φωτο) -
21 Ιουλιου 2026, 13:22Στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για το Κτηματολόγιο - Δόθηκε παράταση, ζητούν μεγαλύτερη -
20 Ιουλιου 2026, 14:30Παραβατικότητα, ετοιμόρροπα, χωματερές: Η «ζούγκλα» της Αγίας Τριάδας μέσα από τα μάτια του αρχιτέκτονα Βαγγέλη Γρηγοράκη (podcast) -
21 Ιουλιου 2026, 11:18Παράταση σε Ηράκλειο και Χανιά ως τις 3 Αυγούστου για διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
