Fujian: Το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της Κίνας θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέσα στο 2025
αγαπημένα σου στη Google
Εντός του 2025 αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το Fujian, το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, όπως μετέδωσαν χθες (17.06.2025) διάφορα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, στην επέτειο τριών ετών από την καθέλκυση του πολεμικού πλοίου το 2022, για την οποία είχαμε γράψει στο OnAlert.gr.
Το Fujian έχει ολοκληρώσει οκτώ θαλάσσιες δοκιμές από τον Μάιο του 2024 και έχει συμπληρώσει περίπου 100 ημέρες στην θάλασσα, με την πιο πρόσφατη εν πλω δοκιμή να επικεντρώνεται στην συμβατότητα του ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη που διαθέτει στο κατάστρωμα για την απονήωση των μαχητικών αεροσκαφών (EMALS).
Πρόκειται για μια τεχνολογία, που όχι μόνο το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κινεζικά αεροπλανοφόρα (Liaoning – Shandong) που έχουν το συμβατικό σύστημα απονήωσης «ski-jump» αλλά μάλιστα μόνο ένα άλλο αεροπλανοφόρο την διαθέτει στον κόσμο, το USS Gerald R. Ford, ενώ το Fujian είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία Advanced Arresting Gear (AAG) για την προσνήωση των αεροσκαφών.
Η Κίνα υποστηρίζει πως το Fujian θα έχει πλήρες εκτόπισμα 80.000 και θα είναι το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο συμβατικής πρόωσης, ενώ θα έχει την ικανότητα να αναπτύσσει μια πλήρως εξοπλισμένη πτέρυγα μάχης μεταξύ άλλων με:
μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-15T (ειδική διαμόρφωση για απονήωση από ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη)
μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-15D (ειδική διαμόρφωση για ηλεκτρονικό πόλεμο και αποστολές SEAD)
stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-35A
αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ (AEW&C) τύπου KJ-600
ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Z-18F
Το γεγονός ότι η Κίνα θα έχει στα τέλη του 2025 την ικανότητα να αναπτύσσει τρία αεροπλανοφόρα είναι ενδεικτικό του οράματος και της τεχνολογικής προόδου που πέτυχε το Πεκίνο τα τελευταία 10 χρόνια και πλέον το PLAN θα μπορεί να έχει παρουσία για προβολή ισχύος ταυτόχρονα σε τρία κύρια θέατρα επιχειρήσεων, δηλαδή στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, στη Νότια Σινική Θάλασσα και στον ευρύτερο Δυτικό Ειρηνικό.
Με πληροφορίες από: Army Recognition / onalert.gr
-
20 Ιουνιου 2026, 12:39Αισθητός μέχρι το Ηράκλειο ο διπλός ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανατολικά της Γαύδου -
20 Ιουνιου 2026, 12:35Πένθος στην Ιερά Μονή Επανωσήφη για την εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Σέργιου Τσουκαλά -
20 Ιουνιου 2026, 07:00Γ. Ανδρουλάκης στο newshub.gr: «Τα λαγόψαρα μας έχουν αποτελειώσει» - 198 καταγεγραμμένα περιστατικά σε λουόμενους -
20 Ιουνιου 2026, 19:48Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων στον ΒΟΑΚ – Μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία -
20 Ιουνιου 2026, 17:1252ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στο Ηράκλειο: Σήμερα κορυφώνεται η δράση με την Πολιτική ομιλία από την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ ΚΕ του ΚΚΕ -
20 Ιουνιου 2026, 21:00Νότια Κρήτη: Διπλός σεισμός 4,6 και 5,3 Ρίχτερ – Καθησυχάζουν οι ειδικοί
