Geran-5: Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέο drone κατά της Ουκρανίας
Την πρώτη χρήση του νέου επιθετικού UAV «Geran-5» από ρωσικές δυνάμεις στις αρχές του 2026 ανέφερε σήμερα η Υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας (GUR).
«Στις αρχές του 2026, κατά τη διάρκεια συνδυασμένων αεροπορικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Geran-5», σύμφωνα με την ανακοίνωση της GUR.
Το drone έχει μήκος περίπου 6 μέτρα, κεφαλή 90 κιλών και άνοιγμα φτερών έως 5,5 μέτρα. «Σε αντίθεση με προηγούμενες τροποποιήσεις της σειράς Geran, το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατασκευάζεται σύμφωνα με ένα κανονικό αεροδυναμικό σχήμα. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα βασικά εξαρτήματα είναι ενοποιημένα με άλλα μοντέλα αυτής της σειράς», αναφέρει η GUR.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχουν εγκατασταθεί ένα σύστημα δορυφορικής πλοήγησης «Kometa», ένα tracker που βασίζεται σε μικροϋπολογιστή Raspberry, καθώς και ένας κινητήρας τζετ Telefly, παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στο UAV «Geran-3», αλλά με μεγαλύτερη ώση.
«Το δηλωμένο εύρος καταστροφής είναι περίπου 1.000 χλμ», συνεχίζει η ουκρανική υπηρεσία.
«Όπως και στην περίπτωση των προηγούμενων Geran, αυτό το UAV δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ιδιόκτητη ανάπτυξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχει καταγραφεί σημαντική δομική και τεχνολογική ομοιότητα με το ιρανικό drone Karrar», αναφέρει.
«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός επεξεργάζεται επίσης επιλογές για τη χρήση του Geran-5 από αεροσκάφη, ιδίως Su-25, προκειμένου να αυξηθεί η εμβέλεια και να μειωθεί το κόστος χρήσης. Η πιθανότητα εξοπλισμού της συσκευής με πυραύλους αέρος-αέρος R-73 για την αντιμετώπιση της ουκρανικής αεροπορίας εξετάζεται ξεχωριστά», προσθέτει.
Ειδικοί της GUR και του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, όπως σημειώθηκε, διεξάγουν ήδη μια ολοκληρωμένη μελέτη των δειγμάτων που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία. Μια λεπτομερής ανάλυση του σχεδιασμού, των εξαρτημάτων και της βάσης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων θα δημοσιευτεί σύντομα.
onalert.gr
-
27 Απριλιου 2026, 16:15Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για τον θάνατο του 45χρονου καθηγητή Κωνσταντίνου Βαμβουκάκη -
26 Απριλιου 2026, 07:10Το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη και η τελετουργία της ευλογίας των προβάτων στην Κρήτη (Φωτο & Βίντεο) -
26 Απριλιου 2026, 10:00«Διαμάντι» υπό περιορισμό η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ – Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστούς θαλάμους-πρότυπα -
26 Απριλιου 2026, 11:00Γιώργος Βουλγαράκης: Απ’ τον πολιτικό λόγο στο… ρουσφέτι! Βουλευτές, κόμματα και ποιότητα της δημοκρατίας (podcast) -
26 Απριλιου 2026, 07:15Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Επιστρέφουμε στην εποχή των ... Αυτοκρατοριών (podcast) -
27 Απριλιου 2026, 09:24Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου Agusta-Bell λόγω βλάβης κοντά στη Μαθιά
