Γερμανία: Εξάμηνη παράταση στους προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα
Η Γερμανία παρέτεινε για έξι μήνες τους προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους και ενημέρωσε γι’ αυτό την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Η κίνηση αυτή γίνεται χρονικά σε κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στη χώρα, σε μια προσπάθεια του Σολτς να δείξει ότι η κυβέρνησή του καταπολεμά την παράτυπη μετανάστευση, ένα καυτό θέμα που θα κρίνει και το αποτέλεσμα της κάλπης.
Το μέτρο ελέγχου των συνόρων επανήλθε στη χώρα τον Σεπτέμβριο, ως εφαρμογή μιας σκληρής στάσης απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και το διασυνοριακό έγκλημα μετά από ένα κύμα αφίξεων, ιδίως από ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή.
Οι έλεγχοι απευθύνονται κυρίως σε αιτούντες άσυλο που προέρχονται από γειτονικές χώρες της ΕΕ, οι οποίοι υπόκεινται στους κανόνες του Δουβλίνου που προβλέπουν ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται στην πρώτη χώρα άφιξης στην Ένωση.
Ο Σολτς δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησής του αποδίδουν, καθώς οι αρχές απέρριψαν 47.000 άτομα στα σύνορα, οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο το 2024 σε σχέση με το 2023 και συνελήφθησαν 1.900 διακινητές.
Με το ακροδεξιό κόμμα, Αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να καταγράφει τη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 20% στις περισσότερες έρευνες και το μεταναστευτικό να αποτελεί κορυφαία ανησυχία για τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, τα κόμματα καλούνται να δείξουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.
Reuters
-
18 Μαΐου 2026, 11:12Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο) -
17 Μαΐου 2026, 20:30Ηράκλειο: Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της 60ής επετείου της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου
