Γιώργος Καραμπελιάς: Η Ρωσία έπαψε να κρατάει φιλελληνική στάση από το 1853 και μετά! Στρατηγική η σχέση της με τη Τουρκία! (podcast)
Ο συγγραφέας και εκδότης Γιώργος Καραμπελιάς είναι σήμερα φιλοξενούμενος στο newshub.gr και μας μιλάει για το νέο βιβλίο των εναλλακτικών εκδόσεων «Ρωσία αυτοκρατορία ή έθνος κράτος - Ο Πουτιν, ο Ντούγκιν και ο Ναβάλνι»
Από το 1853, την περίοδο Κριμαϊκού πολέμου και μετά έχουμε μια στροφή στη πολιτική των Ρώσων: Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική και πλέον δεν στηρίζουν τους ορθόδοξους αλλά τους Σλάβους. Από το 1870 και μετέχουν με ενεργό ρόλο στην ενίσχυση του μακεδονισμού. Αυτό είχε νόημα γιατί η Ρωσία ήθελε να βγει στο Αιγαίο αλλά και στο Άγιο Όρος, όποτε είδε ως ευκαιρία για να επιτύχει το στόχο της, το να δημιουργήσει το μακεδονικό. Από τότε και μετά δεν υπήρξε ποτέ φιλελληνική: Είναι ο Λένιν που θα διασώσει τον Κεμάλ και θα επιτρέψει την μεγάλη ανατροπή που γίνεται στη Μικρά Ασία γιατί είναι οι Ρωσοι είναι οι πρώτοι που θα του δώσουν όπλα και χρήματα.
«Στη συνέχεια, το 1923 θα προτάξουν και πάλι το μακεδονικό και θα εγκλωβίσουν και το κομμουνιστικό κόμμα που θα προτάσσει την απόσχιση της Μακεδονίας και της Θράκης από την Ελλάδα. Στη διάρκεια του εμφυλίου, στήριξαν την Κύπρο ενάντια στους Άγγλους, αλλά μόλις η Κύπρος ζητάει ένωση με την Ελλάδα, τότε μας εγκαταλείπουν και μιλάνε για ανεξαρτησία και ίσα δικαιώματα Ελλάδας και Τουρκίας στο νησί»
Στη συνέχεια έχουμε μία πολιτική κυρίως Σλαβικού χαρακτήρα σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.
Από το 2016 και μετά η Ρωσία επιλέγει στρατηγικά την Τουρκία. Υπογράφει με την Τουρκία τους 400 αλλά και τα δύο πυρηνικά εργοστάσια. Αυτά τα τελευταία δίνουν την ευκαιρία στη Τουρκία να γίνει ατομική δύναμη. Περνάει δηλαδή από μία σχέση τακτικού χαρακτήρα με την Τουρκία, σε μία στρατηγικού!
Σήμερα, η ρωσοφιλία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της αριστεράς. Σήμερα η Ρωσία χρησιμοποιεί και την ορθοδοξία (με έμφαση στο Άγιο Όρος). Επίσης με άλλη έμφαση στις παραδοσιακές αξίες Πατρίδα θρησκεία και οικογένεια προσεγγίζει και παρατάξεις που βρίσκονται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
https://www.newshub.gr
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr
-
14 Μαΐου 2025, 01:54Μεταμεσονύχτιος - πολύ ισχυρός - σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη (Φωτο + Βίντεο)
-
13 Μαΐου 2025, 15:30Κηδεία "Χαζήρη": Οι Κρήτες καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν τον επιχειρηματία Μιχάλη Χατζηδάκη στο «παλάτι» του (φωτο)
-
13 Μαΐου 2025, 15:20Ηράκλειο: Νέα καραμπόλα στον κόμβο Σκαλανίου προκάλεσε αναστάτωση (Φωτο)
-
14 Μαΐου 2025, 09:50Το μνημόσυνο του Μητροπολίτη Χανίων Δαμασκηνού και η κρίσιμη εβδομάδα της απόφασης για το διάδοχο του
-
14 Μαΐου 2025, 16:39Κρήτη: Τραγωδία σε γαμήλιο γλέντι - Νεκρός 56χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών
-
15 Μαΐου 2025, 11:00Παιγνίδια εξουσίας με φόντο την «κατάκτηση» της Μητρόπολης Χανίων