Η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια της Μόσχας για αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία
αγαπημένα σου στη Google
Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι το Ερεβάν ζήτησε διαμεσολάβηση για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας και εξέφρασε την προθυμία της να την παράσχει, σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Αρμενία απευθύνθηκε ζητώντας βοήθεια στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ερεβάν και 'Αγκυρας. Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των αρμενο-τουρκικών σχέσεων, καταβάλλει συγκεκριμένες προσπάθειες γι' αυτό, είναι έτοιμη και περαιτέρω με κάθε τρόπο να συμβάλλει», είπε η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης και συμπλήρωσε ότι «η έναρξη αυτής της διαδικασίας αναμφίβολα θα συνέβαλε στην εξυγίανση της γενικής κατάστασης στην περιοχή, στη διαμόρφωση ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, πράγμα, που τώρα είναι ιδιαιτέρως επίκαιρο».
Αναλόγως της εξέλιξης της διαδικασίας των συνομιλιών, η Μαρία Ζαχάροβα υποσχέθηκε να ενημερώσει για την πορεία τους, χωρίς να βλάψει τυχόν πρόοδό τους.
Προ τριημέρου ο εκπρόσωπος του αρμενικού ΥΠΕΞ Βαάν Ουνανιάν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας ενημέρωσε τη Ρωσία ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διευθέτηση των σχέσεών της με την Τουρκία «χωρίς προκαταρκτικούς όρους». «Σειρά διεθνών εταίρων μας, μεταξύ των οποίων και η σύμμαχός μας Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τη διαδικασία ομαλοποίησης των αρμενο-τουρκικών σχέσεων και κατά τις συζητήσεις με τους Ρώσους εταίρους μας ανακοινώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι για την εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς προκαταρκτικούς όρους», είχε πει ο Β. Ουνανιάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, η Μ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι «έπειτα από τις αποτελεσματικές μεσολαβητικές ενέργειες από ρωσικής πλευράς, η ένταση στα σύνορα εκτονώθηκε γρήγορα» και σημείωσε ότι η Μόσχας «παρακολουθεί προσεκτικά» την κατάσταση στα σύνορα και οι Ρώσοι στρατιωτικοί και συνοριοφύλακες διατηρούν επαφές τόσο με τους Αρμένιους, όσο και τους Αζέρους συναδέλφους τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
26 Ιουλιου 2026, 11:27Συντάξεις Αυγούστου 2026: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι -
26 Ιουλιου 2026, 15:10Πανσέληνος Ιουλίου: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Ελαφιού» -
27 Ιουλιου 2026, 07:06Ελαιοκαλλιέργεια Κρήτης: Ο…ρυγχίτης πρόλαβε το δάκο – Τεράστιες καταστροφές στα λιόφυτα που δεν ήταν φορτωμένα! -
27 Ιουλιου 2026, 21:47Κύκλωμα στο Ηράκλειο: Ζωοκλοπές, εκβιασμοί και παράνομες επιδοτήσεις – 8 συλλήψεις και δύο ακόμα κατηγορούμενοι -
27 Ιουλιου 2026, 07:15ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Εξ Απορρήτων: Η ιστορία της ΕΥΠ (Μέρος 1ο) - Η «σκοτεινή» ΚΥΠ 1953-1986 (podcast) -
26 Ιουλιου 2026, 17:40Σύρος: Την Τρίτη το «τελευταίο αντίο» στην 41χρονη διασώστρια – Την ίδια ημέρα απολογούνται ο 42χρονος και η σύζυγός του
