Η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της στην Αφρική: Συζητήσεις για στρατιωτική συνεργασία με τη Μπουρκίνα Φάσο

Ρωσική αντιπροσωπεία διεξήγαγε συνομιλίες με τον μεταβατικό πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, χθες Πέμπτη στην Ουαγκαντούγκου, ιδίως για την ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στο κράτος της δυτικής Αφρικής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούνους Μπεκ Γεβκούροφ, έγινε σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν ο λοχαγός Τραορέ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουαγκαντούγκου και τη Μόσχα μπήκαν στο μικροσκόπιο αφότου η στρατιωτική χούντα απαίτησε να φύγουν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που έγινε τον Φεβρουάριο. Έκτοτε κυκλοφορεί έντονη σεναριολογία πως η Μπουρκίνα Φάσο θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, όπως το γειτονικό Μαλί, όπου σύμφωνα με δυτικές πηγές δρουν μισθοφόροι της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν «πεδία συνεργασίας» που «αφορούν κυρίως τη στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης αξιωματικών σε όλα τα επίπεδα», ανάμεσά τους «πιλότων στη Ρωσία», κατά την ανακοίνωση.
Δεν διευκρινίστηκε αν θα σταλούν στην Μπουρκίνα Φάσο ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές.
Η επίσκεψη εκλαμβάνεται ως μια ακόμη ένδειξη πως η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει την επιρροή της στην Αφρική μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται μέσω της Βάγκνερ να είχε δημιουργήσει δίκτυο εταιρειών και συμφερόντων σε διάφορες χώρες της ηπείρου και όχι μόνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 22:20Οροπέδιο Λασιθίου: Γιατί έχουν ανέβει οι τόνοι προεκλογικά-Οι συκοφαντίες και οι μηνύσεις
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 16:06Ηράκλειο: Συλλήψεις μετά την εκκένωση του Ευαγγελισμού και τα επεισόδια στο κέντρο- Το χρονικό της έντασης
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 11:07Ηράκλειο: Τι γινόταν στον Ευαγγελισμό - Φωτογραφίες και βίντεο από το κτίριο που ήταν υπο κατάληψη
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 11:29Δ. Μινώα Πεδιάδας: Θλίψη για το χαμό του Βασίλη Μαραγκάκη
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 13:08Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του Φρουρίου Ιτζεδίν- Η ΕΤΑΔ παραχωρεί τη χρήση του στο Δήμο Χανίων
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 07:00Κρήτη: Τα απανωτά περιστατικά βίας συνεχίζονται - Νέα συμβάντα σε Ηρακλειο και Ρέθυμνο