Η Βρετανία θα χαρακτηρίσει τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner «τρομοκρατική οργάνωση»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εφημερίδα The Times, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα χαρακτηρίσει επίσημα τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner «τρομοκρατική οργάνωση», κάτι που συνεπάγεται την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και άλλων μέτρων σε βάρος της, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία.
Οι μισθοφόροι της Wagner χαρακτηρίζονται αιχμή του δόρατος των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνονται μάχες για εννέα μήνες, από το καλοκαίρι του 2022.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας συγκεντρώνει στοιχεία για τη Wagner τους τελευταίους δυο μήνες και αναμένεται να χαρακτηρίσει την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «τρομοκρατική» οργάνωση άμεσα, μέσα σε ημέρες ως το πολύ εβδομάδες, κατά το ρεπορτάζ των The Times του Λονδίνου, που επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.
Που σημαίνει πως θα αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Βρετανία το να εργάζεται κανείς για τη Wagner, να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις μελών της, να την υποστηρίζει ή να φέρει σύμβολα και τον λογότυπό της δημόσια, εξήγησε η εφημερίδα.
Ακόμη, η εταιρεία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και δεν θα μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση μέσω βρετανικών χρηματοοικονομικών θεσμών.
Δεν υπάρχει κάποιο τεκμήριο ότι η Wagner ή πρόσωπα σχετιζόμενα με αυτήν είχαν παρουσία ή έδρασαν στη Βρετανία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κατά το δημοσίευμα.
Υπάρχουν πάντως «υποψίες» πως η εταιρεία μισθοφόρων βοήθησε να βγουν κεφάλαια από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες και συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τουλάχιστον σύμφωνα με την πηγή των The Times.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας περιορίστηκε να αναφέρει πως είναι ενήμερο για το δημοσίευμα και το μελετά όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Defencenet.gr
-
09 Ιουνιου 2023, 08:57Ηράκλειο: Έπεσαν λάδια σε κεντρικό δρόμο - Έχουν σημειωθεί ατυχήματα (φωτο + βίντεο)
-
08 Ιουνιου 2023, 23:04Γεγονός το πρώτο πλαφόν σε κότες και πρόβατα στα χωριά, μπαίνουν κανόνες
-
09 Ιουνιου 2023, 12:42Ηρακλειο: Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο του θανατηφόρου τροχαίου που στοίχισε τη ζωή στον 34χρονο (Φωτο)
-
08 Ιουνιου 2023, 18:00Εμφανίστηκαν τσούχτρες και τσίμπησαν λουόμενους στην όμορφη παραλία Βούλισμα στο Καλό Χωριό Λασιθίου
-
08 Ιουνιου 2023, 10:48Χερσόνησος: Αύριο απολογούνται οι 2 συλληφθέντες για τον θάνατο του 41χρονου- Πως τους βρήκε η ΕΛΑΣ
-
08 Ιουνιου 2023, 22:25Κρήτη: Πένθος για την 52χρονη - Πως έγινε το τροχαίο δυστύχημα