ΗΠΑ – Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών: «Ιστορική» η σημερινή μέρα – Η τριμερής είναι το «επόμενο λογικό βήμα»
αγαπημένα σου στη Google
Το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας μονοπώλησε τις δηλώσεις των ηγετών της Ουκρανίας και των άλλων χωρών αμέσως μετά τις τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της ιστορικής συνόδου στον Λευκό Οίκο σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να δώσουν οι ΗΠΑ ηχηρό μήνυμα ότι είναι διατεθειμένες να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας». Ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισαν ότι πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά που έχουν απαχθεί από την Ουκρανία. Με την ευκαιρία αυτή ο Ζελένσκι ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς ζήτησε να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι την επόμενη, τριμερή συνάντηση. Για αυτήν την τριμερή συνάντηση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει και μια πολυμερής επειδή «όταν μιλάμε για εγγυήσεις ασφαλείας μιλάμε για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα, σχολιάζοντας ότι η τριμερής είναι «το απολύτως λογικό επόμενο βήμα» που πρέπει να γίνει ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι αυτή η «πολύ σημαντική ημέρα σηματοδοτεί μια νέα φάση» επειδή «είμαστε όλοι εδώ μαζί ενωμένοι. Θα συζητήσουμε για πολύ σημαντικά θέματα, το πρώτο εκ των οποίων είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας στο πρότυπο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και πώς δεν θα ξανασυμβεί τέτοιος πόλεμος».
«Πολύ θετικό βήμα» χαρακτήρισε τη σύγκληση μιας τριμερούς και ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, σημειώνοντας ότι «τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος απ’ όση είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια»
-
11 Ιουνιου 2026, 08:36Ηράκλειο: Ενώπιον του εισαγγελέα σήμερα οι τρεις συλληφθέντες για τον θάνατο του κοινοτάρχη Αλέξανδρου Δασκαλάκη -
12 Ιουνιου 2026, 13:45Αίτημα παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των προγραμμάτων “Εξοικονομώ” τη στιγμή που οι σεισμόπληκτοι μιλάνε για... μπάχαλο -
11 Ιουνιου 2026, 15:45Το λεωφορειακό "χάος" στο κέντρο του Ηρακλείου τους καλοκαιρινούς μήνες και η λύση που θα το περιορίσει (Φωτο & Βίντεο) -
11 Ιουνιου 2026, 11:10Τάσος Τσιπλάκος: Η Τουρκία μας παίζει προπαγανδιστικά παιχνίδια με τον νόμο της «Γαλάζιας Πατρίδας»! (podcast) -
12 Ιουνιου 2026, 10:25Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
11 Ιουνιου 2026, 22:09Λήγει την Δευτέρα η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα, λιγότερες από πέρυσι οι δηλώσεις
