Ιράν: «Ναι σε τερματισμό του πολέμου, όχι σε εκεχειρία» - H Χεζμπολάχ χτύπησε ναυτική βάση του Ισραήλ
Η Τεχεράνη δέχθηκε για πρώτη φορά πλήγματα σε πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές να μη δείχνει διάθεση να ρίξει τους τόνους.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής (8/3) ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί σε συνέντευξή του στο NBC, κατηγόρησε Ισραήλ και ΗΠΑ για «κατακρεούργηση της 12ήμερης εκεχειρίας» και τόνισε ότι «πλέον μπορούμε να μιλάμε μόνο για μόνιμο τερματισμό του πολέμου», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το cnn.gr, το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο, στοχεύοντας την Χεζμπολάχ, που ανταπέδωσε τα πυρά χτυπώντας ναυτική βάση στο Ισραήλ.
Ολόκληρες περιοχές στη χώρα έχουν εκκενωθεί.
Το Ιράν επιτέθηκε ξανά σε χώρες του Κόλπου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να δηλώνει ότι «η Τεχεράνη είναι πλέον εχθρός μας». Αυτές οι επιθέσεις ήρθαν λίγες ώρες μετά τη «συγγνώμη» του Ιρανού προέδρου προς τις αραβικές χώρες που χτυπήθηκαν και την υπόσχεση ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης, στην απειλή της οποίας το Ιράν λέει ότι θα απαντήσει.
Αραγτσί: «Χρειάζεται μόνιμο τέλος στον πόλεμο»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ «σκοτώνουν τον λαό μας, σκοτώνουν φοιτήτριες, γνωρίζετε ότι επιτίθενται σε νοσοκομεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταστρέψει την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί για τον τερματισμό του περσινού πολέμου διάρκειας 12 ημερών, προσθέτοντας: «Και τώρα θέλετε να ζητήσετε ξανά εκεχειρία; Αυτό δεν λειτουργεί έτσι».
«Πρέπει να υπάρξει ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο», ανέφερε ο Αραγτσί. «Εάν δεν φτάσουμε σε αυτό, νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε για χάρη του λαού μας και της ασφάλειάς μας».
Την Παρασκευή, τέσσερις πηγές δήλωσαν στο NBC News ότι η Ρωσία παρείχε πληροφορίες στο Ιράν σχετικά με τις τοποθεσίες των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τεχεράνη να εντοπίσει αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Ερωτηθείς επίμονα για το εάν το Ιράν λαμβάνει ρωσική υποστήριξη, ο Αραγτσί δήλωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε είναι μυστικό». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν ρωσικές πληροφορίες βοηθούν το Ιράν να εντοπίζει αμερικανικά στρατιωτικά μέσα.
«Μας βοηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά δεν έχω λεπτομερείς πληροφορίες», είπε.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτίθεται πλέον σε γειτονικά κράτη του Κόλπου, εκτός εάν αυτά διευκολύνουν επιθέσεις των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την περιοχή μετά από ιρανικά πλήγματα που προκάλεσαν θύματα στο Κουβέιτ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν.
Ωστόσο, ο Αραγτσί υποστήριξε ότι το Ιράν δεν «επιτίθεται σκόπιμα στους γείτονές του».
«Επιτιθέμεθα σε αμερικανικές βάσεις, αμερικανικές εγκαταστάσεις και αμερικανικά μέσα, τα οποία δυστυχώς βρίσκονται στο έδαφος των γειτόνων μας», είπε.
Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο Πεζεσκιάν ζήτησε συγγνώμη από τους λαούς της περιοχής για «τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει εξαιτίας αυτής της επιθετικότητας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και της δικής μας ανταπόδοσης».
Παράλληλα, δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν, «έχουμε πολύ γενναίους στρατιώτες που περιμένουν οποιονδήποτε εχθρό εισέλθει στο έδαφός μας, για να πολεμήσουν μαζί του, να τον σκοτώσουν και να τον καταστρέψουν».
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ένας από τους λόγους για την έναρξη του πολέμου ήταν πως το Ιράν σύντομα θα διέθετε πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αραγτσί απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε. «Πρόκειται για παραπληροφόρηση. Έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε πυραύλους, αλλά έχουμε σκόπιμα περιορίσει την εμβέλειά τους κάτω από τα 2.000 χιλιόμετρα, επειδή δεν θέλουμε να θεωρούμαστε απειλή για κανέναν άλλο στον κόσμο».
Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Συνέλευση των Ειδικών του Ιράν επέλεξε νέο ανώτατο ηγέτη μετά τα πλήγματα που σκότωσαν τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ωστόσο, ο Αραγτσί αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος πρόκειται να τον διαδεχθεί.
«Κανείς δεν γνωρίζει», είπε. «Υπάρχουν πολλές φήμες, αλλά πρέπει να περιμένουμε να συνεδριάσει η Συνέλευση των Ειδικών».
Ερωτηθείς για δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος έχει αναφέρει ότι επιθυμεί να εμπλακεί στην επιλογή του επόμενου ηγέτη του Ιράν, ο Αραγτσί τόνισε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές της υποθέσεις».
«Αυτό είναι ζήτημα του ιρανικού λαού να εκλέξει τον νέο του ηγέτη», ανέφερε. «Έχουν ήδη εκλέξει τη Συνέλευση των Ειδικών και αυτή θα κάνει τη δουλειά».
Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους από κατοικημένες περιοχές
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (US Central Command) εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση προς τους πολίτες του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη θέτει σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό χρησιμοποιώντας «πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές» για την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων, γεγονός που ενδέχεται να μετατρέψει τα σημεία αυτά σε στρατιωτικούς στόχους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η επικίνδυνη αυτή απόφαση θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στο Ιράν, καθώς τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς χάνουν το καθεστώς προστασίας τους και μπορεί να αποτελέσουν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει καταγράψει αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες το Ιράν μεταφέρει κινητούς εκτοξευτές drones ή βαλλιστικών πυραύλων μέσα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Η σημερινή προειδοποίηση αναφέρει συγκεκριμένα τις πόλεις Ντεζφούλ, Ισφαχάν και Σιράζ ως σημεία όπου το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει πολυσύχναστες περιοχές για την εκτόξευση drones ή την πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η προειδοποίηση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται να πλήξει τις συγκεκριμένες τοποθεσίες. Ωστόσο, η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπορούν να εγγυηθούν» την ασφάλεια των αμάχων μέσα ή κοντά σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η προειδοποίηση που εκδόθηκε την Κυριακή είχε ως στόχο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, να καταστήσει σαφές προς το Ιράν ότι «βλέπουμε τι κάνετε», αλλά και να ενημερώσει τον ιρανικό λαό ότι «η κυβέρνησή του τού επιβάλλει αυτή την κατάσταση και τον θέτει σε κίνδυνο».
«Οι αμερικανικές δυνάμεις καλούν τους πολίτες στο Ιράν να παραμείνουν στα σπίτια τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το ιρανικό καθεστώς θέτει εν γνώσει του σε κίνδυνο αθώες ζωές».
-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού
