Ισραήλ-Ιράν: Ανελέητοι βομβαρδισμοί και διαρκείς απειλές-Δεν γύρισα στην Ουάσινγκτον για την εκεχειρία, δηλώνει ο Τραμπ (Όλες οι εξελίξεις)

Άλλη μία νύχτα κόλασης σε Ιράν και Ισραήλ πέρασε με τις δύο χώρες να συνεχίζουν να ανταλλάσσουν ομοβροντίες πυραύλων και απειλές για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ, με την Τεχεράνη να διαμηνύει πως θα έπληττε την ισραηλινή επικράτεια «χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα» έπειτα από νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον διάφορων στόχων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τηλεόρασης εν μέσω εκπομπής.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες βράδυ πως άρχιζε η «ένατη ομοβροντία» στο πλαίσιο συνδυασμένης επίθεσης «με drones και πυραύλους» από τη 13η Ιουνίου, όταν άρχισε η εύρους άνευ προηγουμένου επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του, με δημόσια διακηρυγμένο στόχο να εμποδιστεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η ιρανική επιχείρηση αντιποίνων «θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού.
«Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μας δείχνουν στον κόσμο ότι οι εγκληματίες πολέμου που κρύβονται στα καταφύγια στο Τελ Αβίβ δεν θα μείνουν ατιμώρητοι για τα εγκλήματά τους», ανέφερε από την πλευρά του μέσω X ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
«Θα συνεχίσουμε να σφυροκοπούμε αυτούς τους άνανδρους για όσο χρειαστεί για να σταματήσουν τα πυρά εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.
Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ισραηλινός κήρυξε επανειλημμένα σύντομους συναγερμούς, ιδίως στο Τελ Αβίβ και στην Μπεερσέβα, παροτρύνοντας τους πολίτες να πάνε στα καταφύγια, πάντως προχωρώντας κάθε φορά στην άρση τους λίγο αργότερα.
Η νέα αυτή επίθεση έρχεται λίγο μετά την επίσημη επιβεβαίωση του ισραηλινού στρατού ότι πύραυλοι είχαν ήδη εκτοξευθεί από ιρανικό έδαφος νωρίτερα προς την ισραηλινή επικράτεια — μια εξέλιξη που κλιμακώνει επικίνδυνα τη σύγκρουση και θέτει ολόκληρη την περιοχή σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
«Οι πάντες πρέπει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την Τεχεράνη αμέσως», προειδοποίησε χθες, Δευτέρα από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social. «Το Ιράν έπρεπε να είχε υπογράψει τη συμφωνία που τους είπα να υπογράψουν. Τι κρίμα, τι χαράμισμα ανθρωπίνων ζωών», ανέφερε ακόμα ο 79χρονος Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος.
11.44:Γύρω στις 20 αραβικές και μουσουλμανικές χώρες ζητούν τη δημιουργία «ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα» στη Μέση Ανατολή
Γύρω στις είκοσι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, το Ομάν, η Τουρκία και το Πακιστάν, ζήτησαν τη δημιουργία μιας «ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα» στη Μέση Ανατολή, κατά την τέταρτη χθες ημέρα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν «την επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί μια ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή, η οποία θα εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα κράτη της περιοχής».
Στα ισραηλινά πλήγματα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 224 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.000 από την Παρασκευή στο Ιράν, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.
Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι.
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν τη δήλωση βρίσκονται το Κατάρ, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Σουδάν, η Σομαλία, η Μαυριτανία, η Αλγερία, η Λιβύη, το Κουβέιτ, το Ιράκ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Τσαντ, το Τζιμπουτί, οι Κομόρες, η Γκάμπια, όπως και το Πακιστάν, το οποίο δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (TNP) και είναι η μοναδική μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικό όπλο.
Το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ επισήμως ότι διαθέτει πυρηνικό όπλο, αλλά θεωρείται ευρέως η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν διαψεύδει ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
11.40: Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ προειδοποιεί τον επόμενο αρχηγό επιτελείου του Ιράν - «Ας το σκεφτεί καλά»
«Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε πως οι δυνάμεις μας εξουδετέρωσαν τον Ιρανό αρχηγό του πολεμικού επιτελείου.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του.
Θα συμβούλευα όποιον του προσφερθεί η θέση να το σκεφτεί προσεκτικά - αν απαντήσει θετικά, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή» προειδοποίησε ο Σάαρ.
11.20: Ιραν: Καταστρέψαμε «στρατηγικούς στόχους» στο Ισραήλ
Το Ιράν υποστήριξε σήμερα ότι κατέστρεψε στη διάρκεια της νύxτας «στρατηγικούς στόχους» στο Ισραήλ με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Διάφοροι τύποι καταστροφικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εφοδιασμένων με δυνατότητες καταστροφής και ακριβους στόχευσης, κατέστρεψαν στρατηγικές θέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα», στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε ο στρατηγός Κιουμάρς Χεϊνταρί, τον οποίο επικαλέσθηκε η κρατική τηλεόραση.
11.00: Προειδοποιήσεις Ιράν: Νέο κύμα επιθέσεων κατά του Ισραήλ προσεχώς
Οπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna, ανώτερος διοικητής του στρατού προειδοποίησ επως οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα ενταθούν τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επίκειται νέο κύμα εκατοντάδων drones κατά του Ισραήλ.
10.05: Νέες δηλώσεις Τραμπ - «Οι Ισραηλινοί δεν θα περιορίσουν τις επιθέσεις τους»
O Τραμπ επιθυμεί «πραγματικό τέλος» στο πυρηνικό πρόβλημα με το Ιράν, σύμφωνα με ανάρτηση της δημοσιογράφου Τζένιφερ Τζέικομπς του CBS.
Οπως προέβλεψε ο Τραμπ, οι Ισραηλινοί δεν θα αμβλύνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ιράν.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσιογράφο, ο Τραμπ ίσως στείλει τον Γουίτκοφ (σ.σ.: τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή ) ή τον αντιπρόεδρο Βανς για συναντήσεις στο Ιράν, αν και κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης.
9.40: Μερική λήξη συναγερμού στο Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα ενημέρωση, λέγοντας ότι είναι «ασφαλής η έξοδος από τα καταφύγια σε αρκετές περιοχές της χώρας».
Δυνάμεις διάσωσης έχουν σταλεί σε μέρη όπου έχουν ληφθεί αναφορές για πτώση πυραύλων, προσθέτει.
Σύμφωνα με τις δυνάμεις διάσωσης, πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά στο νέο μπαράζ ιρανικών επιθέσεων.
9.20: Νεκρός ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ισχυρίζονται ότι σκότωσαν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν μετά από μια «ξαφνική ευκαιρία».
«Ακολουθώντας μια ξαφνική ευκαιρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (του Ισραήλ) επιτέθηκαν σε ένα επανδρωμένο αρχηγείο στο κέντρο της Τεχεράνης», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ.
9.15: Νέες εκρήξεις σήμερα το πρωί
Εκρήξεις από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σημειώθηκαν στην Ταμπρίζ του δυτικού Ιράν το πρωί της Τρίτης (17.6.25), ενώ εκρήξεις ακούγονται και στο Τελ Αβίβ καθώς ηχούν οι σειρήνες συναγερμού εξαιτίας νέας πυραυλικής ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ.
Λίγο νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν να κατευθύνονται προς τη χώρα, ενώ είχε προσθέσει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν ενεργοποιηθεί για να απωθήσουν την απειλή.
8.50: Τραμπ: Κάνει λάθος ο Μακρόν, δεν γύρισα στην Ουάσινγκτον για την εκεχειρία
Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth άδειαζε τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει πει προηγουμένως ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 για να εργαστεί για την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Συγκεκριμένα ο Τραμπ έγραψε: «Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που αναζητά δημοσιότητα, δήλωσε λανθασμένα ότι έφυγα από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στον Καναδά για να επιστρέψω στην Ουάσινγκτον και να εργαστώ σε μια εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Λάθος! Δεν έχει ιδέα γιατί κατευθύνομαι τώρα στην Ουάσινγκτον, αλλά σίγουρα δεν έχει να κάνει με εκεχειρία.
Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Είτε σκόπιμα είτε όχι, ο Εμανουέλ πάντα κάνει λάθος. Μείνετε συντονισμένοι!»
-
09 Ιουλιου 2025, 11:11Ηράκλειο: Παραλίγο νέο σοβαρό τροχαίο στην λεωφόρο Καλοκαιρινού - Στο παραένα γλίτωσε ο δικυκλιστής (Βίντεο)
-
09 Ιουλιου 2025, 10:44Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
09 Ιουλιου 2025, 08:01Kρήτη: Νέο θανατηφόρο τροχαίο - Νεκρή η οδηγός του οχήματος, τραυματίας η συνοδηγός
-
09 Ιουλιου 2025, 15:56Στ. Αρναουτάκης: Έχουν εντοπιστεί χώροι για δομές μεταναστών στην Κρήτη
-
09 Ιουλιου 2025, 19:00ΟΠΕΚΕΠΕ: Μετά τα σκάνδαλα, ξεκίνησε η “κάθαρση”... - Ζήτησαν από αγρότη να επιστρέψει 0,02€
-
09 Ιουλιου 2025, 18:50Σεισμική δόνηση νότια του Ηρακλείου