Ισραηλινή αντιπροσωπεία αναχώρησε για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς
αγαπημένα σου στη Google
Ένας Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα (4/7) ότι έχει σταλεί μια αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς την απελευθέρωση των ομήρων, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προετοιμάζεται να συγκαλέσει το συμβούλιο ασφαλείας για να συζητηθούν οι νέες θέσεις τις παλαιστινιακής οργάνωσης.
Συνομιλία Νετανιάχου – Μπάιντεν
Πριν από τη συνεδρίαση αυτή, αργά απόψε, ο Νετανιάχου θα συζητήσει με την ομάδα των διαπραγματευτών, ανέφερε μια πηγή του γραφείου του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει εδώ και μήνες να επιτευχθεί μια εκεχειρία, μίλησε επίσης με τον Νετανιάχου σήμερα.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο αφού επιτευχθούν όλοι οι στόχοι και ούτε λεπτό νωρίτερα», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει πού στάλθηκε η αντιπροσωπεία. Στις προηγούμενες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεσολάβησαν η Αίγυπτος και το Κατάρ και συνομιλίες έχουν διεξαχθεί και στις δύο αυτές χώρες.
Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, περισσότεροι από 100 όμηροι απελευθερώθηκαν, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.
Έκτοτε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει πιέσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων 136 ομήρων.
Το Ισραήλ έλαβε την Τετάρτη την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση την οποία είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαΐου ο Μπάιντεν και η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει γνώση της μεσολαβητικής προσπάθειας είπε ότι η Χαμάς επέδειξε ευελιξία σε ορισμένα ζητήματα, κάτι που επιτρέψει να χαραχθεί το πλαίσιο μιας συμφωνίας, εφόσον την εγκρίνει και το Ισραήλ.
Δύο στελέχη της Χαμάς δεν απάντησαν αμέσως σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Το Ισραήλ επιμένει ότι θα δεχθεί μόνο προσωρινές παύσεις στις συγκρούσεις, μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν περιλαμβάνει τη σταδιακή απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατά τις δύο πρώτες φάσεις του, καθώς επίσης και την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Στην τρίτη φάση θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα και θα επιστραφούν τα λείψανα των ομήρων που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στη Γάζα.
-
25 Σεπτεμβριου 2026, 16:00Πρόγραμμα Ανακαινίζω «Ανακαίνιση κατοικίας»: Δυσλειτουργίες στην πλατφόρμα εμποδίζουν την ορθή εξέλιξη των αιτήσεων -
24 Σεπτεμβριου 2026, 15:50Τίμησε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα η Ιερά Μονή Παλιανής-Προεξήρχε των Ακολουθιών ο Επίσκοπος Ταμισού κ. Πανάρετος (Φωτο & Βίντεο) -
25 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Σταφύλια και σταφίδα: Ο καιρός σαπίζει την παραγωγή, αλλά η αγορά ήδη της είχε «κλείσει την πόρτα»! -
25 Σεπτεμβριου 2026, 10:48Συντάξεις Οκτωβρίου: Πληρώνονται από σήμερα - Πότε πληρώνονται ΙΚΑ και Δημόσιο -
24 Σεπτεμβριου 2026, 14:29Κρήτη: Πέντε αρχαιότητες του 7ου αιώνα π.Χ. επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου -
24 Σεπτεμβριου 2026, 07:43«Βραδιά Ερευνητή» την Παρασκευή και στο Πολυτεχνείο Κρήτης
